sobota 1. září 2018

New York Double Whopper a Bramborové mřížky, Burger King

Kam nemůže (nebo nechce) McDonald's, tam s radostí skočí Burger King. Ať už jde o King Rib, Veggie Burger a nebo teď nově Bramborové mřížky. Roky se těším, až přijde McRib, nic. Burger King zaskočí. Další roky se těším, až McDonald's vrátí do oběhu svoje bramborový produkty, jako jsou mřížky nebo spirály. Nic. Burger King zaskočí. Chvála kapitalismu, konkurenčnímu prostředí a Burger Kingu. Jakmile jsem v jejich nové akci viděl bramborový mřížky, další věc na recenzi byla jasná. Teď si jen vybrat burger a modlit se, aby za něco stála houska.


Vybral jsem si New York Double Whopper. Vzhledem k počtu surovin mě bylo jasný, že to bude klasicky pálka jako prase a obsluha zapomene půlku věcí. Čekalo na mě příjemný překvapení. Pálka to byla, to jo. Ale burger byl poskládanej perfektně. Nechybělo nic a všeho byla hojnost. Takže příjemný překvapení. A co že to všechno New York Double Whopper vlastně obsahuje? Buď si to můžete vyčíst z obrázku nebo věřit mně. Ono totiž na webu mají popis ještě k Summer Steakhouse a aplikace o téhle akci taktně mlčí.


Takže jedeme. Dva plátky hovězího masa, nejspíš dva plátky cheddaru, slanina, smažená cibulka, rajčata, bramborový mřížky, salát, majonéza a BBQ omáčka. Takže taková klasika plus bramborový mřížky. Proč ne. To všechno je v housce se zapečeným sýrem. Ten byl nahoře i dole.


A to byl kámen úrazu. No spíš kamínek. Houska jako taková byla konečně dobrá. Držela tvar až do konce (!) a sama o sobě byla i chutná. Ale občas jsem v puse ucítil takovou hnusnou hořkou pachuť spáleniny. Po chvíli jedení jsem vyzkoumal, že to dělá přepálenej sýr na spodu housky. Když jsem ze spodku sýr odloupal, pachuť zmizela a houska byla na jedničku. Takže pokud dostanete stejnou housku a ucítíte spáleninu, nemusíte zkoumat a dejte se do oddloubávání. Ale i tak housku hodnotím kladně. Po předchozích zážitcích ani nemůžu jinak. Konečně jsem se u Burger Kinga najedl, aniž bych svůj burger musel sbírat z papíru, neměl ušpiněný všechny prsty a nervy v kýblu.


A co zbytek surovin? Klasika. Dva plátky masa byly rozhodně lepší než jeden. Masa jsou celkem tenký plátky, takže jeden by se asi neprosadil. Díky dvěma plátkům na vás čeká grilovaná chuť masa při každým kousnutí. Smažené cibulky jsem měl dost a byla taky cítit skoro pořád. Slanina se taky ozvala, pokud jste ji zrovna měli na jazyku. Sýr se trochu ztrácel v masné náloži, ale svoji práci jakýhosi smetanovýho zjemnění odvedl dobře. Salát a rajčata dodaly vláhu. Salát moc pochválit nemůžu. Jeden obří kus z prostředku hlávky salátu jsem musel vytáhnout a sníst samostatně a ostatního salátu tam až tak extra moc nebylo. Rajčata pochválit můžu. Chutnaly jako rajčata a byly vyzrálý akorát. A co mřížky, ptáte se?


Ty jsou samozřejmě to extra, který z tohodle sendviče dělají sendvič prémiovej a pro dost lidí cenově nepřijatelnej. Takže prve samostatně.


Mřížky si můžete objednat v kyblíku za 49 korun. Cena je to na pár brambor dost vysoká, ale kyblík nebo krabička nebo jak to nazvat je celkem veliká. Je to stejná krabička, do které vám dají XXL hranolky, pokud během objednávání menu odpovíte kladně na otázku o větších hranolkách. A stojí ty mřížky za pět pětek? Stojí! Jsou jemně kořeněný, krásně vysmažený, vyrobený z jemnýho bramborovýho těsta a prostě jsou perfektní. Chutnají přesně tak, jak si člověk přeje a skoro stejně tak, jako kdysi chutnaly mřížky od McDonald's. Bohužel k nim Burger King nenabízí smetanovou DeLuxe omáčku. Ta by se k nim hodila jak řiť na pekáč. Každopádně mřížky jsou super a jsem moc rád, že Burger King často zaplní ty fast foodový skulinky, který se konkurence z nějakýho důvodu stydí zaplnit sama. Jen k mřížkám doporučuju objednat nějakou omáčku. Ke konci kyblíku, až budete najedení, vám začnou připadat mřížky dost suchý a omáčka bodne.


No a v sendviči tyhle mřížky najdete ve skoro každým kousnutí a kupodivu se, i přes jejich jemnou chuť, dokážou docela prosadit. To znamená jediný. New York Double Whopper je překvapivě vyladěnej burger. Ucítíte to, co zrovna budete mít v puse a žádná chuť nevyčnívá dost na to, aby zabila zbytek. Až na spálený kousky sýra na spodní housce. Ale těch se můžete snadno zbavit během pár sekund. Taky vám raz za čas díky bramborové vložce tenhle sendvič připomene Swiss Kinga, kterej se k nám pomalu, ale jistě blíží. A s ním bohužel sdílí i jedno minus. Suchost. V New York Double Whopperu jsou sice dvě omáčky, majonéza a BBQ omáčka. Bohužel obého je tam pomálu a přes kopec sušších surovin (mřížky, smažená cibule, dva plátky masa) je celková suchost vyšší než průměrná. Žádná katastrofa se nekoná, ale omáček bych rozhodně přidal.

Tak si to shrňme. S New York Double Whopperem dostanete burger, ve kterým ucítíte přesně to, co máte v puse. Takže mrkněte na obrázek a máte jasno. Cítit bude hlavně nálož masa, slanina, smažená cibulka a lehce mřížky, občas omáčky a zelenina. Prostě všechno. Celkem fajn vydařený kombo. A houska drží! Jen ten sýr na spodní straně je třeba odstranit (pokud ho dostanete připečenej jako já). Jo a ještě jedna maličkost. Je třeba zaplatit 159 korun za samotnej sendvič nebo 209 (myslím) za celý menu. Já si koupil sendvič samostatně plus kyblík mřížek a nacpal jsem se k prasknutí. Jen mi chybělo pití kvůli vyšší suchosti sendviče a k mřížkám by bodla nějaká omáčka. Takže pokud do toho půjdete, nechte si poradit a těch pár dalších korun investujte. Nebo si dejte jinej sendvič. Ale ty bramborový mřížky, ty doporučuju všema deseti!

4 komentáře:

  1. Zrovna včera jsem byl v Plzni v Plaze smutný, že tam není McD. Burger kingu jsem se poslední dobou dost vyhybal. Nakonec jsem šel taky do toho Newyorku a byl jsem překvapivě spokojený. Jo a mřížky jsem dostal v tom menu za 209 s Pepsinou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsi řekl, že chceš místo hranolek mřížky nebo je v tom nějakej jinej trik?

      Vymazat
    2. řekl jsem a jsou v tom ty mřížky jo? a frajer jo a dostal jsem je celej ten kýbl :)

      Vymazat
    3. Tak to musím zkusit. :)

      Vymazat