čtvrtek 3. září 2020

Halloumi Twister, KFC

Vege Halloumi

"Od prvního pohledu mě bylo jasný jediný. Tohle je burger, kterej člověk čeká od fast foodu. Žádný zelený kudrlinky, bio vege nesmysly, eko friendly čoro moro a fancy krabička s držákem na sdílený kolo. Jen sůl a tuk. Tuk a sůl." Napsal v poslední recenzi, zvedl se a šel si koupit vegetariánskou tortillu... A jaká byla?


Halloumi už tady bylo u Burger Kinga a vzhledem k tomu, že v Evropě je to s KFC de facto jedna firma, tak jsem tak nějak tušil, co očekávat. Loňská verze Vege Double Halloumi King mě moc nenadchla, tak tentokrát volba mezi burgerem a tortillou byla celkem jasná. Navíc KFC umí o moc víc tortilly než burgery. Když tak zapátrám v hlubinách mozku, tak za spoustou zbytečností jako vzpomínky na svatbu a podobně najdu i pěkný vzpomínky. Pěkný vzpomínky na dobrý jídlo a tortil od KFC je tam překvapivě hodně. Třeba Twister Guacamole. Jakmile se KFC pustí do bláznivých variací, tak se jim většinou víc povede variace na Twister. No a burger si taky nemůžete dát do držáku na fair trade kávu na sdíleným kole...


Už před rozbalením samotné tortilly jsem si všiml až nečekanýho množství vody tam, kde voda většinou nebývá. Extěhule z mimibazaru tomu říkají pročůraná plína. Halloumi Twister žádnou plínu neměl, ale hodila by se. Odkud voda pocházela se mi zjistit nepodařilo. Ze zeleniny? Ze sýra? Z omáček? Těžko soudit. Všechno se zdálo být normální, až na tu vodu všude.


Po léčbě vodošokem jsem se zakousl a začal si užívat života. Halloumi Twister obsahuje sýr Halloumi, nakládanou cibuli, lanýžovou omáčku, ledový salát a rajčata. Prvotní chuťový vjem je hrozně zajímavá nakyslá chuť. Prve z cibulky. Ta má zvláštní sladovou kyselost. Nepochybně ji nakládaly v jablečným octu. Je naložená akorát. Zanechala si chuť cibule a přesto získala lehce octově navinulý nádech. Super surovina.


Dalším super chuťovým zážitkem byla lanýžová omáčka. Tu od KFC známe ze Zinger Truffle. Tentokrát byla víc naředěná nebo ji tam bylo míň, každopádně už nebyla tak moc cítit po plynu. Dá se říct, že tentokrát jen dokreslovala chutě ostatních surovin než aby je překrývala. Palec nahoru. Úžasně se hodila nejen k zelenině, ale i k sýru.


Kdo nezná Halloumi, tak je to sýr z ovčího a kozího mlíka, kterej je hodně pevnej a tím pádem vhodnej na tepelnou úpravu. Bývá hodně slanej a vrže mezi zubama. Nerozteče se vám ani na grilu. V podání KFC se jedná o sýr z ovčího, kravskýho a kozího mlíka. Od každýho cecku něco. Tahle noční můra všech laktointolerantů v podání KFC je o něco míň slaná než originál. Postrádá tak trochu ze svoji řecké krásy. Vrzavost mezi zubama zůstává. Pořád se ale jedná o dost naprůměrnej kousek co se chutí týče a co se množství týče, tak tam je to naprostej luxus. Sýr budete mít od začátku do konce a množstevně rozhodně vévodí celé tortille. Konkurence s krevetama vedle Halloumi Twister vypadá jak klaun...


Zeleniny bylo taky dost. Klidně by ji mohlo být víc, ale extra stěžovat si nemůžu. A co je vlastně hlavní chutí Halloumi Twisteru? Těžko říct. Je to součet všech chutí plus jejich vyvážená kombinace. Ucítíte sýr, ucítíte omáčku, ucítíte nakládanou cibuli, ucítíte rajčata i salát. Ucítíte tortillu. Ucítíte dokonce i tu vodu, která se tam nachází. K tomu všemu k sobě všechny suroviny krásně ladí. Trio omáčka, sýr a cibule je pak přímo superkombinace.


Halloumi Twister mě nadchnul. Nadchnul mě tak, že jsem odložil rituální pojídání odpolední šunky až na pojídání večerní šunky a na chvíli jsem se vezl na vege vlně. Pokud si chcete užít vege vlnu naplno, můžete si svůj Halloumi Twister objednat v Halloumi Twister Vegeboxu. Dostanete k němu salát Coleslaw, pět cibulových kroužků, hranolky (na webu mají lupínky) a pití. Takže se určitě najíte i bez masa.


Kromě vodní lázně má však tahle bašta ještě jedno menší minus a tím je cena. Samotný Halloumi Twister stojí 139 korun, menu 189 korun a ten vege box dokonce 249 korun. Halloumi je jeden z těch dražších sýrů. V obchodě vás jedna lidská porce (což je tak dvojnásobek KFC porce) vyjde klidně i na 80 korun. Ale i tak ne každý bude chtít dát za vege oběd ve fast foodu okolo dvou stovek. Přesto pokud nemáte před výplatou, tak Halloumi Twister doporučuju ochutnat. Chutě jsou vyladěný, množství v pohodě a dost dobře se najíte. Pokud před výplatou máte, pak doporučuju si na ni počkat a pak si zajít Halloumi Twister stejně ochutnat. Kdo ví, kdy zase bude v KFC něco takhle povedenýho...

3 komentáře:

  1. Ahoj. Pracuji v kfc a ta voda je z halloumi. Opéká se v grilu na pečícím papíře a po ohřátí to pouští tu "vodu". Takže nic závadnýho...

    OdpovědětVymazat