neděle 17. června 2018

Long Big King, Veggie Burger a Kit Kat Fusion, Burger King

Burger King paradox. Objevitel: kavoni, datum: červen 2018. Znění: "Když se výsledek součtu trochy hranolků a malého bezedného kelímku téměř blíží výsledku součtu sendviče navíc s dezertem, výsledkem je ochutnávka více produktů a plný břich". Abych to shrnul v jazyku pro normální lidi. V Burger Kingu si jako příplatek za menu účtujou padesát korun. Za to dostanete trochu tlustých, průměrných hranolků a malej bezednej kelímek, pro jehož naplnění se musíte plahočit přes celej food court (alespoň v Ostravě). Nebo si za těch padesát korun můžete koupit krále měsíce a protože je jaro/léto, tak ještě zmrzku. A pořád zaplatíte míň, než za jejich prémiový burger v menu s rozpadající se houskou. Přesně tak jsem to udělal já. Proto si teďka můžete s chutí přečíst tuhle multirecenzi zakončenou dezertem. To tu dlouho nebylo. Na začátek se podíváme na krále měsíce Long Big King, uprostřed Veggie Burger a na konci Kit Kat Fusion. Tím pádem vegetariánský Veggie Burger bude přesně tam, kam patří. Mezí namletou krávou nahoře a spoustou našlehané kravské laktózy dole.


Big King existuje v Burger Kingu v mnoha verzích. Momentálně jsou to tři. Big King XXL, klasický Big King a Long Big King. Nějaký čtyři roky zpátky tu byla ještě stará dobrá verze klasickýho Big Kinga bez střední housky, která mi chutnala celkem dost. S prostřední houskou už to není ono a velké XXL verzi se rozpadá houska. Takže když jsem zahlídl Long Big King jako krále měsíce za 49 korun, byla to celkem jasná volba na vyzkoušení.


Už po rozbalení jsem zazoufal. Spodní díl housky nebyl vůbec vidět a všechno se posunulo na jednu půlku sendviče. Trocha špinavé práce to spravilo, žádná hrůza. Ale disproporce mezi horním a spodním dílem housky byla opravdu extrémní. Však posuďte sami z ostatních fotek. Asi špatnej kráječ.


No zase žádná hrůza. Tak se člověk trochu víc zašpiní. I přes to, že spodní díl schytal spoustu šťávy z masa, omáček a podobně a byl promočenej durch, tak držel tvar až do konce. Kupodivu se jako větší problém ukázal horní díl housky. Nahoře byl takovej tvrdej a studenej, zatímco spodek horního dílu housky byl naprosto v pohodě. Ještě by to chtělo hodinku na úplný rozmrazení. Ale tím problémy končí. Zbytek byl fajn. Maso mělo svoji typickou Burger King kouřovou chuť. Po té se mi docela stýskalo. V jejich velkých masech už ji tolik není. Možná je to jiným složením nebo jinou přípravou. Každopádně v tomhle mase jde kouřová chuť cítit hodně a ucítíte ji jak v nose, tak na jazyku. King omáčky byla spousta. Asi ji znáte. Kdo ne, tak jde o jakousi kopii Big Mac omáčky od McDonald's. Jen je o něco míň kyselkavá a o něco víc sýrová. Salát je nakrájenej na velký kousky a v sendviči vám bude parádně křupat a dodá vlhkost. Chuťově se samozřejmě moc neprosadí. Kyselý okurky jsou hodně koprový. Hodně kyselý a hodně koprový. Já bych uvítal kopru míň, ale kyselost byla fajn. Tavenej sýr má Burger King docela dobrej. Krásně spojí chuť masa s chutí omáčky. Čerstvá cibule je super. Asi jediná věc, která je v Burger Kingu lepší než v konkurenčním Big Macu.


Celková chuť je zajímavej mix mezi kouřovou chutí masa, chutí sýra a všudypřítomné kyselosti. Tu z okurek, tu z omáčky. Za mě dobrý. A co se různých variant Big Kingu týče, tak tahle je za mě asi nejpovedenější (pokud se nevrátí ta malá bez střední housky). Při jedení se pořádně zašpiníte, ale bude to stát za to. Pokud vám teda nevadí kyselý chutě. Jen na té housce by to chtělo máknout. Každopádně za 49 korun dostanete celkem slušnou nálož dobrýho jídla a to je u Burger Kinga takovej malej zázrak. Dokud je král měsíce, tak můžu jedině doporučit. Až bude zpátky na svoji původní ceně, uvažoval bych spíš o XXL verzi.


Veggie Burger je u Burger Kinga takový malý zjevení. Čistě vegetariánský/veganský produkty u nás moc nefrčí. Ač se půlka internetu bije do prsou, že maso je vražda a kyblík travin nás spasí, tak čistě vegetariánský/veganský podniky krachujou jak houby na suchu a fast foodový řetězce testující vegetariánský burgery je zatím po chvíli testování vždycky stáhly z nabídky. Uvidíme, jak dlouho to vydrží Burger King. Mimochodem v Německu ho najdete pod názvem Country Burger a v Rakousku pod názvem Veggie King. To kdyby si chtěl někdo vyzkoušet, jestli baštíme to samý jako zlí imperialisti nebo ne. U nás Veggie Burger na internetu nenajdete. Ani v aplikaci. Takže jde opravdu nejspíš pouze o testovací produkt. Jestli ho mají i mimo Ostravu tak nemůžu zaručit. Kdyžtak dejte vědět do komentářů.


A jdeme na něj. Veggie Burger obsahuje vegetariánskou placku, cibuli, kyselý okurky, rajčata, salát, King omáčku a to všechno je ve středně velké housce. Samotnej burger je střední velikosti, ale placka je tlustá jak Halinino stehno. A aby taky ne. Během jedení jsem si musel postupně zapisovat, co všechno jsem to v té placce vlastně našel. Placka je obalená ve strouhance a osmažená. Kdosi tady na blog psal, že se to smaží ve stejným oleji jako masitý produkty. To samozřejmě nemůžu ani vyvrátit ani potvrdit, ale pokud vás to hodně trápí, můžete napsat společnosti přímo na email/FB. Třeba se ozvou. Mě osobně to netrápí, takže jedeme dál.


Po zakousnutí do placky jsem byl příjemně překvapenej. Byla krásně pikantní. Ale jen v tom jednom kousnutí. V dalších už ne. Až pak na konci se pikantost zase ozvala. Zajímavý. A vlastně celá placka takhle funguje celou dobu. Každou chvíli chutná trochu jinak. Opravdu divoký složení. Jedna věc je ale stejná celou dobu. Hrozně tam ruší chuť oleje nasáklá v tlusté strouhance. A chuť samotné strouhanky. Společně s podprůměrnou houskou tak jednu z hlavních chuťových složek sendviče tvoří chuť pečiva. To není nic extra. Ale zpátky k samotné placce.


V důvěrným dokumentu - pouze pro interní účely, který mají volně přístupný na webu (klikněte dole na obrázek kompletní menu ZDE), se placka jmenuje zeleninový plátek - beanburger, pikant. To vysvětluje ty fialový kousky něčeho v placce. Základ placky tak tvoří namletý fazole. Nejsem fanda fazolí, ale tady mi vůbec nevadily. Mimo mačkaný fazole je tam pak spousta zeleniny. Já tam rozpoznal kukuřici, hrášek, mrkev, zelenou papriku, červenou papriku a chilli. Jestli tam bylo chilli ve formě papriček nebo koření nevím, ale ty pikantní kousnutí hrozně připomínaly jejich Chilli Cheese Nuggets. Většinu hmoty ale tvoří fazole a většinu chutě tvoří strouhanka. Samotná zelenina placku spíš občas ozvláštní než aby něco tvořila. Fazole jsou chuťově neutrální. Ohodnotit placku kladně nebo záporně? Asi spíš kladně. Jako změna je to příjemná. Ale rozhodně je co zlepšovat. Minimálně té strouhanky by mohlo být míň (nejlíp žádná) a nemuselo by to tak moc sáknout olej. Jen se mrkněte na fotky na spodní housku. To všechno je olej z placky. I tak je to krok vpřed. Rozhodně pro vegetariány. Mimochodem jestli je tahle placka vegetariánská nebo veganská absolutně netuším. Na jednom německým webu se válí kompletní složení a podle toho to veganský není. Pokud teda tím Eisweissem myslí bílek a ne protein. Burger King samotný pak o vegetariánství nebo dokonce veganství nemluví nikde. Což by naznačovalo, že to možná opradvu smaží v jednom oleji s kuřecím.


Nejen zeleninovou plackou živ je Veggie Burger. Tady máme ještě zeleninu čerstvou a King omáčku. Zeleninu netřeba představovat. Salát je salát, rajče je rajče, okurky jsou okurky a cibule je cibule. Z toho všeho mě ale zaujala právě ta cibule. Ostrá chuť čerstvé cibule se asi jako jediná vyloženě hodila k strouhankovo-fazolové placce. Cibule bych tam příště dal dvakrát tak tolik. Bylo by to mnohem lepší. Rajče se salátem sendviči přineslo jen potřebnou vlhkost navíc a okurky dodaly občasnou kyselou chuť. Ale jen lehce. Strouhankovo-fazolová placka ji dokázala rychle zneutralizovat. Omáčky tam byla trocha. Neprosadila se skoro vůbec.


Jako celek Veggie Burger není špatej. Pokud nejíte maso a nemáte na výběr. Zbytek si asi vybere něco jinýho. Sice má Veggie Burger o něco míň kalorií než ostatní masový sendviče, ale žádná chuťová pecka to není. Hlavně díky všudypřítomné strouhankovo-pečivovité chuti. Taky konzistence byla, pro masožrouty, hodně nezvyklá. Ale pokud pro vás občasná chuť hrášku nebo kukuřice znamená chuťovej orgasmus, Veggie Burger rozhodně zkuste. Mě nejvíc chutnaly ty kousnutí, kde byla cítit pikantní chuť. Ty byly opravdu fajn. Kdyby takový byly všechny, rád si dám Veggie Burger i příště. Bohužel většina kousnutí mi žádnej gastroorgasmus nepřinesly, takže se budu držet masa. Kukuřice, hrášek, fazole nebo papriky mě osobně z letargie nevytrhnou. Cena je vyšší. 89 korun samostatně, 139 v menu.


Jako poslední část multirecenze tu máme dezert. Kit Kat Fusion. To je vlastně zmrzlina s namletýma tyčinkama Kit Kat. Kit Kat já rád, takže výběr mi moc dlouho netrval. Podle webu je to dokonalý mix ledového a smetanové potěšení. Já bych to popsal jako lehce vanilkovou zmrzlinu s kouskama Kit Katu. Za mě dobrá a zajímavá kombinace.


Kit Katu tam bylo celkem dost. U zmrzliny si nejsem jistej, jestli byla čistě smetanová nebo tam byla trocha vanilky. Já bych si vsadil pětikačku na to, že vanilkový aroma by se ve složení našlo. Každopádně hlavní chuťovou složku tvoří tyčinky Kit Kat. Ty asi všichni znáte. Chuť klasických oplatek v dobré mléčné čokoládě nemůže urazit snad nikoho. Za mě je to dobrá zmrzka a určitě se k ní ještě někdy vrátím. Cena je 49 korun. Může se zdát vysoká, ale když mrknete na cenu kopečku průměrné zmrzky v centru města, tak to zase tak hrozný není. Množství je takový střední řekl bych. Po dvou středních sendvičích bodne. Bodne a zaplní. Můžu jedině doporučit.

PS: Celková cena těchhle tří věcí byla 187 korun. Za jejich prémiový sendvič v menu (třeba Whopper s bramborovou plackou) dáte dvě stovky. Co je lepší? Ať žije Burger King paradox!

4 komentáře:

  1. Je fajn že jsi do toho šel. Já to jedu co týden si dám k obědu dva big kingy. Za stovku dobrej oběd, kór na václaváku. Někdy je to úplně dokonalý, někdy je to posunutý, někdy není ten sýr úplně roztaven, někdy je ta houska gumová. Ale dostanu to do minuty a to se taky počítá.

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor, klasický Big King (tedy ten s trojitou houskou) už v nabídce (minimálně v Ostravě) nějakou dobu není.

    OdpovědětVymazat
  3. To u nás v Brně sem si dávala big king xxl a byl uplúě super asi vždy záleží kdo zrovna dělá mebo jakou mají náladu ale zatím sem si nikdy nestezovala po každé odejdu s plným břichem jen ten chikn by mohl být lepší ale za mě super ani mekáč se nechystá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuťová kombinace v Big King XXL je super. Jen mě mrzí, že se mě skoro vždycky rozpadl v ruce. Ale už jsem ho dlouho neměl, tak třeba je čas na přezkoušení. :) Co s srovnání s McDonald's týče, tak je pravda, že BK má ve spoustě věcí navrch.

      Vymazat