středa 1. listopadu 2023

Kachní karbanátky se zelím, Bageterie Boulevard

Vítězná bageta Masterchef 2023

Kuba! Rok se s rokem sešel a letošní vítěz bagetové výzvy z Masterchefa je Kuba. Kdo Masterchef sleduje, tak ho asi zahlídnul, kdo nesleduje, asi o něm nikdy neslyšel. Letos se hejtama na internetu k Masterchefovi celkem šetří, takže žádná brýlatá kontroverze jako v roce 2020 se nekoná. Nudná to série... Ale zpátky k bagetě. Soutěžící letos neměli úplně volnou ruku (aby náhodou všichni nepředvedli to, co si nacvičili dopředu doma) a dostali za úkol do bagety nacpat klasický český chutě. Na konci dílu se porotci shodli, že letos nás na pobočkách Bageterie Boulevard budou čekat Kubovi kachní koule. Jdeme na ně.


Tentokrát jsem si nedal ani tu práci zajít do Bageterie Boulevard osobně. Díky rekonstrukci food courtu v ostravské Nové Karolině a faktu, že právě přestěhovali obří budovu plnou hladových ajťáků hned vedle, tak volných míst k sezení v Nové Karolině je teď pomálu a o vychutnání oběda nemůže být moc řeč. Naštěstí nový food court brzo otevře a jídelna pro ajťáky v jejich budově taky, tak nás snad čekají lepší časy. Zkusil jsem teda u Bageterie Boulevard jejich vlastní rozvoz domů, takže vlastně budete mít recenzi v recenzi.


Rozvoz má BB celkem vychytanej. Jídlo přijelo za půl hodiny. Stav baget na jedničku, ještě teplý. Brambory jakbysmet, teplý a lehce křupavý. Snad stejný bych dostal i na živo. Domácí tatarka byla bokem v kelímku, což je lepší než ten kydanec v kornoutu, kterej vás čeká na pobočce. Prostě s dovozem jsem spokojenej. Cena dovozu do centra Ostravy je 59 korun plus 15 korun za obal. To je dost vysoká cena, ale halt za lenost se platí. Pokud děláte větší objednávku a bolí vás nožičky, tak to asi překousnete.

Z bagety na mě po rozbalení nevykouklo nic víc než zelený roští. Ta pravá krása se skrývá uvnitř, pod roštím. Roští bylo z hladkolisté petrželky. Vypíchnul bych její čerstvost. Takhle krásnou zelenou petrželku nekoupíte ani v nejbližším supermarketu. Samozřejmě jsem ji musel trochu probrat a půlku dát bokem, protože jinak by každý sousto chutnalo jak petrželový les a to by byla škoda.


Samotný kachní koule mě překvapily svoji velikostí. Byly přepůlený na půl a i tak budily celkem impozantní dojem. K tomu smažená cibulka, červený zelí, švestková omáčka a již zmiňovaná petrželka. Kombinace, která na první pohled prostě musí fungovat a kterou nepohrdne většina Čechů.


Z prvního kousnutí jsem byl nadšenej. Chuť kachního masa s kmínem, petrželka a k tomu hodně sladký červený zelí. Kachní koule jsou dobře dochucený. Opravdu ucítíte typickou chuť kachny a k tomu kmín. Výborná a nenásilná kombinace. Bohužel ne všechny kousance do koulí byly takhle dobrý. Koule mají lehce gumovou a houževnatou konzistenci. Takovou typickou pro mražený masový koule. Třeba pro švédský koule, který se dají sehnat obchodech. To by mi ani tak nevadilo. Gumovější koule ještě zkousnu. 

Co mi ale po chvíli jedení nebetyčně vadilo byly nerozkousatelný občasný šlachy v koulích. Případně něco, co připomínalo chrupavku. Chrupavky jako takový to nejspíš nebyly, spíš prostě pevný části kachních stehen, který k mletí nejsou úplně dělaný. Oni to zmiňovali i porotci, že normálně se kachna nemele. A vědí proč. Pokud si doma pomelete jen pěkný kachní masíčko, pak bude výsledek určitě super. Bohužel pokud to svěříte nějaké velké firmě, tak do mlýnku v rámci úspory nahážou i kusy, který by normálně skončily v koši nebo u zvířat v misce.


Červený zelí bylo fajn. Bylo ho hodně. Ochucený bylo hodně do sladka a nejvíc v něm byl cítit hřebíček. Se zelím se to má jako s gulášem. Každej si ho dělá po svým. Já mám radši víc do kysela a hřebíček nedávám vůbec. Každopádně červený zelí je ke kachně dobrá volba a ani dochucení nikoho nejspíš neurazí.

Trochu slabší byla švestková omáčka. Švestky jsem v ní tak nějak nepochytil a to ani když jsem ji ochutnal samostatně. Prostě taková trochu lepší a řidší majonéza. Kluznost zvyšovala hezky, ač zrovna u téhle bagety to až tak potřeba nebylo.


Smažená cibulka byla obyčejná smažená cibulka. V Masterchefovi ji Kuba před smažením profesionálně obalil v hladké mouce, aby líp a víc křupala, ale v rámci honby za bezlepkovou variantou v bagetě máme obyčejnou smaženou cibuli bez mouky. Trochu škoda, nějaký to křupnutí by bagetě neuškodilo. Ale cibulky jsem tam měl tak málo, že stejně nebyla skoro cítit. A když už byla, tak nebyla špatná ani bez toho extra křupu.

Celková chuť bagety není vůbec špatná. Chuť kachny s kmínem a sladký zelí převládá. K tomu všudypřítomná petržel a občasná cibule. Omáčka hraje spíš křoví v pozadí. Na bagetu slušná kombinace a občas vám ani nepřijde, že vlastně nejíte plnohodnotnou kachnu se zelím na talíři. Ale objednal bych si tu bagetu znovu? Ani náhodou. A to bohužel jen a jenom kvůli těm pofidérním kouskům v jinak dobrých koulích. Prostě jakmile z pusy musíte občas vytáhnout nerozkousatelný cosi, nemůžete si jídlo vychutnat. Možná měl někdo štěstí a koule měl na jedničku, bohužel já to nebyl. A tak děkuju za zkušenost, ale jednou a stačilo.


Cena bagety je 159 korun. Když se rozhlídnu po okolních fast foodech, tak cena je to přiměřená. Příště bych si ale dal pozor, komu zadávám výrobu koulí a trochu víc si pošéfoval výsledek. Takhle sem si celkem jistej, že za 159 korun bych si mohl zajít na kterýkoliv lehce ucházející meníčko v centru Ostravy a pochutnal si o chlup víc. A vám můžu bagetu Kachní karbanátky se zelím klidně doporučit jen v případě, že jste jedni z těch, co okoušou kachní nebo kuřecí stehno až na samotný kosti a nevadí jim ani všechny ty křupky okolo, vazy, kloubní obaly a podobný dobrůtky plný kolagenu. Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat