neděle 31. března 2019

Opravdový Master, Bageterie Boulevard

Sledujete MasterChefa? To je ten pořad na Nově ve středu po Výměně fetek. A co je lepšího než reklama na pochybným blogu na dně internetu? Reklama v pořadu, kterej sleduje okolo půl miliónu lidí. A nešlo o ledajakou reklamu. Pár nadaných kuchařů dostalo úkol udělat bagetu podle jejich gusta a vítěznou bagetu pak bude moct ochutnat celá republika. A ono fakt. Jistý bankéř Petr udělal bagetu z biliónu surovin, porota ji vybrala a teďkom ji musí chudáci kuchtíci v Bageterii Boulevard replikovat. Na Facebooku BB už jsou doslova stovky zklamaných zákazníků, kteří bagetu dostali špatně poskládanou, z jiných surovin nebo rovnou bez půlky surovin. Jak jsem dopadl já?


Začnu výčtem surovin. Kuřecí prso plněné gorgonzolou, pancetta, parmazán, fenykl, cibulové kroužky v pivním těstíčku, šalotka na karamelu, polníček a citrónový dresink. Opravdu mazec. Trochu mi to přijde, že to porotci udělali Bageterii schválně, když vybírali zrovna tuhle bagetu. Ještě než jsem se podíval na zkušenosti ostatních, tak jsem sám čekal nějakou tu chybějící surovinu. A teď se podržte. Ono tam bylo všechno!


Všechno, ale bohužel pomálu. No být tam všeho hodně, tak bude třeba o dost větší bageta. Takže to trochu chápu. Jako první mě na ochutnání nalákal koketně vyčuhující cibulovej kroužek. A překvapil. Nemile. Studenej, gumovej, celkově nedobrej. Pochválit můžu pivní těstíčko. Bylo opravdu cítit po hořkým pivu. Moc dobrý pivní těstíčko. Bohužel ve svojí gumové a studené konzistenci to chuť nezachrání. Takže kroužky se nepovedly. Jestli je takhle vozí někde z Prahy nebo je smaží přímo na provozovnách těžko říct, ale ty moje pár hodin života za sebou minimálně měly.


Pak jsem ochutnal bagetu jako takovou, kde byla trocha "dresinku" a polníček. Polníček fajn, tomu asi není co vytknout. Teda pokud dostanete polníček. Na FB je spousta fotek, kde lidi dostali rukolu nebo dokonce špenát místo polníčku. Zajímavá obměna. Já se v salátech moc nevyznám, ale polníček ještě poznám a ten tam byl. Omytej, čerstvej, dobrej, takže pohoda. Co jsem ale nepochopil byl citrónovej "dresink". Proč "dresink" v uvozovkách? Protože to byla obyčejná Lučina. Ochutnal jsem to asi pětkrát samostatně a vždycky obyčejná Lučina. Lučina je jedna z věcí, který se z pro mě záhadnýho důvodu vždycky vyskytuje u nás v ledničce. Nemá skoro žádnou chuť, nejde rozetřít, ale skoro vždycky tam ta kostka někde leží. Proto moc dobře vím jak chutná. I já se ji někdy v nouzi pokouším rozetřít na rohlík. Ale obecně mám radši vychytanější pomazánky a natož "dresinky". Takže volba "dresinku" za mě palec dolů. Že ta bageta byla tím pádem dost suchá asi netřeba zdůrazňovat.


Stejně jako suchej "dresink" bylo suchý i maso. Podle popisku to mělo být kuřecí prso plněný gorgonzolou. Gorgonzoly jsem našel stopový množství na posledním kousku masa, takže můžu potvrdit její výskyt. Maso taky mělo nějaký divně kořeněný obal. Ale hlavně bylo suchý. Suchý jak sušený suchý z nosa. Chuťově bylo cítit kuřecí maso, v tom jednou kousku při jednom kousnutí i ta gorgonzola. Obal měl divnou pachuť a naštěstí ho tam moc nebylo. Takže maso taky zklamání. Možná kdyby se válelo v pořádným dresinku, tak by to i šlo...


Zatím jsem spíš brblal, ale Opravdový Master má i svoje klady. Jmenujou se pancetta a parmazán. Měl jsem to štěstí, že pan kuchař/paní kuchařka poznají pancettu a neměl jsem tam obyčejnou slaninu, jako další spousta lidí na FB. Pancetta je totiž jedna z těch věcí, kvůli kterým se vyplatí nestavět kolem republiky různý zdi a izolovat se, protože její krásně slaná a uzená chuť je prostě perfektní a chyběla by nám. A když se tahle krásná italská pancetta spojí s krásným italským parmazánem, tak je to prostě pecka. Slaná, tučná a uzená chuť v jednom a ve velmi intenzivní formě? Ano prosím.


Co tam je dál? Tak třeba šalotka na karamelu. Byla tam nějaká lehce osmahnutá, nasládlá a studená cibulka. To bylo asi ono. Celkem dobrá, množství dobrý, ale provedení zase pokulhávalo. Pak fenykl. Co je to fenykl, ptáte se? To je takovej kořen. Chutná to jako kedluben s trochou máty. Zemitá a lehce svěží chuť. Nic extra. Já radši jídlo, který roste nad zemí nebo po ní ještě líp chodí. Fenyklu jsem měl v bagetě jeden malej kousek (zbytek popadal do sáčku společně s polníčkem, viz poslední foto). No a dál tam máme... nic. Všechno jsme si rozebrali.


Takže si dáme repete, protože toho bylo opravdu hodně. Suchý maso, gorgonzoly pouze stopový množství, suchej "dresink", málo ho bylo, trocha polníčku, studený a gumový cibulový kroužky, studená smažená cibulka, trocha zemitýho fenyklu, božská pancetta, výborný parmazán, obojího ale taky spíš míň než víc a konec.


Cena 129 samostatně a 189 v menu. Nechci být zlej, ale tahle bageta za ty peníze opravdu nestojí. Suroviny byly nepochybně drahý a dobrý, ale jejich následný zpracování do baget se nepovedlo. Celkově je bageta suchá a kromě výborné pancetty s parmazánem tam není nic, co by si člověk pořádně vychutnal. Bageta možná byla fajn za čerstva v provedení od Petra Březiny v MasterChefovi, ale v polotovarovým pojetí Bageterie a jejich řadových skládačů baget to prostě není žádná pecka. A to jsem měl ještě to štěstí, že jsem ji měl poskládanou celkem hezky. Dost mě taky zarazil příplatek šedesát korun za patatas a ledovej čaj. Já si menu dávám skoro vždycky, protože piju rád, ale šedesát korun? To mě za ty jejich věčně vysušený nebo připečený patatas, vzhledem k jejich kvalitě, přijde moc. Stejně jako samotný Opravdový Master. Cenovou politikou si mě teda Bageterie Boulevard tentokrát taky nezískala. Pokud máte chuť na kuře, slaninu a parmazán, rozhodně se držte dál od Opravdovýho Mastera a dejte si jejich Caesar Bagetu. Ta byla celkem fajn. A ještě ušetříte pomalu na další bagetu...

6 komentářů:

  1. Doporučuju Lučinu nadýchanou v kelímku. Zkusil jsem všecky příchutě a jsou fajn.
    Na čerstvým pečivu fakt super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo tu už jsem v ledničce taky zahlídnul. Zkusím. :)

      Vymazat
  2. Co jse stalo s "Chybí vám zde váš oblíbený řetězec? Dejte mi vědět!
    (kromě Bageterie Boulevard, ti reklamu zadarmo nemají rádi)"? už jsou okay s tím? nebo jim to jenom nebudeme říkat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkouším zkouším. Pár let zpátky jim vadily jejich obrázky tady na blogu, tak třeba za ty léta zmoudřeli a nebudou se bát recenzí. Nehledě na to, že na jejich FB teď mají mnohem víc práce. :)

      Vymazat
  3. Na tomhle je krásně vidět, jak těžký musí být vymyslet opravdu dobrou a odladěnou bagetu. Nejde jen o to vymyslet kombinaci surovin, která k sobě bude ladit chuťově i texturou (něco tekutého, něco křupavého, atp.), ale taky vymyslet ty suroviny tak, aby se daly snadno použít. Aby byl výsledek snadno reprodukovatelný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě to nepřekombinovat. Opravdový Master je naopak král superkombinace. :)

      Vymazat