čtvrtek 31. května 2018

Schwarzwald Burger, McDonald's

Summer Lovin'

Když jsem byl tuhle na exkurzi v pražské pobočce McDonald's a pár vysoce postavených manažerů se mě snažilo uplatit jídlem (ví jak na mě, co si budeme povídat), tak jen tak bokem nadhodili, jak že se to vlastně vymýšlí nový akce. To se psal rok 2014, akční týdny měly hlavu a patu a věci jako #MeToo nebo růžová pánská košile prostě neexistovaly. Proto věta: "Tenhle burger je pro chlapy a tenhle pro ženský." vyzněla zcela logicky a nikdo nepohnul ani obočím. Prohlásit to dneska, tak se zvedne vlna hejtů na eMiminu a ženský vyjdou od sporáků do ulic. A to nechceme nikdo. Přesto McDonald's chodí po tenké hraně a podobnou věc se snaží naznačit na novým promo artu. Posuďte sami. Dva produkty. Schwarzwald burger se siláckýma rukama (pro chlapy) a Krevetový McWrap s růžovýma brýlema (pro ženský). A ještě k tomu Summer Lovin'. Takže LGBT taky ostrouhali! Proč tam nejsou dva chlapský burgery nebo dva růžový wrapy zaklesnutý do sebe? Jó McDonalde, tak se snažíš být hyperkorektní hipster friendly a pak takovej přešlap... :)

Jinak inspirací pro McDonald's 2018 je zcela jasně McDonald's 2012. Pamětníka, jako jsem já, nikdo neošálí. Schwarzwaldská šunka v burgeru? Únor 2012. Letní lásky (Summer Lovin')? Léto 2012. Jó na mě si nepřijdou. A Krevetový McWrap? To je samozřejmě navrácenina jak vyšitá. Ale za to se nezlobím. Krevetový McWrap patří k tomu nejlepšímu, co si můžete u McDonald's dát. Viz recenze z roku 2015 ZDE. Schwarzwald burger má složení přecejen dost inovovaný, tak si zaslouží recenzi zbrusu novou, trefnou a vtipnou. Kecám. Vtipná nebude.


Letošní Schwarzwald Burger obsahuje hovězí maso, pepřovou majonézu, rukolu, smaženou cibulku, plátek ementálu, schwarwaldskou šunku a to všechno je v nové housce. Začnu tím nejzajímavějším. Novou houskou! Spousta lidí si stěžuje, že McDonald's nedělá žádný prwvpřevr novinky. Ale zrovna Schwarzwald Burger by mohla být ta vlaštovka. Jasně. První vlaštovka jaro nedělá. Ale nová houska? To tu dlouho nebylo. Nová omáčka? Super. Schwarzwaldská šunka? Další nečekaná surovina. Předtím to Gucamole... Dámy a pánové, McDonald's se snad pomalu vrací na starý dobrý koleje. Ještě skleničky k menu a bramborový mřížky a sme doma.


Ale zpátky k té housce. Tahle nová houska má interní jméno McRib Round. Znamená to něco? Snad jo. Musíme doufat. Houska jako taková je dobrá. Není tak výrazně pečivovitá a sladká jako houska/brioška na Maestra a podobně. Posypaná je nějakou namletou kukuřicí nebo něčím podobným. Chuťově ty drobky nejsou nějak extra výrazný, ale něco málo tam do víru chutí přihodí. Houska držela tvar celou dobu, nerozpadala se a je na jedničku. Nejmenovaná konkurence může leda tak v rohu někde závidět.

Maso byla stará dobrá klasika. Velikostí bych ho přirovnal k Royalu. Chuťově bylo naprosto v pořádku. Silná chuť hovězího masa, trochu soli a trocha pepře. Kvalita taky klasika. Žádný šlachy vám v zubech po dojedení nezůstanou. Jen ta suchost je vyšší. Medium ho halt nedostanete. Naštěstí se suchost neprojeví tak moc, jako v dvojitých verzích (Maestro a spol). Chuťově se prosadí hodně a bude to to, co ucítíte nejvíc.


Rukoly tam bylo dost. Její hořkou chuť asi všichni dneska znáte. Netřeba představovat. Cítit šla de facto jen tam, kde jí bylo opravdu hodně. Smažená cibulka na tom byla ještě o chlup hůř. V podstatě jsem ji zacítil až na konci sendviče, kde ji bylo větší množství. Možná chyba redistribuce, možná ji bylo prostě málo. Sýr byl fajn. Když ho ochutnáte samostatně, tak ucítíte fakt dobrou chuť ementálu. Samozřejmě to není ta silná smradlavá chuť pravýho švýcarskýho ementálu, ale je to rozhodně ta nejvydařenější tavená podoba ementálu, jakou si můžete momentálně dát. Samostatně. V sendviči se taky moc neprosadí.


Tolik surovin, co se moc neprosadí. Kdo za to může? Může za to omáčka. Pepřová majonéza má naprosto fantastickou majonézovou konzistenci. Je taková krémová a jemná. Chuťově v sobě majonézu nezapře. Ale k tomu má opravdu hlubokou pepřovou chuť. Ne takovou tu pikantní pepřovou. Takovou tu ovocně pepřovou. Jako třeba zelenej pepř. Omáčka je super. Konzistencí majonéza a chutí po příjemným pepři. Co víc chtít od pepřové majonézy? Nenapadá mě nic. Jen nějakým zajímavým způsobem tahle, ač ne nějak extrémně výrazná, omáčka dusí zbytek chutí. Rukola se sýrem a cibulkou se přes tuhle omáčku ne a ne prosadit.

Trochu líp je na tom schwarzwaldská šunka. Už jen kvůli jejímu skutečnýmu přesahu. A teď nemluvím o přesahu chuťovým, ale o přesahu fyzickým. Ty první kousnutí, kde máte nejvíc schwarzwaldské šunky, jsou prostě fantastický. Z jednoduchýho důvodu. Schwarwaldská šunka od McDonald's je jedna z těch kvalitnějších. A uzeniny jsou jedna z věcí, kde se kvalita fakt projeví. Jejich schwarzwaldská šunka je nakrájená na tenký plátky, takže se dobře kouše. Ale hlavně ta chuť. Nebeská chuť odleželýho pašíka kombinovaná s intenzivní chutí ovocnýho kouře. Takovýho toho pravýho kouře z domácí udírny. Žádný chemický potírání a uzení. McDonald's si umí vybrat. No a tahle šunčička vám v několika bodech sendviče přečuhuje. A jakmile se do jednoho z těchto bodů zakousnete a v puse máte v podstatě jen hovězí se schwarzwaldskou šunkou, tak ta kombinace chutí je dokonalá. Masožroutská mana. Bohužel jakmile se dostanete ke zbytku, schwarzwaldská šunka začne trochu ztrácet a nedrží krok s ostatníma surovinama. Asi zase ta omáčka. Nějakým zajímavým způsobem dokáže negovat zbytek.


Jak popsat celkovou chuť sendviče? Krajní kousnutí jsou boží. Schwarzwaldská šunka si s hovězím krásně hraje a je to radost převalovat na jazyku. Ale ta větší část sendviče, střed a okolostřed, kde je zbytek surovin, je takovej nějakej nevýraznej. Jednotlivý složky jsou fajn, ale dohromady jim to moc neklape. Rukola a majonéza s pepřem? Ementál a schwarzwaldská šunka? To normálně asi nekombinujete. Celkově tak v sendviči ucítíte hlavně hovězí maso a pak občas něco z vršku. Občas šunku, občas rukolu, dokonce jednou i tu cibulku. Ale celkově to na top ten není. Někdo se to snažil vyvážit, to je jasný, bohužel se to moc nepovedlo. Možná, kdyby to bylo naskládaný jako na obrázku (šunka a sýr pod masem), mohlo to být lepší. Ale v kuchyni se chyba nestala, protože podle interních dokumentů opravdu všechno patří nahoru. Nehledě na promo obrázek. Asi se jednotlivý oddělení nějak nedohodly. Moje návrhy na zlepšení? Když už pepřovou omáčku, tak spíš rajče se salátem a trochou cibulky místo rukoly. Nebo pepřovou majonézu nahradit lehce řidší, pikantní hořčicovou omáčkou. Ta by se víc hodila jak k rukole, tak k šunce. Možností je spousta a snad se s jednou z nich někdy potkáme. Už jen kvůli té schwarzwaldské šunce, která je opravdu fantastická a určitě by se pro ni v nějakým burgeru našlo místo.

Mimo celkovou nevyváženost má tenhle burger ještě jeden vroubek a sice cenu. Samostatně stojí 110 korun. To je o deset korun víc, než stojí o dost větší (a lepší) Big Tasty Bacon. Kvalitní schwarzwaldská šunka stojí majlant, to víme. Ale že by ty dva průhledný plátky vyšouply tenhle sendvič nad cenu Tastyho? To si nemyslím. V menu stojí Schwarzwald Burger 150 korun. Obr to sice není, ale v menu se najíte. Každopádně si cenovku menší o desetikorunu dokážu živě představit. Psychika je neúprosná a malej a drahej burger bude vždycky vyvolávat otázku, jestli za ty peníze stojí. Mě stál. Moc rád jsem ochutnal. Hlavně kvůli tomu, že po čase tu máme zase nějakou tu novinku. Ale budu si ho dávat znovu? Nebudu. Nepřesvědčil mě natolik, abych za něj znovu dal víc peněz než za mýho favorita ze stále nabídky.


Jako novinku na poli finger foodu tu máme parmazánové kolečka. Ty jsou za mě celkem propadák. Po parmazánu chutnají, to jo. Ale většinu vnitřku tvoří neurčitá tuková hmota, která i čerstvě vysmažená má divnou konzistenci a člověk začne přemýšlet, co a proč že to vlastně jí. A to asi není cíl McDonald's a fast foodů obecně. Chválím to, že chuť parmazánu přebila chuť oleje a těstíčka. Ale pořád je to jakási hmota s příchutí. Tři kousky k menu dostanete za 39 korun. Pokud jste fanoušci sýrových koleček nebo parmazánofilové, jděte do toho. Zbytek se nemusí obtěžovat. Příště si nechám na tác radši naložit krevetky.

Žádné komentáře:

Okomentovat