čtvrtek 29. března 2012

Big King, Burger King, Nová Karolína Ostrava

Konečně sem se dostal do "Nové Fukušimy" v Ostravě a vyzkoušel sem tamní Burger King. O restauraci samotné řeknu něco na konci článku. To hlavní, jako vždy, je totiž jídlo. Když sem se rozhodoval, co si dám, tak sem se docela zapotil. Whopper měl snad každej fanda fast foodů (kdo ne a má v okolí Burger King, tak okamžitě napravit). Ty akční burgery vypadají hezky, ale v podstatě jsou to jen upravený Whoppery. A na Steakhouse si počkám, až se restaurace pořádně zaběhne. Kuře snad ani nekomentuju. A co nám teda zbylo? BIG KING!


Začneme jako dycky. Výčtem surovin. Dvě placky hovězího masa, dva plátky sýra, dva plátky kyselé okurky, cibule, salát a omáčka. Kde sem jenom viděl na chlup stejný suroviny? Hmmmm uhmmmm no jasně! Big Mac! A taky že jo. Tenhle článek by v podstatě mohl mít podtitulek: "Big King, Bic Macův slabší brácha". Proč slabší? O tom ke konci. Prvně si pečlivě projedem ty jednotlivý suroviny.


Začneme masem. Burger King se dušuje, jak má grilovaný masíčko na ohni a jakou to má pak úžasnou kouřovou chuť. A ono má. Masíčko je šťavnatější a chuť opravdu víc masitá než u konkurence. Prve sem si myslel, že rozdíl chutí masa je zařízenej nějak chemicky. Že blbej plynovej gril nemůže udělat takovej rozdíl. No a zjevně může. Dostal sem se ke složení masa a opravdu je tam jen čistý hovězí maso. Chválím. Jinak složení všech výrobků od BK si můžete stáhnout ZDE. Takže maso bomba. Houska klasika. Konzistence dobrá a chuť spíš planější, takže neruší a nepřebíjí ostatní suroviny. Zelenina. To je další plus oproti konkurenci. Cibule dostanete pořádnej kruh, salát nasekanej na větší kusy, než u konkurence, takže vám to všude nepadá a na okurkách se snad nic zkazit nedá. Sýr bych tipnul na nějakej cheddarovej rychlotaveňák, ale chuťově celkem výraznej a dobrej. A jak dopadlo to hlavní, speciální omáčka?


Jak sem psal výš, tenhle hamburger se snaží zuby nehty konkurovat Big Macovi. Takže i omáčka se ho snaží napodobit, jak to jen jde. Bohužel, narozdíl od jiných surovin, neuspěla. Není špatná. Taková kyselkavá majonéza říznutá trochou hočice a hlavně s dávkou sýrové chutě. Sama o sobě dobrá. Ale na special sauce z Big Maca nemá. A když se všechny tyhle, samy o sobě dobrý, suroviny smíchaj dohromady, tak výsledek je překvapivě docela nevýraznej. Převládá kyselkavá chuť okurek s omáčkou a pořádnou dávkou sýra, ale furt tomu jakoby něco chybí. Chybí tomu takovej ten říz, co má Big Mac a co ho proslavilo. Možná změnit poměr surovin, trochu oživit omáčku a bylo by to lepší. Každopádně i tak je to výbornej hamburger a určitě si ho dám někdy znova. Ale mezitím si skočím párkrát ke konkurenci a u BK lupnu pár klasických Whopperů...

No a co se týká ceny a velikosti, tak je to celkem klasika. Big King je Big asi jak Big Mac, takže vůbec. Ale taky v menu stojí 99,- narozdíl od Big Macu, kterej, pokud se nepletu, stojí dneska v menu 105,-. Váha je stejná. Podle tabulek plus minus pár gramů, takže spíš zaleží na obsluze, kolik vám tam toho navalí. Jen pro zajímavost má Big King o dost víc kalorií, než Big Mac. Vzhledem k počtu zeleniny je to docela překvapení. On ten plátek sýra navíc asi dělá víc, než by člověk čekal. Každopádně v menu se Big Kinga najíte tak nějak normálně. Pokud máte velkej hlad a chuť se přecpat, tak si můžete zvolit Big King ve verzi XXL.


Zmínil sem tady menu. Co k menu dostanete v Burger Kingovi? Klasicky hranolky (nebo cibulový kroužky nebo pidi salát) a 0,4 dcl pití. Nevšiml sem si nějakýho rozdělení na velký nebo střední menu, takže asi jedou jenom jedno. 0,4 dcl pití bohatě stačí a ta porce hranolek. No posuďte sami na obrázku. Hranolek rozhodně dostanete k menu dostatek. Chuťově sou to naprosto obyčejný hranolky. Tloušťka jednotlivých hranolek se dá srovnat s McDonald's, jen nejsou tak moc slaný. Někomu to může vyhovovat, já osobně bych si je trochu přisolil. Ale každopádně furt lepší, jak hranolky u KFC.


No a co bych to byl za člověka, kdybych neochutnal cibulový kroužky. Původně si je koupila přítelkyně, která si ale zbytek jídla nakoupila barbarsky ve vedlejším obchodě KFC. Barbarsví povídám. I když každýmu podle jeho gusta. No ale jak sem říkal. Co bych to byl za čověka, kdybych je aspoň neochutnal. Cibulový kroužky patří k americkýmu fast foodu jako Putin k Rusku. O to víc mě zaráží, že nejsou v českých McDonaldech, zatímco v britských je třeba mají. No tuhle díru se snaží zaplnit právě Burger King. Bohužel mě nějak extra nenadchly. Spíš to mělo chuť cibulovýho těsta než cibule. Kdo ví, jestli tam vůbec nějakej čerstvej kus cibule byl. Ale když sem viděl dělat cibulový kroužky Babicu, tak sem moc rád i za ty z Burger Kingu... 6 kroužků za 35-, pěkná cena. Nebo si je můžete zadarmo vyměnit k menu místo hranolků.


Jídlo by snad bylo probraný, deme na samotnou, nově otevřenou restauraci. No restauraci. Znáte pojem "hladový okno"? Takový to prťavý okýnko na sídlištích, kde dostanete hamburger i ve dvě v noci? Tak ostravskou provozovnu Burger Kinga bych nazval takovou "hladovou výlohou". Velikostí opravdu odpovídá průměrné výloze. To by až tak nevadilo. Dá se tam platit stravenkama a dokonce kartou. To chválím. Ovšem co pochválit opravdu nemůžu, je nesnesitelná čekací doba na jídlo. Já čekal ve frontě snad přes 10 minut. 30 přešlapujících hladových lidí za a před váma tomu nepomůže. Na obsluhu pokladny to ale hodit nejde, protože problém mají v celým provozu. Nechci tu nějak hanit vedení Burger Kinga (nebo spíš frančízanta, kterej pobočku provozuje), ale opravdu je nutný najmout 14 brigádníků z 15ti volných pracovních pozic? A to ještě mnohdy brigádníků ne vysoko, ale středoškolských? Je to sice hezký, že dostanou šanci někde pracovat a vydělat si, ale provoz fast foodu není procházka růžovým sadem a není to práce pro každýho. Takže vy stojíte ve frontě a koukáte, jak tam zmateně pobíhají teenageři sem a tam, překřikujou se, znova zmateně někam běží a jídlo pořád nikde. Ale chápu, že restaurace je otevřena teprve chvilku a časem se to srovná a člověk nebude mít chuť lupnout někoho táckem po hlavě. I přes tuhle docela fatální výtku se ale těším na další návštěvu, protože to jídlo za těch pár minut čekání stojí. Jen se trochu obrňte trpělivostí, ať vás čekací doba na hambáč nepoloží na kachličky jako málem mě. Jinak v tamním KFC mají taky pěkný zmatky. Slečna u pokladny se nás dokonce zeptala, jestli chcem pikantní Kentucky kuře nebo nepálivý. Asi ji nikdo nevysvětlil, že Kentucky je název právě jen a jedině pro nepálivej obal kuřete... Zmatky tam mají zatím ve všech fast foodech a prej dokonce i ve Starbucks. Jediní vysmátí tam sou asiati v asijských fast foodech, u kterých se fronty opravdu netvoří... :)

PS: Za poslední fotku, fotku provozovny, děkuju samotnýmu Burger Kingu, kterýmu sem ji galantně ukradnul z facebooku. Vyfotit to bez lidí před a za pokladnama by byl opravdu výkon a jak jistě víte, tak fotky cizích lidí (obličejů) na internet dávat bez jejich souhlasu nesmíte.


5 komentářů:

  1. Jak se tak dívám,tak každé obyčejné hladové okno je lepší než tohle..přesně jako v případě Mc..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti stačí "kuřecí hamburger" vyrobenej ze strojně oddělenýho masa, kterýho je tam ještě jenom 30%, tak určitě. O hovězím v hladových oknech radši ani nemluvím. Člověk se sice nají, ale je to kolikrát o střeva... Zase to stojí polovinu no.

      Vymazat
  2. Tak to sem měl velký štěstí. Nejsi jedinej, kdo mi tvrdí, že tam dostal zkažený maso. Pokud si to teda nepletete s tou "kouřovou příchutí". Ale smrdět by to teda asi nemělo... Teď aby se člověk bál tam najíst.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych se nebála, miluju burgery a opravdovou masovou chuť hovězího burgeru ve FAST FOODU ochutnáte jen v Burger kingu.. Osobně u mě vítezí na plné čáře Steakhouse burger. Nemám zkušenost s žádným zkaženým a ani smradlavým burgerem, to co vám nejspíš nevoní je právě výše miňovaná BBQ omáčka, která je v Burger kingu opravdu výrazná (pro mě dokonalá)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na zkažený maso taky ještě nenarazil. Ale že by ta chuť masa byla zase o tolik lepší, než u konkurence, říct nemůžu. Ale každýmu chutná něco jinýho...

      Vymazat