sobota 22. prosince 2018

Langošburger hovězí s piečokama, Bo Bistro Store, Ostrava

Langoš is new black! To hlásí nápisy v nové hipsterské kavárně/storu(?)/bistru. Když je něco new black, tak je to prý cool. A já langoše rád. Já je měl rád before it was cool. S kečupem, tatarkou, česnekem a kopou eidamu. Mňam. Bo Bistro se na langoše zaměřuje, ale jak už to u hipsterů bývá, tak trochu jinak. Dostanete tam langoše se zákyskou, se zeleninou a podobně. Kečup mají taky, ale tatarku, to nejlepší, byste hledali marně. Však posuďte sami z menu. Ale přecejen jsem tam našel jednu věc, která mi nedala spát a bylo jasný, že si na ni budu muset zajít. Langošburger!

Pokud sledujete, byť jen jedním okem, mastný a tučný dění za oceánem, tak jste už langošburger možná zahlídli. Třeba tady. Ugrilojou tam maso, hodí na něj suroviny z burgeru, zabalí do těsta na langoše a šoupnou do friťáku. Dostanete kouli s masem a sýrem uvnitř. Takovej maďarsko-americkej wellington. Fúze dvou různých kuchyní v tom nejlepším slova smyslu. Bo Bistro, jako každá hipsterská kavárna/(store?)/bistro, na to jde ale trochu jinak. Udělají z langoše housku a zbytek... zbytek je klasika. Inu i to zní dobře. Jdeme na to.


Langošburger z Bo Bistra obsahuje 150 gramů hovězího masa, 150 gramů langoše, rajčata, polníček, smaženou ochucenou cibulku, ďábelskou omáčku a čedar. Vezmu to od podlahy. Podlaha (i střecha) burgeru je z langošovýho těsta. Vysmaženýho dozlatova. Těsto je samozřejmě domácí, hutný a chutný. Pokud má někdo rád langoše pořádně nadýchaný, tak tady může být trochu zklamanej. Minimálně naše várka měla těsto docela hutný a pár minut kynutí navíc by mu neuškodilo. Ale pokud máte rádi svoje langoše hutnější, tak budete chrochtat blahem. Já mám rád všechno, co projde friťákem, takže za mě dobrý.

Jdeme na maso. Maso bylo akorát namletý, šťavnatý a kvalitní. Žádný šlachy a podobně. Občas růžový a tam kde ne, tak tam bylo pořád šťavnatý až až. Spousta ostravských burgráren by se tu mohla něco přiučit o přípravě masa. Jen dochucení by si k srdci brát nemuseli. V Bo Bistru byla v mase nějaká skoro neviditelná, ale dost citelná bylina a solí se šetřilo. Byla cítit lehká čistá chuť masa a občas nějaká ta silná bylina. Takže příprava masa na jedničku, dochucení na dvojku, šlo by to ještě trochu vyladit. Celkově maso ale příjemně překvapilo.

Ale nebylo to ani maso ani houska, co tvořilo chuťový gró tohodle burgeru. Byla to jejich cibulka. Cibulka nakrájená na jemno a usmažená v nějaké červené kari pastě. Podle lehkýho náznaku citrónové trávy a zázvoru bych to tipnul na thajskou kari pastu, ale ruku do friťáku bych za to nedal. Každopádně chuť to byla opravdu silná a specifická. Kdo už s kari pastou dělal, tak ví, o čem tady mluvím. Rozhodně zajímavej nápad a k hovězímu masu a langošové housce to sedlo parádně. Stejně jako k tomu všemu sedly rajčata.

Polníček a čedar se pak spíš trochu ztrácel. Ďábelská omáčka (pro Pražáky tatarka s kečupem a trochou chilli) se taky spíš ztrácela. Ono porazit cibuli na kari pastě dá holt hodně práce. Po zakousnutí ucítíte langoš, hovězí maso, občas s bylinou a chuťově silnou cibulku na kari pastě. Občas rajče. A takhle si to jedete od začátku do konce. Za mě je to dost vydařenej a nevšední kousek, kterej stojí za ochutnání. Trochu dosolit maso a bylo by to perfektní. Ale i tak je Langošburger z Bo Bistra jasná volba pro všechny jedlíky nevšedních burgerů a milovníků langošů.

Ta fúze je opravdu povedená. Už jen kvůli tomu, že šťáva z masa skončí v podstatě na langoši s ďábelkou. A to chcete. Jen pak doporučuju nějakýho Bechera na trávení, protože budete vlastně trávit dvě ne moc zrovna dietní jídla v jednom. Cena je 185 korun společně s piečokama. Piečoky jsou zjevně bramborový penízky. Uvařený/upečený na místě. Žádnej polotovar. K tomu dip ze zakysané smetany, kterej k nim padne perfektně. Takže dáte 185 korun za hovězí burger s langošem a parádníma bramborama se super dipem. Za mě dobrá cena. Jen jeden tip nakonec. Neberte si tam svoje nejlepší večerní koktejlky. Otevřená kuchyně v kombinaci s langošema dává šatům zabrat. No pokud máte tuhle kombinaci vůní rádi, tak budete nadšení. Já si radostně přičuchoval k mikině ještě další tři dny. Ale musíte si pospíšit. Prý se chystá nová vzduchotechnika.

Žádné komentáře:

Okomentovat