čtvrtek 2. června 2022

Sabja, Culinary Angel, Ostrava

Recenze na jídlo z normální restaurace? Ó jaká exotika. Normálně nepíšu o všem, co kde sním. Tolik času nemám ani já ani vy. Ale tentokrát... to jsem prostě musel. Posuďte sami:


Dámy a pánové, milovníci masa všech pohlaví, zřete! Pravá makedonská Sabja, aneb šavle plná masa. Že mi je balkánská kuchyně blízká, to asi každej pochopil z moji gastrodovolené v Bulharsku, kde jsem místo jídel v pětihvězdičkovým hotelu chodil po stáncích a baštil bulharskej street food. A jak málo sem tušil, že v Ostravě existuje makedonská skororestaurace. Proč skoro? Musíte se předem nahlásit, protože jinak bude kuchař lítat po nějakých cateringách. Když tak mrkněte na jejich web, vy ostatní se pojďte kochat popisem mas.

V podstatě zbaštíte všechno, co se chová na maso. Mletý placky z hovězího nebo nějakýho mixnutýho masa, pljeskavice. Šťavnatá a pevná. Když doma děláte placky z mletýho masa, vždycky mají tendenci se po ugrilování lámat a rozpadat. Balkánci přišli na nějakej fígl, díky kterýmu maso fajně pruží a drží tvar, ať s ním děláte cokoliv. V Chorvatsku, Bulharsku a zjevně i v Makedonii to umí. Kéž bych na ten trik taky přišel. Oproti Bulharsku tam nebylo tolik čubrici, jestli vůbec nějaká. Maso bylo ochucený spíš do pikantních tónů než do bylinek.

Další byla klobáska. Taky krásně pikantní, šťavnatá. Jestli originální kdesi z Makedonie netuším, spíš byla místní, ale byla super. Kuřecí maso obalený ve slanině bylo sušší, ale po řádným potopení v pikantním ajvaru šlo i tak o nezapomenutelnej zážitek.

Pak tam byla třeba vepřová panenka. Udělaná s krásně růžovým vnitřkem. Různý variace všech těchhle mas obalený sýrem, slaninou a podobně. Za zmínku stojí určitě třeba ještě pljeskavice naplněná sýrovým dipem. Dip se z toho kydal všude. Takovej ten chemickej, šíleně sýrovej dip, kterým snad nejde nic zkazit. Určitě pak ne grilovaný maso. Pecka.

Všechny ty masa byly krásně okořeněný a všechny v sobě nesly krásnou chuť grilu, dotuněnou i takovým tím plynovým hořákem, kterej si všichni koupili kvůli Creme Brulee, ale na mase s tím uděláte větší slávu.



K masu dostanete misku salátu z balkánským sýrem, rajčatama a pečenýma paprikama. A pak jsme k tomu dostali misku fajně ochucených fazolí. Pod masem najdete kopec opečených brambor s mrkví. Salát i fazole byly super. Brambory s mrkví byly fajn. Ale ruku na srdce. Tohle jídlo se baští poměrem pět kousků masa a malej kousek brambory nebo tak. Prostě maso. Maso maso maso. MASO. Máte rádi maso? Pokud ano a bydlíte v Ostravě, asi nemusím nic dál dodávat. Mimochodem kdyby se vám to na fotkách zdálo málo, tak ta šavle je takhle velká:


Prostě MASO. Plus tam mají i dost dobrý makedonský víno. A pokud jsem se v Bulharsku něco naučil, tak že balkánský vína jsou nejlepší ty červený sladší. A s touhle poučkou neuděláte chybu ani v Culinary Angel. Asi zním až moc nadšeně a extrémně nekriticky. Ale pokud někde přijdu, dostanu půlku Noemovi archy na grilu připravené na jedničku a pak zbytek dne ležím a spokojeně trávím asi kilo masa, tak prostě nejde být přehnaně kritickej. Ani s odstupem. Naopak. Jsem čím dál víc natěšenej na další návštěvu... Berte to jako inspiraci. A pokud tohle čte nějaká sličná slečna, jejíž chlapec rád maso, tak s rezervačkou a objednanou Sabjou zabodujete. Jen na sex asi nedojde. Nejdřív až na druhej den. :)

4 komentáře:

  1. Není ta lepivost dána poměrem masa/tuku, případně vajíčkem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vajíčko spíš ne, k sekané to má daleko. Poměr možná. Ale podle mě na to je nějakej jinej trik. Nejde o to, že by to maso nějak víc lepilo. Ale ono je takový fajně pružný. :)

      Vymazat
  2. Tak pljeskavica je to kvůli tomu pleskání a třískání, které s tím masem skoro až minuty dělají. Maso se zpevní, vzduchové bublinky jsou tatam a s kombinací výše zmíněného správného poměru a uhlazování vodou z toho vyjde pevnější hmota než když se k tomu člověk chová jako ke zdobení dortu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S masem mlátím v případě sekané, když tam mám vajíčko. Ale pořád to nemá tu správnou pružnost. Buď to může být tím plus ta vyladěnost poměru mas nebo je v tom ještě nějakej fígl. :/

      Vymazat