pondělí 2. května 2016

American Big Beef Melt, Subway

Burgery frčí a Subway by ráda taky. Nebo minimálně ukousnout si na trhu kus zákazníka, jako jsem já. Kolem Subway chodím často a bagety od nich mám rád. Ale znáte to, hned vedle dostanete burger, takže karty, konstelace, hvězdy a Halinin citát rozhodně není Subway zrovna nakloněnej. Halt burger je burger. Ale teď má i Subway svůj burger. Bagetoburger! Nebo ne?


Asi měsíc zpátky mi přišel email od manažera Subway, ať zkusím tuhle novinku. Inu zkusím, napsal jsem. Ale to hlavní, proč se o tom vůbec zmiňuju. V emailu mi pán doporučil jako omáčku "majonézu + chipotle nebo bbq". A to mi otevřelo třetí oko. Ono se dá dát si v Subway i víc omáček najednou? V tu chvíli mi málem praskl mozek, protože počet surovin a hlavně počet jejich kombinací, co si můžete nacpat do bagety, se právě rozrostl o pár nul na konci. Paráda. Na pobočce s tím neměli nejmenší problém. Taky jsem se snažil držet obrázku, takže jsem volil následovně. Světlý pečivo, plátkovej sýr, červená cibule, rajčata, salát, kyselý okurky (nemohl jsem odolat), majonéza + bbq omáčka a na to sůl a pepř. Povedl se výběr?


Tak určitě. Zelenina byla čerstvá, křupavá a zeleninová. Není co vytknout. Snad jen okurky mám rád osobně míň koprový. Kopr je můj úhlavní nepřítel a pěstitelé kopru, nechť jdou do kopru. Ale pořád byly fajn. Takový Burger King má kyselý okurky ještě koprovitější. Na druhou stranu třeba Parky's má okurky skoro bez kopru. Ale kopr do okurek. Okurky do kopru. Jak se z toho vymotat?

Prostě zelenina byla cajk. Kombinace omáček pak ještě víc. BBQ omáčka s majonézou tvoří fantastickou kombinaci. Netřeba fanouškům burgerů asi zdůrazňovat. No Subway a jejich BBQ omáčka není možná špička, ale do bagety se celkem hodí. Není agresivní, přehnaně pikantní ani přehnaně kouřová. Lepší průměr. Majonézu mají dobrou. Co se sýru týče, ten jsem chuťově nějak nepostřehl. Na něm by se dalo zapracovat.


Ale asi vás všechny zajímá to hlavní. To, proč je tohle novinka. To, co je na téhle novince vlastně novýho. No prostě ta placka. A tady si servírky brát nebudu. Maso mě neuchvátilo. Nebylo vyloženě špatný, ale chuťově se blížilo spíš karbanátku než placce čistýho mletýho masa. Tady bude totiž problém ve slově čistýho. Ono to nebude jen maso. Bude tam spousta strouhanky a ještě jiných plnidel. A bodejť by ne. V Subway to maso netahají z mrazáku, ale z chlazenýho pultu. Takže ono to ani čistý mletý hovězí maso být nemůže. To by pak člověk udělal doma díru do keramiky.

Takže o maso se jedná. Podle všech informací dokonce o hovězí. Ale tu šťavnatou chuť masíčka nehledejte. Čekejte chuť karbanátku. Toho klasickýho, domácího karbanátku. Je to špatně? Ani ne. Já rád karbanátky. Taky nikde není psaný, že by to mělo chutnat jako burger nebo tak. Takže vlastně proč ne.

Celkovou chuť samozřejmě, jako u každé Subway bagety, tvoří vámi zvolený suroviny. Maso jako takový ale ucítíte taky. Je chuťově docela výrazný. To chválím. I když na té chuti by se pořád dalo trochu zapracovat. Víc masa, míň strouhanky. Tak jako tak je to od Subway počin hodně zajímavý. Společně s masovýma koulema (chuť masa je podobná) je to bageta, kde maso ucítíte. Ono u těch baget s pár kolečkama salámu si to člověk většinou přebije zeleninou.

Cena je 89,- za 15 centimetrů. To je cena vyšší a poměr cena/výkon dostává na frak. Ale pokud patříte mezi fandy fast foodu nebo dokonce samotné Subway, můžu bagetu s čistým svědomím doporučit. A pokud dostanu chuť na bagetu s karbenátkem, dám si ji klidně znova. Patří rozhodně mezi to lepší, co si tam můžete dát. Pokud ale budete mít chuť na burger, zajděte si na burger. Tahle bageta není burger a ani bagetoburger. Je to Karbošbageta!

6 komentářů:

  1. Teda kavoni, dopustit se takového přešlapu...

    To na odkazovaném obrázku přeci není karbanátek. Karbanátek je placka z homogenní směsi, bez okrajové vrstvy obalu. To na obrázku můžeme nazvat třeba mletý nebo sekaný řízek (se sýrem dále holandský nebo soukenický). Navíc vypadá dost nevábně, buď jako polotovar ze separátu, nebo byla směs hodně vyšlehána stylem bavorské sekané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem blázen.. dyk ono to ale v žádnym obalu fakt neni, je to, jak píšeš, homogenní směs. Aspoň teda co jsem na to už asi dvacetkrát čuměl, žádnej obal jsem neviděl.
      Ještě k těm kombinacím omáček, moje oblíbený jsou bbq + (medová) hořčice, či bbq + caesar. Caesar je dobrej i samotnej, s kuřetem, salátem a olivama. Sladká cibulová + (medová) hořčice též fajn.
      Joab

      Vymazat
    2. Komentář se vztahoval k obrázku pod odkazem ve slově karbanátek, ne ke produkci Subwaye ;-).

      Vymazat
    3. Spousta lidí je dělá obalovaný. Ale máte pravdu, obecně se neobalujou. No já jsem z domova zvyklej na ty se strouhankou. Jsou mnohem lepší. :)
      https://www.google.cz/search?q=karbanátek&safe=off&client=opera&hs=WfN&biw=1366&bih=658&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjd-r_hosPMAhUGOxQKHYTgDQcQ_AUIBigB

      Vymazat
  2. Jotaaaak! V tom pripade vyjadruji hluboky souhlas a kavonimu doporucuju navstevu karbanatkologickeho seminare.
    Joab

    OdpovědětVymazat
  3. No, ono to maso je sice vytáhnuté z chlaďáku, ale až po tom, co je 24 hodin venku z mrazáku.
    Enjoy :)

    OdpovědětVymazat