čtvrtek 2. srpna 2018

Burger CBO a Chicken Strips, McDonald's

Recept na to nejlepší retro

V tomhle případě je recept na to nejlepší retro jednoduchej. Kuře, slanina a cibule. Nic víc? Moc vobyč? Jak to vytunit? Hranatá houska? Jóóóóó!


CBO je klasika, která projížděla i naše luhy a háje s železnou pravidelností. V dobách, kdy kuřecí promo sendviče byly cool a Youtube nemělo reklamy. V dobách, kdy hranatá houska byla dnešní černá houska a kdy prwvpřevr novinky byly častější než periodicky vracející se burgery. Pak přišla doba temna. Doba Maestra. Naštěstí snad svítí na lepšího Nečase a relativně pořádnou novinku střídá navrátivší se klasika. Poslední recenze z roku 2011 už patří do análu internetu, tak vám tu sesmolím novou.


Na první pohled i pochuť chutná jako kdysi. Proto se nebudu zabývat rozdílama dnes/kdysi jako u recenze na letošní Burger 1955. CBO je prostě retro a je zpátky takovej, jak si ho pamatuju. Bohužel to nikdy žádná vyložená pecka nebyla. 1955 jo. CBO býval spíš lepší průměr. Ale jak jsem psal, bylo to v dobách, kdy se nový burgery z bývalýho kreativního týmu McDonald's sypaly rychleji než variace na Maestro z toho současnýho. Proto může CBO dneska i zazářit. Ale pěkně od začátku.

Houska mi přišla celkem vtipná. Těžko říct, jestli to bylo jen u mě, ale spodek byl krásně hranatej, zatímco vršek spíš do kulata. Maso pak jasně hranatý. Vznikla z toho jakási takási nepovedená hvězdice. A nakonec proč ne. Nabízely se tím pádem moc zajímavý masitý kousnutí bez housky. Fajná změna. K CBO jsem si objednal taky Chicken Strips. To abych mohl krásně porovnávat kvalitu a chuť toho hlavního. Kuřete.


A rozdíly byly. Byly přímo propastný. Začnu u CBO. Placka z CBO bylo obalovaný kuřecí maso. Kvalitní asi dost. Konzistence kuřeti odpovídala. Ale chuť kuřete? Byla tam. Tak nějak. Zčásti. Prostě slabší kuřecí chuť. Že by to zachránila chuť těstíčka? Už vůbec. Těstíčko chutnalo jen po oleji. Čistým a kvalitním, ale pořád jen oleji. A Chicken Strips? Ty byly docela dobrý. Silná kuřecí chuť uvnitř, silná pepřová chuť těstíčka na povrchu... Ale zase haprovala konzistence. Pod těstíčkem to bylo takový rozplizlý cosi a kuře až o chlup níž. Půjde tak o nějakej slepenec kuřecích částí a pořádně dochucenej, aby se neřeklo.


A teď dědku raď. Co je lepší? Asi kvalitní, ale chuťově slabý kuře nebo chuťově silnej slepenec, ale dochucenej kdoví čím a vyrobenej z kdovíčeho? Já bych rád nějakej kompromis. No kdybych si musel vybrat jedno kuře z těch dvou, bral bych Stripsy. Naštěstí ale CBO není jen o kuřeti. Je tam i slanina. Slanina byla super. Velký plátky, uzený k dokonalosti, propečený k ještě větší dokonalosti. Bohužel tam byly jen dva plátky (v 1955 jsou tři). Ony by ty dva možná i stačily, ale za tu cenu... No o tom později. Trochu slaniny najdete i na housce. Ta je ale spíš na oko a jako zábava, abyste měli co sbírat z papíru.


Další slovo z názvu je cibule. Cibule je tam smažená. Kdysi bývalo u McDonald's zvykem, že se na smažené cibulce šetřilo. Buď se časy mění nebo jen ta jedna provozovna, ale tentokrát jsem smažené cibulky měl dostatek. Ne přehršel, ale dostatek určitě. Cítit byla krásně. A co si budeme povídat, chuť křupavé smažené cibulky parádně sedne ke slanině. I ke kuřeti by sedla, ale chuť kuřete tak nějak postávala v pozadí a odmítala se s cibulí a slaninou socializovat. Salát byl super a bylo ho dost. Nejvíc se hodil asi k omáčce. Omáčka CBO je vlastně majonéza. Chuťově dost neutrální, aby nepřebíjela ostatní chutě. To je u sendviče s kuřecí plackou více než rozumný počin. Omáčka mi chutnala. Bylo ji hodně a byla všude.


Sýr se tam ztratil a dal o sobě vědět spíš díky asociaci oči-mozek než díky samotným podnětům z jazyka. Takže si to shrňme. Máme tu kvalitní placku z kuřete, bohužel pořádně nedochucenou. Máme tu dva plátky parádní slaniny, plátek sýra, smaženou cibulku, majonézu, salát a hranatou housku. Za 119,- samostatně a 159,- ve velkým menu je to málo. Ucítíte hlavně smaženou cibulku, slaninu a majonézu. Je to určitě nadprůměrný sendvič. Ale za tyhle peníze by toho měl umět víc. Nacenění je špatný. Tuplem, když stojí stejně jako větší a nabitější 1955. Jsem rád, že jsem měl možnost CBO po letech okusit, ale do půlky září mám já osobně jasno. 1955!


Celkově se mě ale akce Recept na to nejlepší retro líbí a oceňuju, že se konečně vrátily nějaký ty klasický sendviče. Plus recept na domácí 1955 omáčku taky potěšil. Třeba se do ní pustím. Ke konci září na nás bude čekat další akce. Snad to bude nějaká pecka. Já osobně bych bral nějaký variace na Big Tasty. Nebo starý dobrý americký týdny. Co vy?

2 komentáře:

  1. Leto = Barbecue = chcelo by to McRib! Alebo McHotDog ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohhh McRib bych tak moc rád! Hot dogy dělá Burger King v Německu, takže to se k nám dost možná brzo dostane. Burger King často posunuje produkty ze západu na východ.

      Vymazat