Pekelná bageta
Pekekelná bageta! Sledujete českou mutaci Hell's Kitchen? V originále křičí Gordon Ramsay, u nás na soutěžící křičí Radek Kašpárek s hárem, jakoby se zrovna vrátil z Turecka. A pokud zrovna soutěžící nevaří, tak poposedávají na terase a vykuřujou. Prostě poklidný a pozitivní Master Chef nikoho už nebere. Dneska frčí emoce, nastřelený vlasy, ohně, křik a drogy. Nejlíp všechno najednou. A tak, jako každý rok, tak i letos si můžeme díky spolupráci TV Nova a Bageterie Boulevard přeneseně sáhnout na jedno z prezentovaných jídel v televizi. Tentokrát je to Pekelná bageta.
Letos se nás ale poprvé snaží Bageterie Boulevard vytrikovat. Nabízí dvě verze. Jednu s extra telecím a jednu bez telecího. Zarytí znalci televizních show a gastro experti mého gaučového formátu moc dobře ví, že michelinský ostravský chachar si pochutnával a za vítěznou bagetu označil tu bez telecího. Mimochodem to je nejspíš hlavní důvod opravdu zvláštní nové grafiky lákající na bagetu. Posuďte sami.
Původní grafika:
Nebudeme zjišťovat kdo a proč komu vyretušoval oteklej obličej po noční párty před výzvou, ale schválně mrkněte na bagetu. Áno. První je bez telecího. Tohle Bageterii moc nevyšlo. Tochu to ztrácí svoje kouzlo, když jako vítěznou bagetu prezentujou bagetu, která vlastně nic nevyhrála. Naštěstí máte mně, investigativního gastro novináře, kterej se pravdy nebojí. Samozřejmě je tu ještě Láďa Hruška, ale tomu táhne na padesát a ten proti Nově jít nemůže. Je to teda jen a jen na mně. Jdeme na to.
Vytrikovat jsem se nenechal a zvolil tu původní vítěznou bagetu. Ta obsahuje stracciatellu, mozzarellu, prosciutto chips, pikantní pečenou papriku, šalvějové máslo, papričky padrón, chipotle dresink a mesclun salát. V klasickým pečivu tak, jak to Ema zamýšlela. Výčet surovin vypadá jako slovník cizích slov, takže se na něj pojďme podívat blíž. Pod pojmem stracciatella si většina z nás asi představí zmrzlinu nebo jogurt s kouskama čokolády. Paradoxně tohle italský slovo má víc významů a jeden z nich je natrhaná mozzarella se smetanou.
Takže v bagetě je trhaná mozzarella se smetanou a k tomu normální mozzarella. Alespoň podle výpisu z webu. Ale hádejte co. Ono je to úplně jedno. Mozzarelly je v bagetě celkem dost. Jakousi bílou neprůhlednou vodu jsem tam taky zaznamenal. Občas se mozzarella prosadila, ale většinu času o ní vědět nebudete.
Prosciutto chips. Pravý opak jemnýho sýra. Prosciutto chipsy jsou křupavý a když je ochutnáte samostatně, ohromí vás svoji masivní masovou chutí a extrémní slaností. Jako sníst kousek božské many. Kdyby byla mana vepřík a ne nějaký kytky. Je to přesně ta chuť, která si vás zaháčkuje na temné straně síly a na vegany se budete už celej život dívat skrz prsty. Prostě paráda. Bohužel prosciutto chipsů tam moc nebylo. Občas se prosadily, ale většinou dopadly jako mozzarella.
Pikantní pečené papriky. To jsou ty červený. Pikantních věcí tam bylo povíce, takže těžko soudit pikantnost zrovna těchhle paprik. Ale mi přišly jako klasický pečený červený papriky. Byla jich tam spousta. V podstatě v každým soustu jste měli pečenou červenou papriku a je to právě tahle paprika, která udává jednu z hlavních chuťových linek. A nutno podotknout, že mi to sedlo. Normálně pečený papriky nevyhledávám, protože bývají mastný a na zeleninu zbytečně těžký v žaludku, ale pečený papriky v podání Bageterie Boulevard jsou fajn. Akorát teplý, upečený, přesto ještě trochu křupavý a nebyly vůbec mastný, takže ani těžko stravitelný. Prostě na jedničku.
Papričky padrón. To jsou ty zelený. Lehce pikantní. Asi taky pečený. Těch tam bylo o dost míň než těch červených. Což je vzhledem k jejich pikantnosti dobrej tah. Nemám co vytknout.
Šalvějové máslo. To je pro mě trochu záhada. Jakože znám šalvěj, znám i máslo. V bagetě jsem nic takovýho ale nezaznamenal. Při mým hloubkovým internetovým průzkumu jsem zaznamenal názor paní, která prý nic jinýho než šalvěj v bagetě necítila. Tož třeba na mě máslo už nezbylo. Jako tuhle v Kauflandu, když bylo slevněný ze 75ti na 65 korun. Nebo tam bylo, ale prostě a sprostě ho přemlátila pikantní omáčka.
Tím jsem se nenásilně dostal k násilné omáčce. Podle webu je to chipotle dresink. Já miluju chipotle papričky. Jemně zauzený a akorát pálivý jalapeno jsou přesně ta věc, kterou chcete do jakékoliv pikantní jízdy. Chipotle dresink v podání Bageterie je v podstatě hodně rozpálená majonéza. Taková krásná šestka až sedmička z desíti. Podle toho, jak moc máte rádi pikantní. Pokud vůbec nebo málo, Pekelnou bagetu si vůbec nedávejte. Opravdu pálí celkem dost. A je to taková ta pálivost spíš ze sušenýho chilli, kdy se začátek zdá v pohodě, ale pak to narůstá a i po dojedení vás celkem solidně pálí pusa. Tak akorát, pokud máte rádi pikantní. Pekelná, ale pro masy.
Poslední surovinou je mesclun salát. Nějaká směs salátů z Francie nebo co. Zelený kdesi cosi. Občas fialový. Víc najdete na Wikipedii. Do bagety celkem sednul a přidal trochu té zdravější barvy. Chuťově samozřejmě proti papričkám neměl šanci. Stejně jako většina luxusních surovin.
V bagetě najdete výřez všech nejlepších evropských pochutin a přesto v puse ucítíte v podstatě jen červenou papriku a pálivou omáčku. Občas zachytíte mozzarellu a jednou jsem zachytil i ten proscuitto chips. To když jsem měl na sobě asi tři plátky. Ale jinak jen paprika a stoupající žár.
S odstupem času hodnotím bagetu kladně, protože je to taková zvláštní směska výborných surovin. Bohužel ji trochu znevažuje zbytečně silná omáčka, která nenechá vyniknout ty hlavní bomby a sice prosciutto a mozzarellu se smetanou. A to je škoda. Kdyby se na bagetě trochu víc zapracovalo a změnil se poměr surovin, mohla to být o dost větší bomba. Takhle to byla sice lehce nadprůměrná, ale dost nevyvážená bageta. Každopádně pro milovníky baget a pikantích jídel tutovka. Lepší pikantní jízdu momentálně ve fast foodech nenajdete.
Cena základní bagety bez telecího je 149 korun. Vzhledem k množství, kvalitě a exkluzivitě surovin je to za mě fér nabídka. Samotné bagety jsem se v pohodě najedl na lehčí oběd. S telecím masem vás pak vyjde na 179 korun. Pokud máte velkej hlad, tak bych se osobně na telecí vyprdnul a přihodil si patatas. Pekelná bageta je dost nevyvážená a dost pochybuju, že by tomu telecí maso jakkoliv pomohlo. Naopak. Bez masa máte větší šanci zachytit prosciutto a mozzarellu. Takže tak.
Za mě fakt to nejlepší, s čím se mohla BB ukázat. Hell's kitchen sice nesleduji, ale tím možná líp, páč na Facebooku jsem zaznamenala dost komentářů, že ani neochutnají, protože autorku bagety nesnáší (stejně jsem se nechala ovlivnit u bagety Pavlíny z masterchefa tentokrát jsem naštěstí nebyla ovlivněna emocemi).
OdpovědětVymazatTentokrát pořad nesleduji a bagetu ochutnala jen, protože je to něco nového. A hned 3x. Bez masa, s masem, s masem a v rustikálním pečívu. No vyjde to na 200, ale je to fakt to nejlepší, co tento český fastfood nabízí. Škoda, že je jen omezená...
A je s masem lepší jak bez masa?
VymazatUpřímně mi chutnala víc. To telecí je velmi jemné, a dohromady to je skvělá kombinace a jak jsem napsala, za mě nejlepší bageta v Bb. :)
Vymazat