pondělí 27. listopadu 2017

Burgery To Go, Lidl

Že prý Lidl nově prodává burgery. Že prý zrecenzuj ty burgery, bo konkurence už je zrecenzovala. Jaká konkurence? Dejte mi lajk na fejs, čekněte tvitr a hoďte mi folou na insta konkurence? No dobře, recenze pro publikum 12- už je hotová. A teď je na řadě pořádná recenze pro dospělý publikum. Pro publikum, který ví, že já píšu o junk foodu z Lidlu before it was cool. Pro publikum, který si pamatuje točící číselníky na telefonu, takovým tom nemobilním. Pro publikum, který neprudí jejich rodiče za to, že utrácí za junk food, nýbrž je za to prudí jejich vlastní žena. Pro publikum, který ví, co je to nýbrž. No to by stačilo. Samozřejmě sleduju každou konkurenci. Co si budeme povídat, ono jí zas tolik na českým internetu není. :) Ale zpátky k mrtvým zvířatům v pekařských výrobcích.


K novým burgerům od Lidlu se můžete dostat dvěma způsoby. Buď okolo sebe máte novou nebo nově zrekonstruovanou prodejnu s pultem To Go. V tom případě dostanete svoje burgery čerstvý a teplý. A nebo máte kolem sebe obyčejnou prodejnu Lidlu a musíte se spokojit s nafouklým plastovým obalem, spoceným papírem a změny vlastní elektrické energie v mikrovlny. Já patřím do kategorie číslo dva, takže jsem si domů přinesl tři nafouklý pytlíky.


"Freshly baked". Hahaha. No nic. Tyhle burgery nejsou první pokus Lidlu o junk food. Naposledy to byl třeba Curry a French Soccer Burger minulýho léta Páně. A nebyly nijak zlý. Ten Curry bych dokonce označil za povedenej výrobek. Nový To Go burgery jsou pak jakýsi kompromis mezi polotovarem a normálním celotovarem. Co hned na začátek vypíchnu je parádní nápad s papírem. Těžko říct, jestli je to jen relikt balení z pultíku nebo náhoda, ale jakmile ohříváte jídlo v mikrovlnce, ve které se válí kus ubrousku, papíru a podobně, tak je to vždycky lepší. Papír totiž natáhne přebytečnou vlhkost a houska se vám nerozbředne. Věřte mi. Já bydlel na kolejích a zvuk mikrovlnky mě budí ze sna dodnes. A jaký jsou samotný burgery?



Jako první přišel obyčejný Beef Classic. Mletý hovězí maso (80% hovězí, cibule, strouhanka, ...), rajčatová omáčka, hořčice, kyselý okurky a houska. Že by kopie McDonald's? Samo sebou. Koho jinýho kopírovat než samotnou junk food špičku. A kopie je to celkem povedená. Až na maso. Maso má McDonald's prostě lepší. Těch dvacet procent nemasa ve složení je znát. Placka od Lidlu chutná spíš jako karbanátek než jako poctivý maso. A jak tak koukám na to složení, tak to vlastně karbanátek je. Úplně stejnej problém jsem měl i u předchozích burgerů z Lidlu. To by chtělo zlepšit. Ze zbytku pak ještě stojí za vypíchnutí rajčatová omáčka. Není to kečup. Je to omáčka. Je tam totiž celkem dost cibulky. Proč? No proč asi. V McDonald's ji tam mají taky, tak my budeme taky. Kyselý okurky jsou pak od konkurence dost odlišný. Zatímco McDonald's má okurky hodně koprový a dost kyselý, Lidl je má... nemá... má nijaký. Křupavá voda. Ohřátá díky mikrovlnce. Žádná hitparáda. Hořčice je tam minimum a houska je super. Díky papíru má parádní konzistenci i po ohřátí a chuťově je dost dobrá. Nasládlá a pšeničná. No není to špatný. Jedlý burger s karbanátkem. Žádná bomba to není, ale to není ani burger od McDonald's. Břicho vám to zahřeje a špatně vám z toho nebude. Víc nečekejte.



O něco lepší je Beef & Cheese. Opravdu ale jen o něco, protože samotnej sýr taky není žádná hitparáda. Spíš než chuť sýru do burgeru přinese jemnou smetanovou chuť, která se k masu a omáčkám taky celkem hodí. A vezmeme-li v potaz shodnou cenu s obyčejným burgrem, tak Beef & Cheese je asi jasná volba. Jen nečekejte chuť "číze" z McDonald's. Zatímco McDonald's má chuťově dost výraznej taveňák, tak Lidl použil nějakej low-end a chuť sýra je dost těžko postřehnutelná. Takže zase zahřeje, trochu zasytí a nebude vám z toho zle. Chuťovej orgasmus nečekejte. Co mě hodně pobavilo je porovnání výživových údajů oproti klasickýmu burgeru. Verze se sýrem je o deset gramů těžší, ale má míň kalorií, víc bílkovin a míň sacharidů. Takže je vlastně zdravější.



Největším (jediným) překvapením pro měl byl Chicken Burger. Jedinej z trojice kopií, kterej vlastně není kopií. Místo obalovanýho masa tam najdete opravdovej kus kuřecího prsa. V sezamové housce se sladkou pikantní omáčkou. Nic jinýho. McDonald's má podobnej Chickenburger, ale tam je maso obalovaný a salát. Takže Lidl se tentokrát jen inspiroval a zbytek si doladil sám. A dobře udělal. Chicken Burger v podání Lidlu mi chutná víc než ten od McDonald's. Maso má totiž zajímavou chuť. Netvrdím, že chutná jako kuře, ale má takovou zvláštní chuť po grilu. A přirozenou konzistenci a to mozek ocení. Omáčka je pak naprostá klasika. Taková ta hodně sladká a minimálně pikantní, kterou najdete v lahvi v každým obchodě. Houska je taky dost povedená. Za mě pecka a Chicken Burger mi chutnal.

Cena všech třech burgerů je shodně 29 korun. To není moc a za ty prachy stojí. Na druhou stranu je to jen taková svačinka a na zasycení potřebujete minimálně ty tři kousky. A to už se dostanete na cenu lepších jídel do mikrovlnky nebo hodně dobré mražené pizzy. Takže jako svačina dobrý. Pokud máte v Lidlu To Go pultík a dostanete je čerstvý do ruky, tak vlastně ideální svačina na cestu domů. Ale jinak nic víc. Abych si kupoval tři domů na večeři, to určitě ne. Ale co si budeme povídat, to nejspíš ani nebyl cíl Lidlu. Cíl bude právě ta svačina. No a pokud se Lidl někdy pustí i do pořádných burgerů, tak by to mohlo stát za to. Teorii i praxi mají zjevně zmáknutou.

PS: Pokud máte další podobný tipy na recenze, sem s nima!

3 komentáře:

  1. Ode dneska je zpatky syrova sezona ... srajtofle bude provetrana, pruzeni vzroste na lvl 100 ... worth it

    OdpovědětVymazat
  2. Hele u nás v Lidlu teď mají i nějaký větší burgery, za 69. Ty už vypadaly líp, např. byl tam hovězí (asi něco jako royal) a pak vepřovej pulled-pork s barbecue omáčkou a sýrem. Mohl bys to taky někdy vyzkoušet, že bys mi ušetřil sedmdesát kaček, jestli to stojí za prd. :D

    OdpovědětVymazat