středa 11. dubna 2018

Hovězí burger, HogoFogo, Ostrava

Dlouho jsem to odkládal. Dlouho jsem si dával na čas. Dlouho jsem čekal. Ale už dál nemůžu. Ne. Opravdu ne. Muselo to přijít. Už to přichází! A je to tu! Recenze na současnou ostravskou burger jedničku!


HogoFogo v Ostravě funguje už pár let a byl to jeden z těch podniků, který pomalu ale jistě nastartovaly gastrorestart ostravskýho centra. Mezitím se podniky zavíraly (hlavně vege a bezlepkový) a otevíraly (maso maso maso) a HogoFogo a jejich top burger tady zůstal. Dokonce se momentálně stěhujou do většího, takže si snad budete moct vychutnat tohodle jejich krasavce i bez rezervace. A že je o co stát.


Hovězí burger v podání HogoFogo obsahuje hovězí maso, slaninu, sýr, rukolu, smaženou cibulku, ajvar, jejich majonézu a to všechno je v domácí housce. Dalo by se říct, že složením je to takovej lepší standard, kterej nijak extrémně nevybočuje z průměru. A je to pravda. Tenhle burger není geniální, protože obsahuje něco extra. Tenhle burger je geniální, protože těch pár pečlivě vybraných surovin je připravených k dokonalosti a k sobě vyladěných tak dokonale, že francouzští šéfkuchaři blednou závistí. Něco žvatlají francouzsky, rozhazujou rukama, třískaj poklicema a pálí Michelinovi průvodce. Fakt.

Ale pěkně popořadě. Masíčko je namletý na jemno a vždycky je šťavnatý. Naprosto perfektní výběr jak druhu skota, tak jeho částí a jejich poměr je tady samozřejmost. Šťáva z masa nevyteče hned po zakousnutí, ale drží se v mase celou dobu. Okořeněný jen solí a pepřem. Musím dodávat víc? Slanina. Opečená k dokonalosti. Kvalitní. Uzená. Množstvím dostačující i milovníkům slaniny, takzvaným slaninářům (ochráncům tučného a slaného dobrého jídla, tímto se prohlašuju za jejich předsedu).

Dál sýr. Tam mám malej otazník. Je to sýr nebo nějaká čedarová omáčka? Těžko říct. Buď vezmou hodně tučnej nastrouhanej čedar a nechají ho ještě v kuchyni roztéct na mase nebo tam dávají jakousi čedarovou omáčku. Tak jako tak tam padne jak Halinino pozadí na Macochu. Chuťově taky nemám co vytknout. Smaženou cibulku, jak už to bývá, registruju spíš díky fotkám než díky jazyku. Zeleninová zelená složka v podání rukoly je parádní volba. Dobře se zmáčkne, nejezdí všude v burgeru a v neposlední řadě dodá burgeru parádní chuťovou složku.

Na omáčky taky budu pět samou chválu. Vrchní ajvar. Ajvar snad českýmu národu netřeba představovat. Vždyť půlka republiky se v létě zvedne a rozjede na Balkán. A tam se ajvar válí všude. Ale tak radši pro ty, co si pořád vozí řízky a májky a k místnímu jídlu se nedostanou. Ajvar je taková zeleninová omáčka. Jde cítit hlavně po paprice a lilku. Občas je tam trocha česneku a pikantní říz. V HogoFogo ajvar asi není domácí, ale jeho lehce pikantní říz dodává burgeru další vrstvu chuťovýho modelu a perfektně se hodí k rukole. A spodní omáčka? Domácí majonéza. Boží dílo. Hodně do sladka a jemně jde cítit říz hořčice, nejspíš dijonské. Dá se objednat i k hranolkům nebo domácím cibulovým kroužkům. Můžu jedině doporučit.

Houska si zaslouží samostatnej odstavec. HogoFogo byla jedna z prvních restaurací v Ostravě, kde začali dělat domácí housky. Rozhodně byla jedna z prvních, kde se jim housky vždycky povedly a umí je dodnes. Houska není vyloženě sladká a jde cítit víc samotná mouka než cukr. A hlavně je v ní spousta másla nebo tak. Houstička z HogaFoga je hutná, máslová, měkká, dobrá, pružná, drží až do konce a prostě je to kapitola sama o sobě. Momentálně rozhodně to nejlepší, v čem jsem měl tu čest baštit burger.


Tak si to shrneme. Všechny suroviny jsou super. Udělaný na super super. A spolu? Super super super. Ucítíte hlavně šťavnatý maso, slaninu, ajvar s rukolou, housku, sladší majonézu s hořčičným řízem... no prostě to, co zrovna budete mít v puse a na co se zaměříte. Žádná extravagance, ale jedinečná dokonalost.

Jde něco vytknout? Samozřejmě. Vždycky se něco najde. Housku bych o něco víc opekl na řezu. Míň by pak nasála omáčky. No takhle se trocha omáčky smíchala s máslem z housky a na škodu to vůbec nebylo. Maso mohlo být víc růžový. Na fotce vypadá spíš propečeně. Ve skutečnosti bylo těsně za medium. Ale díky jemnýmu namletí a parádnímu výběru částí zvířete bylo šťavnatější a chutnější než spousta medium rare kousků, co jsem měl. Takže zase žádná škoda. No a už mě nic nenapadá.

HogoFogo dělá zatím to nejlepší, co v Ostravě seženete. To nejlepší, co jsem tu zatím ochutnal. V ČR to top není. Lepší kousek jsem měl například v Delish v Plzni. Ale je to rozhodně srovnatelnej kousek s tím nejlepším v ČR a liší se jen v detailech, který u každýho jedince mají jinou váhu. Někdo by třeba rád hrubší mletí masa. To už je čistě o preferencích jednotlivce. Cena je 206 korun i s tenkýma kupovanýma hranolkama. Jednu chvíli vozili hranolky z Faency Fries, ale co mě se týče, tak mám radši ty tenký. Cena je naprosto adekvátní tomu, co dostanete. Ochutnat? Umíte číst?! Tak na co čekáte...

PS: Nesouhlasíte se mnou? Máte jinej názor nebo jinýho favorita? Spoustu peněz a nevíte co s něma? Napište do komentářů. Budu rád za každej názor a hlavně za každej tip, kam si zajít. HogoFogo je moje osobní momentální top, ale ta největší zábava není chodit na top burger, ale hledat novej top! Vzhůru na zikkurat! Výš jen výš! Tam já mířím!

2 komentáře:

  1. Těžko určit topku v ově kavoni, je tady pár podniků co to umí fakt dobře a každý má to svoje
    Za mě Loft, Hogo, Eat meat, skoč do pole, bistropen. Doporučuji vyzkoušet Bob's beef burger ve frýdku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoč do pole vypadá zajímavě. Musím zkusit. Díky moc za tip.

      Vymazat