úterý 14. srpna 2012

Guláš

Už tu dlouho nebyl recept na "normální" jídlo. Co takhle dát si guláš? Hněďoulinký guláš? Receptů na guláš je jako Němců. Víc než dost. Tenhle je jeden z těch klasičtějších, ne-li nejklasičtějších. Podobně ho dělala i fosílie Rettigová. Řídí se klasickým pravidlem půl cibule, půl masa a hlavně se nezahušťuje ničím, co do guláše nepatří. Cibulka to všechno zařídí. Jen si na jeho uvaření vemte dovolenou nebo si pořádně přivstaňte. Příprava je jednoduchá, ale zdlouhavá.

Suroviny:
0,5 kg hovězí kližky
0,5 kg cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce majoránky
1 lžička mletýho kmínu
2 stroužky česneku (čínskýho víc)
1 lžíce rajskýho protlaku
sádlo
pepř, sůl
voda
(knedlík)

Prve si nakrájejte cibuli najemno. Trochu cibulky si můžete nechat na ozdobení hotovýho guláše. Potom si nakrájejte hovězí kližku na kostky. Kližku nezapomeňte odblanit. Do pořádnýho hrnce dejte pořádnou dávku sádla a nechte rozpálit. Potom na něm osmažte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dohněda. Pozor, ať se vám nepřipálí. Přidejte dvě lžíce mleté papriky, rychle zamíchejte a hned přidejte maso na kostky (ať paprika nezhořkne). Maso osmažte ze všech stran dokud nezesvětlá. Osmažený maso v hrnci osolte, opepřete a přidejte lžíci protlaku. Zase chvilku prosmažte a zalijte troškou vody. 2 dcl bohatě stačí. Zamíchejte a přidejte do guláše lžičku drcenýho kmínu a 2 utřený nebo prolisovaný stroužky česneku. Nejlíp českýho. Čínskýho dejte tak 4, možná víc. Guláš zamíchejte a nechte dusit na nejmenším plamenu. Hodně hlídejte a míchejte. Když se vám voda skoro všechna vyvaří, dolijte zase jenom trošičku a duste dál. Podlívat musíte často a pomalu. Pak dostanete úžasnou chuť omáčky. Duste tak dlouho, dokud nebude maso měkoučký a cibule rozvařená. Minimálně hodinu a půl. Ke konci dušení přidejte lžíci majoránky a případně dochuťte solí a pepřem. Zahušťovat nemusíte, protože byste měli dostat konzistenci tak akorát. Nejlepší je s knedlíkem a ozdobenej cibulí.



Žádné komentáře:

Okomentovat