sobota 2. dubna 2022

Ďábelské Mexiko

 TATABAZAR 

A je tu další recept do rubriky Tatabazar! Do rubriky tak úžasné, že jsem se zveřejněním článku musel počkat až po prvním dubnu, aby si náhodou někdo nemyslel, že tahle rubrika je jen jeden velkej apríl. Není! Je to rubrika, která se musí brát vážně. Číst s respektem, s čistou hlavou. Během čtení se spojit se svým vnitrem a filozoficky se sebou rozmlouvat. No a nakonec se dobře najíst. Pojďme se podívat na další klasiku od Pana Kuchaře Babici.

Suroviny:
500 gramů mletýho hovězího
2 cibule
4 stroužky česneku
1 feferonka
1 lžíce rajského protlaku
400 gramů konzervovaných loupaných rajčat
2 papriky
oregano, bazalka
200 mililitrů červenýho vína
1 lžíce kakaa
půl limetky
3 lžíce kukuřice
4 tortilly
olivovej olej
50 gramů strouhanýho sýra
4 lžíce bílýho jogurtu
olej
sůl

Hodně surovin, ale recept je sám o sobě jednoduchej. Cibuli nakrájejte najemno a hoďte na olej. Po chvilce přidejte česnek na plátky. Chvilku smažte. Přidejte maso, osolte, opepřete a opíkejte. Až maso bude, přihoďte papriky a feferonku/y nakrájený na kousky. Pánev prohodíte vzduchem a'la Babica v televizi. Přidáte rajskej protlak, rajčata z konzervy včetně nálevu a nalijete tam víno. Vařte na relativně velkým plameni deset minut. Pak přihoďte oregano, bazalku, lžíci kakaa, šťávu z půlky limetky a nakonec přidejte kukuřici. Ochutnejte, kdyžtak dochuťe. Já přidával trochu sole a hlavně dával ještě sušený chilli, protože když už Mexiko a když už ďábelský, tak by to mělo pálit minimálně dvakrát.

Jako přílohu nakrájejte tortilly na proužky, opečte je na olivovým oleji a zasypte strouhaným sýrem. Já vzal čedar. Připlatíte si deset korun a místo eidamu máte irskej čedar a to se vyplatí. Jako víno sem použil moje oblíbený Carmenére od Tarapacy. V akci něco nad kilo a nikdy nezklame. Za tyhle peníze lepší červený neseženete, to vám zaručuju.

Když máte všechno hotový, hoďte to na talíř a kydněte na to trochu bílýho jogurtu. Na zjemnění a dekoraci. Nic nerozsvítí talíř tak, jako pořádnej bílej kydanec. Dobrou chuť! Jídlo je to kupodivu docela dobrý. A to jakože fakt. Žádnej apríl.





Žádné komentáře:

Okomentovat