neděle 8. září 2019

Pikantní Vegan, Subway

XL porce radosti

pozor - tento článek je satira

Přátelé, přestal jsem jíst maso. Ano, stal se ze mě vegan. Jak jsem k tomu dospěl? Jednoduše. Když jsem tuhle po pořádným vyzrálým medium steaku nemohl usnout, tak jsem začal počítat. Počítat ovečky mi přišlo omšelý a smutný (tolik oveček končících na porážce...) a tak jsem začal počítat svoji uhlíkovou stopu. A je obrovská. Ač jezdím zásadně MHDčkem a kam nedojedu vlakem, tam nejedu, ale i tak. Naše civilizace se blíží k nezvratitelnýmu konci a jestli s tím něco neuděláme, tak naše děti a jejich děti nebudou mít co pít. A to my nechceme. Takže je třeba nejíst maso, netýrat krávy dojením, nepodporovat týrání kuřat jedením jejich mrtvých nenarozených dětí a musíme přestat prdět. A já jsem se rozhodl jít ještě dál. Roztrhal jsem svůj diplom z technické univerzity a udělám si titul ze sdružených uměnovědných studií. Je na čase zahodit šovinistickou Fourierovu transformaci za hlavu. Bezdrátový přenos informací již lidstvu přinesl víc než dost. Je třeba více studie divadla! A snad mi diplom pošlou v PDFku. Na technické univerzitě vám ho vytisknou, aniž by se zeptali. Šovinisti. O nepoměru mužů a žen na katedře telekomunikací snad ani nahlas mluvit nebudu...


Subway si uvědomuje vážnost ekologické situace a proto totálně překopala jejich nabídku. Teď si můžete vybrat z více vegetariánských a veganských produktů a nově (nejspíš dočasně) i ze tří velkých XL wrapů. Jeden z nich je samozřejmě vhodný i pro nás, spasitele lidstva. Je veganský. Nebo vegetariánský? Přiznám se, že to ještě až tak moc neřeším. I proto jsem do něho šel všema deseti. Po objednání tohoto wrapu a informování obsluhy a okolostojících lidí, že jsem vegan, jsem dostal dotaz, jestli chci avokádo. Prve jsem řekl, že ne. Připlácet za avokádo... to si člověk musí prve promyslet. No pak mi došlo, že je možná ve wrapu zdarma, protože je i na promo obrázku a paní mi to potvrdila. Málem jsem přišel o svoje avokádo zdarma. To by byla škoda. Posléze jsem očima lítal po nových tabulích a novým rozvržení zeleniny a vlastně všeho. Než jsem se rozkoukal, paní už se chystala zabalit wrap s vegetariánským plátkem, avokádem, kyselou okurkou a rajčatama. Tak tak jsem si stihnul říct o papriku, která na obrázku z wrapu čouhá. Ale přiznám se, že obligátní dotazy typu "co si dáte za zeleninu" mi chyběly a snad chybí jen u wrapů a bagety jsou pořád podle gusta. Navíc jsou nově za příplatek prý i olivy (středně zaručeně pravdivá informace z Facebooku). Na omáčku už jsem ale obligátní dotaz dostal. Vybral jsem si samozřejmě novou vegan garlic aioli. Taky jsem dostal dotaz, jestli chci přeříznout. Tak určitě. Takže jsem dostal svůj wrap krásně přeříznutej.

pozor - tento článek je satira


A takhle vypadal můj Pikantní Vegan po rozbalení. Jako by si do něj někdo sednul, lehnul a třikrát se protočil. Ale to nevadí. Dokud nemuselo trpět jediný zvíře, stojí náš boj za to, ať výsledek vypadá jakkoliv. Nejvíc vás asi bude zajímat chuť veganské (vegetaríánské?) placky. Není špatná. Je to taková roztodivná směs zbytků ze zahrádky zalitá v jakési směsi, u které jsem se nemohl zbavit chuti kvasnic. Dle mýho skromnýho tipu gastroveganspecialisty jde o posilnění chuti. Kvasnice jsou stará dobrá klasika, jak do jídla dostat přírodní glutamát. A to se mi moc nelíbí. Představa miliardy pekařských kvasinek zneužitých v potravinářským průmyslu není to, kvůli čemu jsem se vzdal vypouštění metanu. Snad se teda mýlím.


Zbytek placky byly samý dobroty. Kousky paprik, hrášek, kukuřice a podobně. Taky jsem tam zahlídl kousky chilli papriček. Takže pikantnost nepocházela jen z pekelně vyhlížející narudlé tortilly, ale nejspíš i z veganské/vegetariánské placky. Množství nasekaných kousků placky bylo přímo ohromující. Kousky byly všude. Vlevo, vpravo, uprostřed, nahoře, vzadu vlevo, všude. Pořád jste nějakou jedli a když ne, tak jste si kousek zvedli z papíru, na kterej vám spousta kousků vypadla. Chuťově je placka dost povedená. Jakožto nový vegan (go vegan!) jsem rád, že existuje i něco, co má pořádnou chuť. A to tahle placka má. Jen vám nesmí vadit pikantní jídlo. Ke konci sendviče z toho bude krásná čtyřka z desíti na škále pikantnosti.

pozor - tento článek je satira


Zelenina byla božská a čerstvá. Křupavá, barevná, chlazená. Množství super. Jen bych si třeba kyselý okurky vyměnil za olivy, ale tak třeba příště. Možná se paní ani nenamáhala ptát, protože jsem působil hluše a zmateně. Aby ne. Bez masa se občas cítím trochu mimo. Snažil jsem se ho nahradit fazolema, ale pak vypouštím hrozně skleníkových plynů, takže radši budu působit zmateně a občas slupnu kyselou okurku s příchutí kopru (ano, kopru, až tak jsem se změnil). Tortilla byla lehce pikantní a celkem slušná. Kvalitní pečivo. Jen doufám, že je pořádně veganská a není v ní lepek. Lepek je satanovo sémě!


Veganská garlic aioli je taková řídká majda. Lehce do česneku. Ale opravdu jen lehce. Za mě by mohli přitvrdit. Česnek je jedna z nejzdravějších surovin. Ředí krev, je antibakteriální a antivirotický, léčí kožní infekce, snižuje krevní tlak, chrání srdce a tak. Je teda jasný, že místo očkování stačí krmit dítě česnekem a zůstane zdravé. Být veganská garlic aioli víc česneková, tak farmaceutický průmysl skončí tak, jak se patří!

pozor - tento článek je satira


Jdeme do finále. Po zakousnutí do Pikantního Vegana na vás čeká fajná zeleninovo-kvasnicovo(?)-fazolová chuť placky. Následovná příjemnou pikantností a čerstvou zeleninou. Občas se ozve chuť avokáda a veganské aioli. Tortilla samotná se taky hlásí o slovo a to zvlášť ve chvílích, kdy jíte víc tortilly než čehokoliv jinýho. Celkově je wrap povedenej, množství je opravdu XL a příjemně se najíte. Cena je 109 korun a naprosto odpovídá. A teď beze srandy. Pokud nejíte maso, tak tenhle wrap vám bude chutnat. Bude vám chutnat a ještě zůstanete najedení po dobrou půlku dne, protože je překvapivě sytej. A to u jídel bez masa nebývá až tak obvyklý. Subway můžu dát jedině palec nahoru. Snad pomluvy o olivách za příplatek jsou jen pomluvy a pořád si můžete bagetu poskládat podle svýho gusta...

2 komentáře:

  1. Tak tohle byla fakt sranda. :-D Včera jsem se smál u seriálu Neviditelní, náhodně objeveném, ale tohle, to byla sranda snad ještě větší. :-D
    Děkuji za pobavení Kavoni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád jsem pobavil. A po pravdě jsem si i to psaní užil víc než kdy jindy... :) A ten seriál taky zkusím.

      Vymazat