středa 6. června 2018

Tennessee cheesy sliders & Cheyenne cheesebacon sliders, Sweet & Pepper DAYS, Praha

Burgery jsou dneska všude. Vlevo, vpravo a i nahoře se nějakej najde. Je jich tu tolik, že už to pomalu není hipster. Naštěstí existuje alternativa. Slider! Co je slider? Maso v menší housce. Nějaká ta zelenina, třeba sýr, omáčky a podobně. Že vám to něco připomíná? Ne, není to burger, ba ani mini burger. Je to prostě slider... Takže teď, když už v tom máme jasno, se pojďme podívat na dva takový slidery v pražským podání.


Začal jsem tím vpravo. Tennessee cheesy slider. Obsah opisovat nebudu. S laskavým poděkováním si ho rovnou zkopíruju z jejich webu: "2 x 60 g hovězí mleté maso, čedar, grilovaná slanina, žlutá hořčice, kečup, burger sauce, nakládaná červená cibule, ledový salát, kyselá okurka, máslové bulky". Běžně se prodávají po dvou a za cenu 199 korun. Na Prahu cena dobrá. A jak tak pozoruju už delší dobu, tak ostravští hipsteři cenově začali převyšovat pražský hipstery. Konkurence je krásná věc, tak snad v Ostravě pořádně naroste, ať to tu máme taky levnější. Ale zpátky k jídlu.

Hovězího mletýho masa byl tenkej plátek. Přesto udělanej akorát, růžovějíce se uprostřed a krásně šťavnatej. Chuťově nemám co vytknout. Chuť dobrýho hovězího neomrzí. Žádný bylinky a podobný voloviny. Jen sůl a pepř. Mňam. Pod masem byla anglická hořčice. Žlutá jak plakát na Kill Bill a s minimálně stejným řízem. Hodně do octova. Parádní kyselost taky provázela celej burger. Nad masem bylo dost kyselých okurek. Dobře naložených a křupavých. Červená cibulka byla taky dobrá. Nebyla palčivá díky naložení. Ve slideru ji ale moc neucítíte. Chuťově tak silná, aby přebila zbytek, není.


I zbytek omáček je spíš do kysela. Rozhodně Heinz kečup. Ten asi znáte. Z nějakýho záhadnýho důvodu je Heinz mnohými považovanej za jakýsi Svatý grál všech kečupů. Já ho moc nemusím. Je řídkej, kyselej a chutná jak kdyby byl naředěnej. Tak. Ve slideru byla ještě třetí omáčka. Burger sauce. To bude ta béžová na salátu. Její chuť si popravdě moc vybavit nedokážu. Nejspíš zapadla ve zbytku a byla taky trochu do kysela. Salát byl fajn a do sendviče se hodil. Snad jediná věc, která opravdu vybočovala, byla slanina. Slanina byla zvláštní. Nakrájená na nějaký menší proužky. Nebo se na ně rozpadla během opíkání. Protože opečená byla opravdu durch. Někdo by použil porovnání na škvarek. Hodně křupala a sem tam už se přehupovala od slaninové chuti k chuti hořké spáleniny. Čedar byl pravej čedar. Proti kyselejšímu zbytku to ale spíš tak trochu zabalil. Houska byla super. Chuťově neutrální, nerušila, parádně držela tvar, vypadala hezky a tak vůbec. Kdyby podobná houska šla koupit v obchodě (jde?), tak ji budu kupovat s ocelovou pravidelností.

Verdikt nad Tennessee cheesy sliderem? Oba palce nahoru. Výborný maso, parádní houska, svěží zelenina a omáčky, který to všechno poslaly do kyselejších tónů. To já rád. Jen kdyby tu slaninu trochu míň mučili na pánvi. Pokud vám není cizí kyselá chuť anglické hořčice a okurek, tak můžu Tennessee jedině doporučit. Za dvě stovky dostanete dva slidery, ze kterých se v pohodě najíte.


Druhým testovacím vzorkem byl Cheyenne cheesebacon slider. Obsah: "2 x 60 g hovězí mleté maso, domácí BBQ omáčka, čedar, grilovaná slanina, smažené cibulové kroužky, máslová bulka". Jednoduchost sama. Kroužky byly super. Nasládlá chuť akorát udělané cibule uvnitř, křupavý a slaný těstíčko venku. Není co vytknout. Čedar byl zase kvalitní čedar. Tentokrát se i prosadil. Teda pokud jste zrovna neměli v puse moc omáčky. Jejich domácí BBQ omáčka celkem pálí. Bude to taková dobrá pětka z desíti. Dá se to v pohodě sníst, ale celou dobu vás bude provázet pálení v puse. Pro někoho příjemný, pro jinýho už to může být za hranou. Já si to užil. Ale je to kousek za hranou toho, co by mělo být na lístku označený slovem "pikantní". Pokud někdo pikantní nejí vůbec, na Cheyenne si asi moc nepochutná. Název slideru tak asi nebude podle základny slavné SG-1, ale podle papriček, který z Cheyenne pochází. Kromě pikantnosti ta jejich BBQ omáčka byla taky šíleně kouřová. O použití tekutýho kouře tady není pochyb. Proč ne. Mě omáčka zaujala hodně a pochutnal jsem si na ni. Slanina pak trpěla stejným neduhem jako v prvním slideru. Přepečená.

Celkově tak chuť Cheyenne tvoří hlavně chuť chilli papriček. Trochu masa, trochu kroužků a přepálená slanina. Nebylo to špatný. Ale oproti Tennessee byl rozhodně slabší. Pro pikantní fajnšmekry pikantních pikantností to je ta správná volba. Pokud ale rádi rozpoznáte všechny chutě i na konci svýho sendviče a máte obecně radši svěžejší jídla, tak jděte do Tennessee. Cena je stejná. 199 korun za dva kousky a kvalitou a množstvím rozhodně odpovídá.

A něco málo k samotnýmu podniku Sweet & Pepper DAYS. Všude píšou o rodinným bistru. Já bych slovo rodinný prohodil za slovo hipsterský a trefa to bude větší. Už jen ty popisky na webu: "Eklektismus je náš další rys. Rádi, nejen jídlo, kombinujeme napříč více styly, a proto i náš interiér je kombinací severského moderního stylu s vintage antique kousky, které se akcentově v bistru objevují.". Ano. Vintage antique kousky. Během mojí návštěvy jste si tam mohli zakupit žabky z blýskavýma kamínkama. To vypadá hodně vtipně, ale celkově je to super bistro. Čistý a tak. Jen obsluha by mohla být o něco rychlejší. Ale návštěvu můžu doporučit. Pokud vás burgery začínají pomalu nudit a jsou pro vás moc mainstream, zkuste tyhlety slidery. Je to příjemná změna a už se těším, až to dorazí do Ostravy.

2 komentáře:

  1. Řekl bych, že z Cheyenne ve Wyomingu žádné papričky nepochází, u názvu půjde asi o hybrid a zmatlání názvu klasického druhu Cayenne. A ten slider pojmenovali asi proto, že to zní americky a evokoje to indiány a divoký západ, kdo by neznal Čejeny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jedny z tama pochází. Ale moc známý asi nebudou... Taky mě název zmátl. Pálivou omáčku jsem nečekal.

      https://www.cayennediane.com/peppers/cheyenne-pepper/

      (stejný odkaz je i v článku)

      Vymazat