sobota 8. června 2013

Tyrolské špecle

Nevšímejte si mě. Jen si tu odkládám fantastickej recept na špecle. Inspirací mě byl tenhle obrázek z tohodle webu, kterej mi vyplivnul google, když sem tuhle cosi hledal. Špecle sou úžasná věc kdesi z Německa. Takový vaječný malý vzducholodi. A není nad stovku malých vzducholodí utopených v ementálové omáčce se slaninou a přikrytý opečenou cibulkou. Špecle si můžete udělat buď domácí nebo koupit chlazený. V Jeseníkách je seženete na každým rohu, ve zbytku republiky třeba v Lidlu. Tam sou ty špecle přímo z Německa a lepší asi neseženete.

Suroviny:
500 g špeclí
200 g slaniny
200 g ementálu
2 menší cibule
1 smetana na vaření
trocha mlíka
hladkolistá petržel
sůl, pepř
olej

Slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte na trošce oleje. Špecle ohřejte ve vodě podle návodu na obalu a přidejte ke slanině na pánev. Přidejte na kostičky nakrájenej ementál a počkejte, až se začne roztíkat. V tu chvíli přidejte smetanu na vaření a míchejte než se sýr se smetanou spojí. To pár minut může trvat. Pokud je to pořád hrozně hustý, přilívejte po trošce mlíka. Až to bude mít fajnou konzistenci, přidejte nakrájenou hladkolistou petržel. Dosolte a dopepřete podle chuti a dejte na talíř. Ozdobte pořádnou porcí osmažené cibule.

1 komentář: