neděle 8. prosince 2013

Angus Cross XT, Burger King

Tenhle opravdu exkluzivní kousek se z ničeho nic objevil v ostravským Burger Kingu. Nevím, jestli je i jinde, protože web společnosti o něm vůbec nemluví. Třeba ho zatím jenom testujou. A při té příležitosti sem si ho dovolil otestovat i já. Angus prodávají ve spoustě zemích světa jako třeba v USA, Německu nebo i Polsku. Je to to nejprémiovější, co vám Burger King může nabídnout. Tomu odpovídá i cena. Samotnej sendvič stojí 149 korun a pokud chcete menu, připočtěte si dalších 40 korun. I přes tuhle cenu si ho jenom během mojí návštěvy BK dali ještě další 4 lidi. Takže je tu snad i možnost, že se zařadí do trvalé nabídky. Ale stojí vůbec za to?


Polskýho obrázku se neděste, třeba se dočkáme i českýho. Samotnej sendvič by se už podle názvu měl skládat z placky hovězího plemene Angus. Fanoušci hamburgerů a vůbec všeci gastro i rádobygastro znalci tohle plemeno asi znají. Je považováno za jedno z vůbec nejlepších hovězích plemen. Pěstitelé těchhle plemen by si o náš Čestr (český strakatý skot) ani kolo neopřeli. Tomu odpovídá samozřejmě i cena masa. I když už se tohle plemeno chová celkem hojně i u nás a po celé Evropě (pochází ze Skotska), tak sehnat ho třeba v Ostravě je pomalu nadlidskej výkon. V řeznictví mezi panelákama ho opravdu nehledejte. Tam ostatně dneska pomalu nenajdete ani obyčejný hovězí...


O prémiovosti tohodle svědčí i krabička. Většinu z vás to na zadek asi neposadí. Ale je potřeba si uvědomit jedinou věc. Burger King nikdy nedával svoje sendviče do krabiček. Vždycky jste dostali upocenej papír s utlačeným sendvičem. A najednou dostanete sendvič v krabičce. Malý, ale příjemný plus. Sendvič se skládá ze 175 ti gramové placky masa, sýra, slaniny, bílé cibule, rajčat, salátu, majonézy a steakové omáčky. To všechno je v kukuřičné housce. Nejdřív si rozebereme maso. První věc, které si všimnete, je tloušťka. Placka je opravdu tlustá. Rozhodně pak na fast foody. Skoro se blíží k tomu, co dostanete ve specializovaných amerických restauracích, kterých je v Ostravě tak žalostně málo (slovy nula). Propečený maso dostanete tak akorát pro naprostou většinu lidí. Není sice medium, ale je krásně šťavnatý, jemně namletý a chuťově je opravdu jinde, než ostatní placky jak od BK tak od konkurence. Nemá až tak výraznou kouřovou chuť, takže ho můžou ochutnat i lidi, kterým vadí typická chuť hovězího od BK. Maso je teda opravdová fast food špička a lepší nekoupíte.


Ke zbytku by se taky dalo napsat pár věcí. Tak třeba kukuřičná houska. BK ji obvykle dává na svoje kuřecí sendviče. Z jednoho prostýho důvodu. Je chuťově neutrální a nekazí chuť hlavních surovin svoji sladkostí. K tomu je pevná a nerozpadá se ani pod větší váhou. Co mě se týče, opravdu ideální volba pro tenhle sendvič. Nečekejte ale žádnýho obra, tenhle sendvič si svoji váhu nabral díky tloušťce masa, ne díky jeho průměru (jako konkurenční Big Tasty). Je to taková větší střední velikost. Zelenina je klasicky dobrá a se skládáním mýho sendviče si dali opravdu záležet. Vlastně jako obvykle. S tímhle v ostravským BK problém nikdy neměli. Možná proto se testuje právě tady. Ale výtka by se samozřejmě našla. Tou je množství bílé cibule. Ve většině ostatních zemích po světě se Angus podává s červenou cibulí. Už vím proč. Bílá cibule je chuťově o dost silnější než červená. A to bylo asi největší minus tohodle sendviče. Chuť cibule byla výrazná a v některých soustech dominovala nad masem, což je rozhodně škoda. Není to určitě žádná katastrofa, ale když se chtějí kvalitou a cenou rovnat klasickým restauracím, tak ani já v kritice šetřit nebudu. Ještě hodinu po dojedení sendviče sem v puse cítil cibuli.

Na zbytek zeleniny si stěžovat nemůžu. Rajčata a salát splní vaše představy o zelenině. Sýr se krásně roztekl a chuťově je dobrej. K masu se hodí dokonale. A jsme u toho druhýho nejdůležitějšího, u omáček! Majonézu popisovat moc nemusím. Jedná se o maličko nakyslou, příjemně hustou majonézu, kterou nic nezkazíte. Tu najdete na horní housce. Na mase pak najdete steak sauce. Jedná se o takovej řidší kečup s pepřem. Není to žádná extra bomba, což je určitě škoda. Ale chuťově se nečekaně prosadí. Hlavně díky tomu pepři. Teda pokud ten pepř byl opravdu součástí omáčky a nebylo to z masa, který po ugrilování někdo posypal čerstvě namletým pepřem. Tak jako tak vás v puse sem tam překvapí příjemná pepřová chuť, která se s masem a zeleninou snoubí jak květovaný košile s německýma turistama.

Na co sem zapomněl? Na slaninu. Kupodivu slanina přichází na přetřes jako poslední. Za tohle se nejspíš dostanu do veganskýho nebe (čti pekla), ale slanina tady v tomhle sendviči byla naprosto zbytečná. Nebyla vůbec cítit a v sendviči neudělala žádnou práci. Popravdě sem si skoro ani nevšiml, že tam byla.


Tak si to shrňme. Po zaplacení na vás čeká pocit, kterej byste od fast foodu opravdu nečekali. Po rozbalení krabičky na vás čeká krásně vypadající sendvič, kterej byste od fast foodu opravdu nečekali. Po kousnutí na vás čeká chuť, kterou byste od fast foodu opravdu nečekali. Je to chuť, která se opravdu blíží home made sendvičům a pokud byste ho podstrčili vaši návštěvě, tak by možná ani nepoznala, že není domácí. Čeká vás vynikající chuť masa s chutí zeleniny (především cibule), chutí čerstvě namletýho pepře a chutí sýra. Je to taková ta chuť, kterou si lidi představí pod slovem hamburger. Je dost dobrej. Ale taky je dost klasickej. To je v mých očích jeho velká slabina. Já měl hamburgerů stovky, ne li tisíce. Všude kde sem, ochutnám hamburger. A proto mě tenhle opravdu kvalitní, ale nápadem impotentní kousek sice mile potěšil, ale nijak extrémně nenadchnul. Já mám rád extrémnější kombinace a hlavně sem omáčkovej typ. V mých očích Angus XT Big Tasty Bacon neporazil a to ani přes jeho nezpochybnitelně kvalitnější maso. Chybí mu "duše" v podobě úžasné omáčky.

Každopádně pokud máte kolem sebe lidi, co by rádi konečně ochutnali tu moderní vymoženost hamburger nebo lidi, co zatracujou fast foody a nikdy by tam nepáchli, klidně je vemte na tenhle sendvič. Je to ten nejlepší klasickej hamburger, kterej ve fast foodu koupíte. Rozhodně si oni i vy pochutnáte. Ale že byste si ho dali dvakrát do týdne, jako třeba Swiss Kinga od konkurence, to asi ne. A nejen kvůli ceně, která je nastavená opravdu vysoko. Za kvalitu se dneska platí a snad to tomuhle sendviči nezlomí vaz. Určitě si ho za měsíc nebo dva rád dám znova.

Žádné komentáře:

Okomentovat