V životě asi každýho chlapa občas přichází neodbytnej
pocit, že by si měl ten svůj šťastně nudnej život kapku okořenit - často ovšem
při spřádání konkrétních plánů naráží do tvrdý zdi jménem realita. V mým
případě je ona realita rodina, pevný usazení ve vyšší nižší střední střídě (dle
klasifikace Homera Simpsona, mýho vzoru a životního mentora), sedavý nudný
zaměstnání a nedostatek sebekázně.
Na koupi a provoz kabrioletu
či potápění s kosatkama jsem chudej, na zaběhnutí maratonu tlustej a
línej, na mileneckou eskapádu chudej, tlustej a línej. (A šťastně ženatej Leni,
šťastně ženatej!)
Jako obvykle,
nejlepším řešením by mohla bejt hospoda. Tam jsem ale víceméně každej den, tak
možná nějaká lepší hospoda? A když už chci teda kořenit, rovnou ta údajně
nejlepší hospoda u nás? Celkem mě baví průběžně sledovat českou.. hm..
kulinární scénu (nesmějte se!), kde je už dlouho propíraný hlavně jedno jméno
(mimo nabízejících se Fieldu a La Degustation), tedy Papilio. I
můj dvorní hospodskej, kamarád a kuchařskej guru Vlasta se tváří, že jako jo.
Ještě koukám i na
jiný podniky, nicméně pak přichází znamení shůry v podobě vydání
nejnovějšího kulinářskýho průvodce od výrobce pneumatik (kdo jinej by už sakra
měl o hospodách něco vědět). Tady byly Papiliu uděleny dvě hvězdičky, což je
zaprvé víc, než kdy jakej podnik v Čechách měl, a zadruhé skok z ničeho
rovnou na dvě hvězdy je poměrně nezvyklej v celosvětovym měřítku. Vím,
vím, onomu průvodci se platí za to, aby ty hospody objížděl (platí to stát, ne
ty podniky), letos poprvé se zaplatilo dost na to, aby objel celou republiku..
nezajímá, prostě dvě hvězdy kámo!
Druhý a mnohem
podstatnější znamení toho, že se moje myšlenky ubíraj správným směrem, je to,
že se tamní šéfkuchař jmenuje stejně jako náš kocour, tedy Knedla. Předsevzetí
před návštěvou číslo jedna, tedy při potenciální prezentaci jídla samotným
panem šéfkuchařem mu tendle facinující fakt vydržet nevpálit do obličeje, mi
později vydržel takřka dvacet vteřin a trochu mě překvapilo, že mu to nepřišlo
zas až tak osudový a fascinující. Upřímně, mýmu kocourovi, manželce, dětem ani
komukoli jinýmu taky ne. Zvláštní svět.
Vzhledem k tomu
že mám, bezpochyby jako většina z nás, skromný, hodný a pořádný děti, pro
který je vlídný slovo, pohlazení od rodičů a vlastnoručně vyřezaný jablíčko ve
tvaru prasátka víc, než spotřební statky typu tabletů, mobilů, Lega či čehokoli
na vysílačku, není třeba se upejpat a možno vyrazit do nejdražší hospody v
Čechách těsně před Vánoci. Manželce, která mě bude na kulinářskou výpravu
doprovázet, to odprezentuju jako vánoční dar, já se solidně nadlábnu a ještě
vlastně ušetřím za nákup dárků! Finanční génius, nechápu, jak jsem tu ekonomku
mohl někdy nedodělat.
Tak dost zbytečnýho
žvanění, nudnou cestu směr kulinářský Olymp (vlak a vlak a vlak a autobus)
netřeba obšírně popisovat. Přece nebudem jezdit do hospody autem, žejo.
Ještě poznámka,
následující „hodnocení“ je psáno optikou průměrnýho návštěvníka tohodle blogu,
někým, kdo rád vaří a rád se slušně nadládbne, ovšem je pro něj silně
nestandardní bejt v restauraci podobnýho ražení a jíst takový jídla, takže
odpusťte přešlapy v popisu jídel a/nebo úplný kraviny. Poznámky sem si
fakt nedělal, no.
Otevíračka na 18:30, dorazili jsme o kousek později, restaurace zatím víceméně prázdná, až na spoustu personálu. Nabídnut byl „chef’s table“, kde je cca 8 míst nahlížejících od pultíku přímo do kuchyně, leč sám vím jak mě sere, když na mě při vaření někdo kouká, tedy s díky odmítám. Jinak interiér čistej, bílej, hezky vybavenej, očividně na prvním místě je jídlo.
Začínáme aperitivem, sommeliérem nabídnuto šampaňský,
jakožto maloměšťák rovnou hlásím že jo, ale úplně nechci aby stála jedna
sklenka litr. Mno, nakonec stála pětikilo, bylo to chuťově dobrý. Až vyrostu,
třeba dokážu o šampaňským napsat něco jinýho.
0) Chleba. Tři druhy – bramborovej, pivní (respektive se sladem z ječmene), plus jeden křupavej placatej, u něhož jsem zapomněl název. Ten byl upečen s „parmazánem“ od místního sýraře, myslím že Kraví či Kravský roh, byl nazýván. Ke chlebům byly dvě másla, jedno lanýžový s lanýžovým karamelem, druhý vyšlehaný s pivním sýrem. Obě skvělý. Chleby moc dobrý, nejlepší pro mě asi ten tmavej se sladem. Vláčnej, v dobrým slova smyslu vlhkej. Ten bramborovej byl doplňován v průběhu večera a používán na výtěr zbytku omáček.
1) Kanapky. Tři druhy, první je sušenka s tatarákem a.. hm.. želé(?) z candáta. Nahoře kaviár, ten mi tam upřímně řečeno přišel zbytečnej. Asi to bude úlitba směrem k fine-dining hostům, ukázat top drahou surovinu, ale fakt mi nepřišlo, že by tam ten kaviár něco přidal, protože candát sám o sobě super. Začátek řekněme pozvolnej, jemnej.
Druhá kanapka byl, pro mě, jeden z vrcholů večera. Marinovaný Wagyu srdce, tuším wasabi majonéza, bylinky, i miso tam myslím bylo. Todle byla naprostá pecka a litoval jsem, že šlo jen o jednohubku. Slaný, nakyslý, masový, bohatý.. tady jsem poprvé ucítil rozdíl mezi dobře připraveným jídlem v drahý restauraci a tím, s čím si dá top kuchař mnoho, mnoho hodin na vymýšlení a přípravu.
Třetí kanapka opět výborná. Už profláklá story o tom, že během covidu se bylo hodně těžký dostat k dostatečnýmu množství dobrejch lanýžů, tedy vymysleli.. variaci. Odpalovaný těsto, směs lesních hub plus nějaký ty kusy lanýže. Silná houbová chuť, skvělá konzistence (křup, do pusy se pomalu vyleje náplň, obal se rozpustí), dokonale dochucený.
9) Petit fours ke kafi, tu yuzu kouli sem ochutnal, bylo to vtipně kyselý a studený a dobrý, ženy kombinace bazalky a.. něčeho fialovýho, prej supr😊
Co se týče kuchyně, mně to sedlo úplně skvěle, mám rád kyselejší chutě. Umím si představit, že pro někoho, kdo jede víc slaný a sladký, to může být po pár chodech a sklenkách vína trochu moc.. fermentovaný a nakyslý, všechno. Možná by to mohlo vyřešit to párování s čajem. Co mě mrzí je to, že asi nejsem úplně schopen ocenit (chutí😊) všechnu tu práci, co je do každýho jednoho elementu na talíři vložena. Jasně, poznal jsem, že je to nejlepší jídlo, co jsem kdy v hospodě jedl. Ale když mi fakt byla popisovaná ta strašná crcačka se vším, ty člověkohodiny vložený do jednoho malýho sousta.. nevím, nějak se s tím špatně srovnávám. Až vyhraju Sportku a budu s rodinou jezdit po světě po trojhvězdách, jsem si jist, že se mi pohled na fine dining srovná, hehe.
Kousněme si do to toho kyselýho jablíčka. Osmichodový menu pro dva, celkem bratru devět litrů. Dvakrát šampaňský jakožto aperitiv, litr. Flaška výbornýho českýho bílýho za třináct stovek. Já v polovině calvados za pětikilo (malej panák), ten bodnul. Na závěr dvě kafe za celkem tři kila. Dvě vody též tři kila. Sakumprdum s dýškem kolem třinácti za večeři.. mno. Za rok před Vánocema bych prubnul nový menu.
P.S. Děti moje, těšte se na skromné Vánoce!














Žádné komentáře:
Okomentovat