pátek 4. března 2022

Francouzské týdny v Lidlu

               

Bydlíte v paneláku? Bojíte se, že vám někdo obouchne dveře vaší Fabie zaparkované pod panelákem? Rozhodujete se, jestli před výplatou zaplatit zálohy za elektřinu nebo stravenky děckám a přesto si chcete užít opulentní pětichodový francouzský menu? Nebo si jen chcete vyzkoušet francouzskou kuchyni, než se tam přestěhujete kvůli nějakýmu skřetovi z východu? Francouzský týdny v Lidlu jsou perfektní řešení. Stačí si prolítnout leták, vytvořit si menu, zajet na nákup a romantickej víkend v centru Paříže může začít.


Francouzské menu a'la Lidl
1. předkrm: Tarte aux Oignons et Lardons
2. předkrm: Hlemýžď zahradní na burgundský způsob
3. předkrm: Goat's cheese wrapped in bacon
hlavní chod: Pommes Noisettes, Meatballs Filled with Cheese & Garlic, Green Beans
dezert: Petit Pot de Créme
nápoje: Vallée Noble Lemon, André Jalbert Brut Normandy Cider





První předkrm Tarte aux Oignons et Lardons. Slanej koláč, lehká příprava, dobrá cena a nečekaně výborná chuť. Tolik k rychlopopisu. V rukách se váhově zdá relativně těžkej, ale v puse je až neobvykle jemnej a lehkej. Hodně nadýchanej. Vajíčkama se nešetřilo a zjevně to vymyslel někdo, kdo podobný koláče umí. Prim hraje chuť vajec, slaniny a cibule. Nic víc, nic míň. Těsto je povedený a vůbec by člověk neřekl, že koláč byl někde předpečenej a zchlazenej. Quiche sem měl ve spoustě kavárnách, hipsterských i relativně normálních, po Praze, v Ostravě a nikde jsem nedostal tak dobrej kus slanýho koláče, jako si můžete za pár kaček koupit v krabici v Lidlu. Fakt. Tenhle byl opravdu chuťově vyladěnej a odlehčenej a nebyl to žádnej žlučníkovej granát tak, jak se to peče u nás... Halt Frantíci umí. Cena 59,50 za celej koláč. Nemám co vytknout.







Druhej a třetí předkrm. Šneci. Taky snadná příprava. Rozehřejete troubu, sundáte obal a jedete bomby. Jen bacha na teplotu šneků po vyndání z trouby. Ulita je jak kámen a krásně drží teplo. Taky si dopředu promyslete, jestli budete mít čím vytáhnout sval z ulity. V restauracích na to dostanete speciální malou vidličičku, ale ruku na srdce, tu doma asi většina z nás nemá (a kdo jo, nenakupuje v Lidlu). Samotný dochucení se Lidlu povedlo. Silná chuť bylinek a česneku přebije všechno ostatní a i ti, co se nejvíc štítí, tak můžou šneka v klidu ochutnat. Bohužel samotnej sval mi přišel hodně gumovej a dost žvýkavej. Se šnekama už jsem měl tu čest v rámci degustačních menu v restauracích, takže vím, že se dají udělat mnohem líp tak, aby z toho nebyla žvýkačka. Lidlu asi podrazilo nohy hluboký zmrazení. Takhle je nemůžu doporučit. Ač dochucení je fajn, tak jedení šnekogumy nikomu požitek asi nepřinese. Teda krom dětí. Většinu šneků paradoxně zbaštil můj tříletej syn. Cena 69 korun.

Kozí sýr omotanej slaninou taky nebyla žádná hitparáda. Samotnej kozí sýr špatnej nebyl, ale omotat ho slaninou nebyl nejlepší nápad. Pokud omotáte touhle slaninou švestku a hodíte ji na pánev, je to pecka. Ale měkký sýr? Slanina se do něj nalepila, nešla oddělat, tím pádem sýr nešel rozetřít. Nožem to taky nešlo. Sedět někde v restauraci, tak to označím za fail. Takhle doma to byl jen poloviční fail, protože mi nevadilo, že u rozmotávání člověk vypadá jak idiot. Ještě větší přestřel jak samotný provedení je ale cena. 59 korun za tři prťavý kolečka a tři plátky slaniny mi přijde dost. Hlavně kvůli tomu, že hned ve vedlejším regálu prodává Lidl asi pětkrát těžší rolku stejnýho kozího sýra za stejnou cenu.





Hlavní chod. Koule s kroketama a fazolkama. Masový koule s česnekem a sýrem byly překvapivě dobrý. Nepochybně klasický francouzský recept. Předpokládám, že stejný najdete v každé dobré francouzské restauraci, hlavně v těch se dvěma a třema hvězdama od výrobce pneumatik. Chuť česneku nijak extra silná nebyla, ale sýr se krásně roztekl a byl hodně cítit. Měl blízko k balkánskýmu sýru. Koule byly mimochodem vyrobený v Německu. Takže německý koule s balkánským sýrem během francouzských týdnů. Mňam. Krokety byly klasický krokety z bramborovýho těsta. Trochu se rozpadaly. Kvalitativně o třídu lepší než klasika od Nowaca, ale chuťově se musím přiznat, že mi ty od Nowaca sedí víc. Vyrobený byly v Nizozemsku. Zelený fazolky byly v rámci možností zelených fazolek v pohodě. Stačilo je blanšírovat chvilku ve vodě a bylo hotovo. Vyrobený byly v Belgii. Cena všech třech věcí vás do kupy vyjde na 135 korun. Krokety a fazolky máte na několik obědů. Oproti pravé michelinské restauraci tak ušetříte zhruba půl miliardy euro.




Dezert Petit Pot de Créme. Tohle bylo asi největší a nejlepší překvapení celýho menu. Teda s výjimkou překvapení, že moje tříletý dítě má rádo hlemýždě po burgundsku. Petit Pot de Créme byly čtyři malý lahvičky. Plný poctivé, hutné, silně vanilkové a tučně smetanové lahůdky. Tohle byla opravdu radost baštit a hned jak uvidím francouzský týdny v letáku, tak si tohodle koupím několik balení. Cena 49 korun za balení. Za ty peníze tenhle dezert můžu směle doporučit.


K zapíjení degustačního francouzsko-celo-evropskýho menu můžete zkusit třeba citrónovou limonádu za 39 korun. Natlakovaná jak Texas po celostátním chilli con carne festivalu. Lehká chuť citronu, docela dost cukru, jinak nic výjimečnýho. Zato Cider překvapil kladně. Pokud jste zvyklý na Strongbow a podobný napodobeniny, tak na ně raději zapomeňte. Francouzskej Lidl cider je suchej (kyselej) a trochu smrdí po kvašení. Originál jak má být. Určitě doporučuju alespoň vyzkoušet, pokud rádi ochutnáváte různý alkoholy. Něco mi říká, že pokud člověk čte pravidelně můj blog, tak určitě rád pije alkohol. Takže hurá do toho. Cena za sedmičku je 59 korun. Když si člověk uvědomí, kolik stojí alkohol na západě, tak je to skoro zadarmo.

Celkově mě tahle hostina vyšla na 425 korun a dojídal sem ji několik dní. Fazolky budou v mrazáku trčet léta a pak poletí během výměny ledničky. Prostě zážitek jak má být za cenu, za kterou dostanete v dobré francouzské restauraci tak maximálně láhev vína. A to se vyplatí! Teda ne všechno z toho, ale vyplatí! No dobře. Koláč a dezert se vyplatí! Zbytek smrdí průměrem, ale tak mít stylovou jizvu od popáleniny z rozpálenýho hlemýždě, to nemá každej. A TO se vyplatí!

Žádné komentáře:

Okomentovat