středa 20. března 2019

Spicy Quarter Pound King & Chilli Cheese Hranolky, Burger King

McDonald's nás nedávno začal oblažovat vytuněnou verzí jejich hranolků. Tož nejsou špatný, ale přikoupit si je musíte za celých padesát pět korun. Nemožnost si je vyměnit místo obyčejných hranolků k menu za extra příplatek z nich dělá dost nákladnou volbu k sendviči. A hádejte co. Burger King má svoje vytuněný hranolky v podobě Chilli Cheese už pár let ve stálé nabídce a dokonce si je můžete vyměnit místo obyčejných hranolků k menu za deset (číslem 10) korun! I když už začnete nad Burger Kingem lámat kůl, tak pořád dokáže konkurenci ukázat chlupatý královský záda. A co si dát k pořádně pikantním hranolkům? Co třeba pikantní čtvrtlibrák?


Spicy Quarter Pound King je nevlastní brácha minule recenzovanýho Quarter Pound Kinga (hrozný názvy). Quarter Pound King jsem v recenzi rozmetal jak opice v Zoo vlastní lejno. Obyčejný nafoukaný nudný nic s ničím extra v hrozné housce. Od pikantní verze jsem tak nečekal zhola nic kromě pálení v puse.


Ani po rozbalení nic nenasvědčovalo, že mě čeká něco extra. Už to složení. Maso, houska, dva plátky čedaru, jalapenos papričky, omáčka a nazdar. A hle. Na rozdíl od Quarter Pound Kinga jsem si tuhle jeho pikantní verzi celkem vychutnal. Maso je Burger King klasika. Sázka na pochybnou a silnou chuť grilu se v tomhle případě vyplatila, protože maso dokázalo celou dobu držet tempo s pikantníma surovinama, což bylo celkem milý překvapení.


Pikantní chilli cheese omáčka je dobrá. Je teda umělá jak poprsí půlky Hollywoodu, ale od fast foodu bio fair trade hipster friendly a zaručeně domácí omáčku asi nečekáte. Chilli cheese omáčka na první ochutnání není až tak pálivá. Je spíš do kysela a pálit začne až po chvíli. A s každým dalším soustem o maličko víc a víc. Může za to sušený chilli koření. Konzistenci má suprovou. Jen ta chuť sýra je o něco slabší. Trošku na začátku a trošku na konci ucítíte něco jako čedar, ale ta pikantnost je o devadesát čtyři procent silnější. Na mojí stupnici, kde nula je kojenecká voda a desítka nažhavenej ocelovej drát řezající oko, je tahle omáčka na začátku taková trojka a postupně se dostane na limitu pětky z leva. Pálivost je tak celkem pohodová a omáčku si člověk může v klidu vychutnat. Pokud už nějaký to pikantní jídlo jedl a nevadilo mu. Samozřejmě se bavíme o pikantnosti pro obyčejný plebs. Profesionální chilli žrouti (nedejbože chilli výrobci - zdravím Gastona a gratuluju k ocenění) si místo trojky/pětky můžou dosadit jedničku.


Kromě omáčky se vás Burger King bude snažit vystřelit z kalhot i pomocí jalapeno papriček. To jsou ty papričky pro začínající chilli jedlíky s mlíkem na bradě. Já si rád dám pikantní jídlo, ale všeho s mírou tak, aby byl cítit i zbytek a ne jen oheň. A to tyhle papričky splňují dokonale. Dřív než přijde na řadu jakž takž pálivost, tak vám jazyk zalije krásně ovocná chuť. Ta se po chvíli změní na pálivost, která vás trochu poškádlí na jazyku a zase zmizí. V tu chvíli zase začnete v puse cítit maso a pikantnost z omáčky. Papričky začínají na dvojce, rychle vystřelí na čtyřku a stejně rychle se vytratí na nulu. Jsou fajn a těch pět větších kousků na burgeru je akorát.


Co tam máme dál? Už jen sýr a housku? Tak jdeme na sýr. Dva plátky čedaru se v pikantní náloži ztratí jak šance na slibovaný zvýšení rodičovské a maximálně trochu podpoří sýrovou chuť omáčky. Soustředit se můžete jak chcete, ale čistě sýrovou chuť v pikantním celku nepostřehnete. A co houska? Od té jsem čekal jen to nejhorší. Chuťově se naštěstí neprosadila a dokonce držela tvar celou dobu (!). Takže tentokrát houska splnila svoji funkci. Nic víc a tentokrát naštěstí ani nic míň.


Spicy Quarter Pound King je přesně to, co od něj čekáte. Pohodová pikantní vyjížďka po pikantní trase, která nepřekvapí. Cena je stejná jako u nudné verze. 99 korun samostatně a 149 v menu. Za ty peníze se celkem najíte a pokud máte rádi normálně pikantní potraviny, asi by to byla celkem dobrá volba. Ale. ALE! Ale už není v nabídce. Ha!


Jak chutná pikantní burger , kterej už stejně neochutnáte, jsme si probrali a o to rychlejší bude recenze na jejich pikantní Chilli Cheese Hranolky. Hranolky dostanete pěkně v krabičce. Váhově určitě trumfnou konkurenci. Kvalitou hranolek už ne. Někomu možná ty tlustý sedí víc, ale mě evokujou Aro/Clever/AndereScheisse hranolky. Mám radši ty tenčí od McDonald's. Ale to je čistě věc názoru. Omáčka je pak úplně jiná. Víc umělá, ale víc sýrová a víc pikantní. Hlavně teda pikantní. Viz popisek nahoře u burgeru. Je to stejná omáčka v množstvím tak akorát, aby se to dalo normálně sníst. Jalapeno papriček taky bylo akorát. Jde vidět, že je to dělaný pro obyčejný lidi, pro který je pikantnost spíš povyražení než denní chleba. A to hlavní. To, proč vlastně píšu celou tuhle celkem nudnou dvourecenzi. Chilli Cheese Hranolky můžete mít k menu za deset (!) korun navíc. Deset. Deset korun. Žádných padesát pět a ještě budete bez pití. Prostě dáte deset korun navíc a máte vytuněný hranolky místo obyčejných k menu! Je to tak těžký? Myslím, že ne, Time.

Žádné komentáře:

Okomentovat