středa 19. července 2017

Cheese Burger, Country Burger, Brno

"Podepsáno venkovem." Tak zní motto společnosti Country Burger v Brně. A kde jinde hledat podpis venkova než na tom nejvíc urbanistickým místě, jaký si dokážete představit. A sice v podchodě hlavního nádraží, který je zároveň podzemní patro obchodního centra a jen kousek vedle od jezdících schodů. Úplná vesnice! No proč ne. Já mám rád sarkasmus. Tož a když už jde člověk okolo. A pak znova. A znova. A pak znova, když už mají konečně otevřený, tak proč se tam nestavit. A samozřejmě okoštovat. Vzhledem k tomu, že už jsem byl po snídani a pořád bylo nějakých deset hodin, tak jsem šel jen do malýho Cheese Burgeru. I na tom šlo hodně poznat. Tak jdeme na to.


Na první pohled zaujmou dvě věci. Parádní obaly. Pevná papírová krabička, fajně vypadající papír na samotný burger a vůbec celej design podniku je hodně povedenej. Veselá, ale neagresivní žlutá barva s všudypřítomnýma namalovanýma krávama, konvema a podobně je fajn. Druhá věc už tak moc fajn není. Vy, moji věrní čtenáři, čtenářky a lidé neurčitého pohlaví (politická korektnost musí být!), určitě tušíte. Je to ta houska! Prefabrikovaná a zrovna ta levnější, ne-li nejlevnější. Brrr. To pak taková věta z webu: "COUNTRY BURGER je vybudován na prvotřídní kvalitě všech vstupních surovin, jejich přísné kontrole, perfektním zpracování...", vypadá jen jako další sarkasmus. Ale mě na tom jejich webu zaujala hlavně věta: "Naše hlavní konkurenční výhoda tkví ve spojení kvalitních surovin, zejména poctivého hovězího masa dle vlastní receptury z irských chovů,...". Něco podobnýho mají i na dveřích nebo někde okolo, protože právě tohle mě zaujalo a donutilo vkročit. Přecejen na testování každýho rychlýho občerstvení na nádražích nemám dostatek let ve zbytku života. Ale irský maso? Sem s tím!


Masa tam bylo sto gramů (velký Cheese Burger má sto padesát). K tomu rajčata, nakládaný okurky, salát, cheddar a francouzský dresing. A začnu u toho irskýho masa. Dobrý bylo. Opravdu dobrý. Když vidíte ten plátek na fotce, tak je jasný, že medium být nemohlo. Je to takovej placek o váze masa z Royalu. Ale tenčí a poloměrovatější. A oproti McDonald's o dost chutnější. Je to hodně pevný maso, není moc tučný a je hodně okořeněný. Dokonce mi přišlo celkem dost pikantní. Na začátku ne, ale ke konci mě pusa celkem pálila. Hodně mi chutnalo a kdyby podobný maso prodávali v obchodech (což někde v Makru dost možná dělají), rád si ho koupím. Čerstvý maso namletý pár hodin před přípravou a pěkně ručně připravený to samozřejmě nebylo. Byl to polotovar. Ale chuťově vydařenej polotovar.


Další hlavní složkou byla omáčka. Francouzský dresing je v jejich podání sytě oranžová omáčka s celkem říznou chutí, trochu kyselkavou, trochu slanou, ale přesto v pozadí tak nějak prázdnou. Jako plnidlo a klouzadlo funguje dokonale, chuť taky nějakou dodá, ale žádná hitparáda to není. Ty prvotřídní suroviny v ní prostě nevidím. Spíš se někde šetřilo. Každopádně k hodně okořeněnýmu masu se hodila dobře a rozhodně nerušila, ale ani se vyloženě neschovávala. Nazval bych to průměrem na podobný podniky. Emerická konkurence má lepší omáčky.

A zbytek? Ten všichni znáte a nejspíš máte v ledničce. Obyčejný rajčata, obyčejnej salát a obyčejný nakládaný okurky. Rajčat jsem tam měl spoustu a i s bubákem. Zelenina byla jinak čerstvá, svěží a množství rozhodně neurazí. Sýr cheddar byl dobrej. Celkem kvalitní a ostudu jménu burgeru neudělal.

Celková chuť záleží na tom, kam se zrovna zakousnete. Maso ucítíte pořád a díky pikantnosti čím dál víc. Omáčku taky pořád, ale celkovou chuť sendviče nekazí ani nepřebíjí, ale pomáhá ji. Sýr ucítíte občas, stejně tak zeleninu. Houska byla opečená a silou vůle vydržela do konce a chuťově se naštěstí moc neprosadila. No prostě takovej průměr s lepším masem.

Country Burger má obrovskej potenciál. Parádní místo, parádní prostory, parádní výzdobu a super maso. Jen ten zbytek se řítí do šedýho průměru. Omáčka není nic extra a houska taky neuchvátí. Za 79 korun to není špatný. Pokud Cheese Burger posadíme vedle váhově a cenově srovnatelnýmu Big Macu, pořád vyhraje Big Mac. Mít lepší jenom maso je málo. Každopádně jak říkám, ten potenciál tam je a věci jako bezedná Kofola/malinovka nebo hranolky s nekonečnou tatarkou/kečupem jsou bomba. V tom by měla být budoucnost fast foodů a jsem rád, že někdo jde i u nás touhle cestou. Takže držím palce při výběru nové housky, zlepšit omáčky a hurá na steč celou republikou. Takovej Country Burger bych pak v Ostravě uvítal. V momentálním provedení se ale jedná jen o něco lepší hladový okno. Na nádraží dobrý, ale doprostřed města vedle zavedené značky bych zatím nemířil...

2 komentáře:

  1. Určitě ochutnej i bacon burger, ten miluju. A houska se mě náhodou líbí, připomíná mě tu z mekáče, prostě jen jako držák na vnitřek jídla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za dobrej tip. Bacon Burger chutnal. :)

      http://kavoni.blogspot.cz/2017/08/bacon-burger-country-burger-brno.html

      Vymazat