sobota 18. ledna 2020

Grande Pepperoni & Vegemania, Pizza Hut

Chcete další recenzi? Máte ji mít! Pokud jste měli tu odvahu kolem Vánoc chodit po ostravské Nové Karolině, tak jste si určitě všimli nově otevřené provozovny Pizza Hut. Ono si nejde nevšimnout. Je totiž šikovně umístěná na hlavním a úzkým koridoru mezi MHD a multikinem, takže buď vrazíte do někoho, kdo čeká na pizzu nebo do vás vrazí někdo, když vy zrovna čekáte na pizzu. Další menší vada na kráse je fakt, že se jedná o Pizza Hut Express, čiže máte na výběr z neuvěřitelných pěti druhů pizz plus (naštěstí) jedné akční novinky. Jako úplně první pizzu z Pizza Hut ve svým cholesterolem nabitým životem jsem si vybral Grande Pepperoni.


Pizza Hut je původně americkej koncept a pepperoni pizza bude jedna z nejprodávanějších variant za oceánem, ne-li vůbec na nejprodávanější. Jakožto člověku, co si oblíbil pizzu italskou, mi bylo jasný, že na nějaký tenký těsto a kvalitní čerstvý suroviny se tady hrát nebude. A to mi ale vůbec nevadí. Levná mražená pizza dost dlouho patřila do mýho stálýho studentskýho jídelníčku. Kdo neobsadil kolejní sdílenou mikrovlnku (jedinou na patře) na celých dvacet minut, než se mu mražená pizza ohřeje do gumovýho poživatelnýho stavu, ten neví, co je to hlad. Je Pizza Hut o kousek dál? Přecejen ostatní fast foody se mražáku taky nebojí...


V tomhle směru Pizza Hut naštěstí překvapil a pizzu dělají čerstvou z těsta, který si tam sami "uválí". Suroviny na placku mají nachystaný dopředu kdoví odkud, ale u těch už je to celkem jedno. Snad jen zmíním ještě jedno moudro. Pizza Hut Express má dvě velikosti. Malou a střední pizzu. Klasická Pizza Hut provozovna má taky dvě velikosti. Střední a velkou. To jen abyste nebyli zmatení z cen jako já, když jsem pak v Praze narazil na klasický Pizza Hut a viděl cifry začínající trojkou...

A to hlavní, pizza. Pepperoni je taková americká margherita. Jen místo bazalky tam máte salám. Takže salám, mozzarella a rajčatový základ. Dost na to, aby člověk poznal, s kým že má tu čest. A dostal jsem to, co jsem přesně očekával. Těsto bylo tlustší, kynutý a chuťově celkem neutrální. Za mě celkem v pohodě. Pokud nečekáte křupavý italský tenký těstíčko nasáklý atmosférou kamenné pece na dřevo v malé italské přímořské vesničce, tak zklamaní asi nebudete. Salám mě ale trochu zklamal. Jakožto největší hvězda programu moc nezazářil. V podstatě to byla o chlup pikantnější vysočina. Co se salámů týče, tam je třeba Subway o dva kroky dál. Na druhou stranu se pořád bavíme o salámu na pizzu, takže to beru. Strouhaná mozzarella od Pizza Hut taky nebude ta nejkvalitnější na trhu. Takový průměr.


Rajčatovej základ pak překvapil celkem mile. Naředěný rajčatový protlak s trochou oregana. Trochu nakyslý, trochu nasládlý. Za mě super. Samozřejmě zase nečekejte vymazlený italský Sugo. Což je ale taky trochu škoda. Pepperoni od Pizza Hut je taková spíš průměrná pizza z průměrných surovin, kdy je výsledek celkem fajn v rámci fast foodových kritérií. Bohužel za cenu, za kterou dostanete hned vedle v Coloseu italskou pizzu z prvotřídních surovin, kde je vyšší cena naprosto pochopitelná.

Cena malé salámové pizzy u Pizza Hut, kterou zažene malý hlad jeden menší člověk, je 109 korun a u normální třiceticentimetrové klasiky je cena 169 korun. Za průměrný těsto, průměrnej salám, průměrnej sýr a celkem slušnej rajčatový základ je to moc. Ceny jsou z webu, protože lístek se mi kdesi zatoulal. Ale mám pocit, že ty ceny byly ještě o chlup vyšší. To jen ať nejste v šoku, až tam zajdete. Co je velký plus jsou různě dochucený oleje u pokladny, kterýma si můžete dochutit pizzu. Tomu dávám palec nahoru a alespoň trochu si tím můžou ospravedlnit dost agresivní cenovky. I tak ale Pepperoni moc doporučit nemůžu a já se jejím pravidelným vlastníkem stávat nebudu. Samozřejmě pokud někdo ujíždí na jednoduché salámové pizze, ten si stěžovat nebude.

Jedna průměrná lehce předražená pizza mě od celýho konceptu neodradí, takže jsem tam zašel brzo znova a tentokrát si všiml i levé stěny, na které je vždycky jedna dočasná speciální pizza. Ještě nedávno to byla Vegemania, když jsem šel naposledy okolo, tak tam byla jiná. Ale Vegemanii mají na webu pořád, tak třeba to nějak točí nebo něco. I bez mrtvých zvířat se dá pár hodin přežít, tak proč občas nezkusit něco bezmasýho.


U Vegemanie mě zaujalo naprosto nabušený složení. Když už si člověk nehraje na Itálii, tak proč to pořádně neosolit, že jo. Takže Vegemanie obsahuje sýr Corregio, cherry rajčata, barevnou papriku, žampiony, červenou cibuli, rukolu, čerstvou mozzarellu a rajčatový základ. Sami musíte uznat, že tady maso člověku opravdu nechybí. A jak jsem byl z celýho konceptu Pizza Hut Express lehce rozladěnej, tak pomocí Vegemanie mě posadili na zadek. Posuďte sami.


Takovouhle krasavici jsem si odnesl ke stolku. Nabušená pizza, krásně udělaná na oko a ještě líp na jazyk. Tohle je malá verze, která stála nějakých sto čtyřicet korun. V podstatě cena, za kterou dostanete burger ze zmraženýho polotovaru u konkurence. Za mě rozhodně super změna a už od pohledu jsem byl rád, že v Ostravě zase někdo trochu bude vířit vodu ve fast foodovým moři.


A pizza chutnala tak, jak vypadala. Čerstvě. V puse jste cítili to, do čeho jste zrovna kousli. Žádný vedlejší pachutě se nekonají. Máte v puse červenou cibuli? Ucítíte krásně nasládlou chuť akorát upečené červené cibulky. Máte v puse cherry rajčátko? Ucítíte krásnou chuť pečených rajčat. Pečených do toho momentu, kdy vám vydají nejvíc rajčatové chuti. Krásně velký kousky chutných žampionů to celý dokreslujou. Občas ucítíte dokonce chuť dobré mozzarelly. To bude z těch hrudek čerstvé mozzarelly, kterou dávají ještě na tu strouhanou. Rukola se trochu špatně jedla, ale chuťově se tam hodila. Papriku popisovat asi nemusím. Byla nakrájená na překvapivě velký kousky. A ještě překvapivěji to bylo jedině dobře. Paprika je chuťově dost silná a takhle ji tam bylo pár kousků, takže jste ji cítili, když jste do ní kousli, ale nepřebíjela zbytek. Dobře vymyšlený.

Jediný minus téhle pizzy byl sýr Corregio. To byl ten tvrdej sýr nastrouhanej nahoře. Podle názvu a vzhledu jsem čekal nějakou variaci na parmazán. Ochutnal jsem a... a nic. Vůbec. Znova, mnohem víc sýra a zase nic. Neměl žádnou, ale vůbec žádnou chuť. Dal jsem si tu práci a začal googlit a bylo jasný proč. Jedná se o sýr, kterej se vyrábí (a prodává) jen v Polsku a nikde jinde. Jmenuje se podle italské oblasti, ale s Itálií toho rozhodně víc společnýho nemá. Takovej krásnej polskej fejk. Příště bych prosil Gran Moravii, která má k Itálii taky daleko, ale chutí předčí i leckerej originální parmazán. Pokud už tam teda Pizza Hut nechce dávat rovnou parmazán...


Jako celek je ale Vegemania naprostá vegepecka a jedna z nejlepších pizz, který jsem měl. BBQ Beef od Telepizzy to není, ale na fast foody je to počin hodný smeknutí klobouku...

Jak se ale ukázalo, je to ale bohužel hodně i o štěstí. Tahle pizza mi tak chutnala, že jsem o ni doma básnil. Pak jsme se s rodinou ocitli v Praze (4) a shodou náhod jsme v době hladu stáli u velké Pizza Hut provozovny. Objednám vegemanii, donesu domů, otevřu a prd. Místnímu kuchtíkovi (ve věku, kdy si člověk tak tak uvaří párky) nikdo asi neřekl, že rukolu tam má dát až po dopečení. Takže půlka rukoly na uhel. Ta šla ještě vyndat. Ale zbytek taky nic moc. Šetřilo se na všem. Doslova pár kousků papriky, pár kousků rajčat. Všeho málo. A to na střední pizze, která stojí okolo 250 korun. Být tohle moje první setkání s Pizza Hut, tak to bude nejspíš první a poslední recenze. Takže chválím ostravskou pobočku, chválím Vegemanii a pokud ji budete chtít ochutnat, jděte na jisto někam, kde to umí.

PS: Mimochodem pokud si pizzu dáte v provozovně, dostanete ji na zajímavým papírovým talířku s kruhama. Podobnej způsob má patentovaná i jistá firma Apple. Tak schválně, kdo koho první zažaluje. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat