pátek 4. listopadu 2022

Ruské knedlíky

 TATABAZAR 

Rusko, to je dneska ožehavý téma. Stejně jako prasklý hemeroidy, vředy na penisu nebo dieta Haliny Pawlowské. Ale jakožto čtenář knížek Jaroslava Sapíka se toho východního vlivu ne a ne zbavit. Inu, nechme politiku stranou. Okamuru a jeho dietní talíř můžeme probrat jindy. Když už jsem do Ruska zabředl a pořádně si zavařil, tak si to zavařte se mnou a uvaříme si Ruský knedlíky! Nejlepší recept Pochoutkového roku 2018, kde porotce mimo jiné dělal, jak jinak, soudruh Sapík!

Suroviny:
těsto:
400 gramů polohrubé mouky
20 gramů droždí (nebo sáček sušenýho)
200 ml vlažné vody
špetka soli

náplň:
400 gramů hovězího žebra
4 střední cibule
150 gramů sádla + sádlo na pomaštění
2 vařená vejce
špetka soli
lžička pepře

Hovězí žebro uvařte v osolené vodě doměkka. Bude to trvat několik hodin. Taky vám potom vznikne geniální vývar, kterej si dejte do mrazáku na omáčky. 

Zadělejte si těsto. Já ho šoupnul do domácí pekárny na program těsto a krásně se povedlo.

Žebro oberte, maso namelte nebo párkrát projeďte sekáčkem. K masu přihoďte uvařený vajíčka protlačený mřížkou. Cibuli nakrájejte nadrobno a usmažte na pořádné vrstvě sádla. Usmaženou cibulku i se sádlem přidejte k masu s vajíčkama. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte vychladnout.

Vykynutý těsto rozválejte na výšku dva až tři milimetry. Hrnkem nebo větší sklinkou vykrojte větší kolečka. Do koleček dávejte náplň, přehněte a zadělejte vidličkou, aby se to neotvíralo. Tohle chce celkem grif a hlavně si nesmíte mastnou směsí nasádlit okraje, jinak se vám už nepřilepí. Mně osobně dost náplně zbylo, takže příště knedle udělám asi o dost větší, ať se tam vleze víc náplně.

Naplněný knedlíky dejte do neslané vařící vody a vařte pár minut. Bokem si dejte zase smažit trochu cibulky na sádle. Uvařený knedle vyválejte v sádle, zasypte cibulkou a podávejte s kysaným zelím.



Je to geniální jídlo. Náplň je super a když vám zbyde, dá se sníst s čímkoliv. Taky se recept zdá dost jednoduchej, ale není. Pro amatéry je to zkouška peklem. A v kuchyni vám zůstane bordel jak v ruským tanku. Ten buď můžete nechat na manželce a urychlit si tak rozvodový řízení nebo se s tím smířit, otevřít si nějakou dobrou lahev a prostě se u mytí nádobí pořádně zliskat. Bude to na dlouho...


Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Mno varit to asi nebudu, ale dik. Hele a jsi si jistej tim rozvalenim na dva az tri centimetry? To by byl dobrej blboun:)
    Joab

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo. Milimetry. Ještěže to někdo po mně čte. Bych si to příště udělal podle vlastního receptu a uvařil si granáty... :) Díky za echo.

      Vymazat
  2. A po výbuchu toho granátu tam vznikl ten čurbes. :-D
    Ale jinak to mohlo být i dobré.

    OdpovědětVymazat