sobota 14. dubna 2018

Maestro Guacamole Chicken, McDonald's

Český národní jídlo? Vepřo knedlo zelo? Guláš? Svíčková? Ale kdeže. Řízky jsou to! Nebo jste viděli v autobuse někoho tlačit guláš? Ne? Tak vidíte. Když je v kantýně řízek, máte tak 15 minut od otevíračky, než dojdou. A v každé restauraci s českou kuchyní musí mít řízky. A když dělají denní menu, řízek nesmí chybět alespoň jednou týdně. Pokud v nějakým igelitovým sáčku zahlídnete i alobal, můžete si být jisti, že je tam někde taky řízek. Řízek řízky řízečky. Jsou všude, vždycky byly a vždycky budou. A jak je to krásně libozvučný slovo. Řízek... A teďkom McDonald's přišel se svoji vytuněnou verzí. To se prostě musí zkusit.


Maestro Guacamole Chicken obsahuje kuřecí maso "Buttermilk", citronovou majonézu, guacamole, salát Lollo Biondo, plátek sýra Mature Cheddar, salátek Pico de Gallo a to všechno je ve speciální housce. Složení je to krásně jednoduchý a přesto plný zajímavých surovin. Hned, jak jsem se o téhle Guacamole akci dozvěděl, těšil jsem se na kuřecí variantu snad o něco víc než hovězí. Přecejen hovězí maso do Maestra od McDonald's všichni známe. Je dobrý, ale hitparádu v degustační soutěži top burgerová placka by nevyhrálo. Zato kuřecí maso naložený v podmáslí (buttermilk) v podání McDonald's tu ještě nebylo.


A takhle ho dostanete. Do papírové misky místo do krabičky. Můj názor na tuhle misku se od minule trochu změnil. A to z "nemám ji rád" na "vadí mi". Mám pro to víc důvodů. První je její velikost. Dává se do ni i Big Tasty Bacon a když jsem si ho tam dával naposled, zabral víc jak půlku téhle misky a krabička od velkých hranolek ležela na sendviči a mačkala ho. Vysypat hranolky do ní nemůžete, protože Big Tasty Bacon není zrovna burger, kterej se dá jíst jednou rukou a druhou dlabat hranolky. A pokud použijete misku na hranolky, burger pak nemáte kam položit, když si zrovna chcete vychutnávat hranolky. Druhej důvod je ten, že se pořádně nerozteče sýr. A další důvod je teplota. Když jsem si dával Maestro Guacamole Chicken, nechali ho ležet několik minut na pultě, kde se kompletují objednávky. Něco přes pět minut podle času z grill slipu (takovej papírek, co vám k tomu nalepí). Smutně tam ležel a čekal na zbytek objednávky. Chládnul. Nic, co by zadrželo teplo a třeba i pomohlo roztýct sýru. Když jsem ho dostal, nebyl vyloženě studenej, ale krabička by rozhodně neuškodila. Krok zpátky povídám...


Ale zpátky k tomu důležitějšímu, k chuti. Úplně na začátku jsem vzal limetku a doslova ji vyždímal na obsah horní housky. Abych zarazil hořkou pachuť koriandru z Pico de Gallo a pak kvůli kuřeti. Takovej řízeček si s citrónem docela rozumí. A dobře jsem udělal. Pico de Gallo v podání McDonald's je mix rajčat, cibule a koriandru. Koriandr přerazil všem chutím ze salátku vaz a pokud třeba ochutnáte rajče, ucítíte jediný. Hořkou chuť koriandru. Pico de Gallo není něco, čemu svědčí polotovarizace. Naštěstí limetka dokáže tenhle salát z menší hořké katastrofy vytáhnout do poživatelně podoby. Ale i tak. Guacamole je naopak výborný. Chutná po avokádu a nemá žádnou vedlejší pachuť. Bohužel avokádo není žádnej chuťověj supersport a olimetkovaný Pico de Gallo je mnohem silnější.


A teď něco ke kuřeti. Buttermilk úprava je v US celkem běžná. I u nás už jsem se s tím potkal. Kuřecí naložíte do podmáslí a pak by mělo krásně zkřehnout. Těžko soudit křehost u polotovaru, ale tenhle kuřecí plátek od McDonald's byl jeden z těch lepších, co jsem tam měl. Kuřecí bylo krásně šťavnatý a bylo v pořádně tlustým těstíčku. Kuře samotný chutnalo jen po kuřeti, žádný vedlejší pachutě, koření, prostě nic. Jen kuře. Konzistence odpovídala normálnímu kuřecímu prsíčku. Velikost taky tak. Mezi kuřetem a samotnou krustou z těstíčka byla jakási mazlavá mezivrstva. Nejspíš pozůstatek podmáslí. Pak následovala krusta těstíčka. Ta chutnala jen jako olej. Naštěstí čerstvej olej. Žádná přepálenina. To je ale za mě trochu problém té placky. Kuře chutná jako kuře, proti tomu nic. Ale celkově ten "řízek" chutná o něco víc po oleji z krusty a až o něco míň po kuřeti. To se u smaženýho kuřete dá samozřejmě čekat. Ale nějaký to koření, alespoň pepř nebo trochu víc soli by těstíčku neuškodilo.


Co tam máme dál? Salát. Asi netřeba představovat. Lollo Biondo je takovej ten víc nařasenej, tmavší a hořčejší salát než ta ledová klasika. Za mě fajn výběr. Na větší kusy tak, jak by to mělo být. Citronová majonéza je kyselejší majonéza s perfektní konzistencí. Ke smaženýmu kuřeti se hodí dokonale. K řízku se tatarka hodí vždycky. To na Moravě vědí všeci. A houska? Ta je super. Trochu sladší, akorát tak hutná a drží tvar celou dobu jedení. Co víc chtít. Plátek sýra je Mature Cheddar. Čiže o něco málo výraznější sýr než v hovězí variantě. Občas šel ucítít. A že by se do sendviče nějak vyloženě hodil, to bych neřekl.

Celková chuť je vyladěná. Prim hraje smažený kuře, hořko-limetkový Pico de Gallo (pokud použijete limetku) a pak je tam taková divná konzistence díky guacamole a sýru. Obojí dodá sendviči jakousi zvláštní, nečekanou a exotickou chuťovou a mazlavou složku. Citronová majonéza to všechno dokresluje. Maestro Guacamole Chicken není špatnej sendvič. Bohužel ho sráží hořký Pico de Gallo. Kdyby bylo jinak udělaný nebo tam bylo místo toho něco jinýho, byla by to celkem pecka. Takhle se jedná o sendvič, kterej díky hořkosti nemusí sednout každýmu a pokud někdo nepoužije limetku, nepochutná si skoro určitě. Já si ho užil, ale znova si ho dávat nebudu. Stejně jako hovězí. Za ochutnání stojí, ale to je asi tak všechno. Cena 119,- samostatně a 159,- odpovídá exotickým surovinám. Bohužel za způsob jejich zpracování by mohl stát o něco málo míň.

Žádné komentáře:

Okomentovat