pondělí 13. srpna 2012

Hamburger Ondráš

Zhřešil sem. Zhřešil sem proti přírodě. Vyrobil sem něco, z čeho všem tukomilům potečou sliny proudem a zdravovýživářům praskne pumpa. Moravskoslezskou specialitu řízek Ondráš asi zná každej. To tu takhle na severovýchodě máme ve zvyku všechno strkat do bramboráku. Maso, tvarůžky, různý masovozeleninový směsi, houby nebo třeba i zelí s uzeným (kaplická cmunda). Dokonce se tu (v Ostravě) dělají na rozvoz obří bramboráky a'la pizza. A minimálně ten řízek Ondráš najdete snad ve všech hospodách nižší třídy. V originále se tam má strkat vepřový, většinou tam strkaj lidi kuřecí a já tam narval mletý maso. K tomu mě přivedli borci z Jak šmakuje Moravskoslezko, kteří tam narvali jehněčí a zbytek, co nešel naplátkovat, prostě pomleli a narvali ho tam taky. A já to povýšil na ještě větší level. A sice level maximální, hamburgární. Tvorba tohodle hambáče zabere trochu víc času a chce trochu víc umu, ale námaha stojí za to.

Suroviny a podobně sem psát ani nebudu, protože se jedná spíš o ten nápad a z obrázku si každej vyčte jak to udělat. Snad jen v rychlosti. Udělejte si těsto na bramboráky. Já dělám snad to nejklasičtější a nejlepší, který najdete TADY. Mletý maso je do bramboráku nejlepší vepřový. To si jenom osolte a opepřete. Udělejte z něj placky a oplácejte bramborákovým těstem. U tohodle to chce trochu zručnosti, aby se vám to nepolámalo a aby to vůbec drželo nějakej tvar. Ale když se chce, tak to jde. Na pánvi to pak můžete dodělat. Já to smažil dlouho a pod pokličkou, abych měl jistotu, že maso uvnitř bude propečený. Nejlíp k němu pak chutná česneková majonéza (majonéza, sůl, pepř, stroužek česneku) s kečupem a jarní cibulkou nebo pórkem. Rozhodně bych tam nedával rajče nebo jinou měkkou zeleninu (že je rajče vlastně ovoce vím). Taky nezapomeňte housky pořádně rozehřát dokřupava, aby se do nich pak nevsakoval olej z placku. Pokud se vám všechno povede jak má, odměnou bude opravdu fantastickej burger, kterej nikde neochutnáte.



Žádné komentáře:

Okomentovat