neděle 4. října 2015

Maestro Bohemia a Farmářské hranolky, McDonald's

Pár dní zpátky pro McDonald's nastala slovutná chvíle. Chvíle, kdy se český (a slovenský) McDonald's zase jednou dotknul západu a udělal to, co západ už pár let zpátky. Připravil burger z lokálních surovin. Teda alespoň co se hovězího týče. A i když na český suroviny narazíte v McDonald's naprosto běžně i u jiných sendvičů, jen Maestro Bohemia se dostalo opravdu pořádně reklamní masáže. Což o to, regionální suroviny i farmářský trhy frčí jak dřevorubecký bradky a srdce každýho opravdovýho hipstera zaplesá, když si může dát "regionální" produkt v tolik imperiálním a mainstreamovým podniku, jako je McDoanld's. Já bradku nenosím, ale i tak moje srdce taky zaplesalo. Ono plesá u každé novinky. Hlavní je, jestli plesá i po dojedení...


Na tohodle krasavce jsem se těšil docela dlouho. Už tak měsíc zpátky se na facebookovým profilu McDonald's začaly objevovat hlášky typu "přijde něco, co se vyrovná i běžným restauracím" a podobně. No očekávání byly teda vysoký. Po prohlídnutí obrázku musím uznat, že nevypadá opravdu vůbec špatně. Dvojitý tlustý maso, pořádnej sýr, spousta zeleniny, nová houska nebo spíš brioška, a speciální citronová majonéza. To se opravdu blíží pořádným burgerům mimo fast foodovoý pole.


I krabičku si pro něj připravili vlastní. A dokonce jsem zahlídl nápis Maestro Bohemia i na zástěrách personálu. Prostě na každým kroku se vás snaží McDonald's přesvědčit, že vás čeká něco speciálního, něco, co tu ještě nebylo. Něco, co vám bude chutnat víc než Kalouskovi flaška rumu. Tak hurá na krabičku. Po otevření na vás vykoukne celkem slušně vypadající burger. Jako na obrázku samozřejmě není (a nikdy nebude lidi, smiřte se s tím), ale nevypadá vůbec zle. Posuďte sami.


Pořádná porce masa, parádně vypadající sýr i houska. Co by se mohlo pokazit? Po prvním kousnutí ucítíte chuť hovězího. Aby ne. Jsou tam dva celkem tlustý plátky. Celkem tlustý alespoň co se McDonald's týče. A jak chutná to pravý český hovězí? Úplně stejně jako jejich "obyčejný prémiový" hovězí. Rozuměj úplně stejně jako třeba maso z Big Tastyho. Ono taky není až tak divu. McDonald's normálně bere hovězí maso z České republiky, Polska a Litvy. Hovězí z Polska nebo z Litvy halt chutná úplně stejně jako hovězí z ČR. Jo kdyby to bylo nějaký speciální plemeno typu Angus nebo Wagyu, to by byla jiná. Ale jestli mám na stole flákotu z český krávy, litevský nebo polský je mi šumák. Rozhodně pak pokud se jedná o velkovýrobu. A malý rodinný farmář ze Šumavy McDonald's asi nezásobuje. To by musel mít stádo krav jak prase. Nějakým výrobkům z Polska se teda vyhýbám, ale hovězí k nim nepatří. Sem tam do hovězího masa přimíchají trochu koňskýho, ale to beru jako vylepšení receptury. I ty kuličky z Ikea chutnaly líp s koňským masem...

No takže maso v Maestro Bohemia chutná stejně jako u Tastyho. Jen jeho chuť cítíte o hodně víc, protože je ho tam víc. Chuť hovězího převládá v celým sendviči. Což samozřejmě není na škodu. Chuťově se jedná o výborný maso. Jeden pořádnej plátek propečenej na medium by byl samozřejmě lepší, ale to by si McDonald's nikdy nedovolil kvůli zdravotním rizikům. Ale co se fast foodu týče, těžko by jste hledali konkurenci. Napadá mě jen Angus od Burger Kinga. Ten měl maso ještě o chlup lepší. Ale taky byl nepoměrně dražší.

Další, pro tenhle burger speciální, je houska. Houska nebo spíš brioška je sladší než ostatní housky od McDonald's. To už může být na někoho opravdu dost. Mě to nevadí. K burgerům sladší housky prostě patří. Samozřejmě to nesmí být sladší než plakát Biebra politej medem, ale trocha cukru ještě nikoho nezabila (až na pár milionů cukrovkářů). Tvar a konzistenci držela perfektně. Protiklad ke sladké housce měla být kyselá majonéza. Ale! ALE!

Ale tu mi tam nejspíš zapomněli dát a dostal jsem obyčejnou majonézu. Dlouho a několikrát jsem ochutnával omáčku dole i nahoře samostatně ale ne, kyselou chuť, natož citrón, ne a ne najít. Byla spíš do sladka a jednalo se tak asi o obyčejnou majonézu. Škoda. Obří promo, vlastní krabička, vlastní zástěry, dokonce si dali práci navíc a i email s obrázkama poslali (za to převelice děkuji). Ale pak mi slečna nebo mladík v kuchyni kydne špatnou omáčku nerozeznajíc základní písmena na obrázku/flaštičce a je to. Při skládání padesátky Big Maců kvůli kupónům asi na zkoumání obrázků není čas. Dělat takovýhle promo uprostřed kupónovky možná nebyl nejlepší nápad.

V sendviči se taky nachází celkem dost zeleniny. Ze zeleniny bych vypíchnul hlavně salát Batavia na dostatečně velký kusy. Pokud samotný sendvič revoluční není, tak způsob krájení salátu určitě je. Konečně vám nebude lítat ze sendviče a utíkat všude po tácku. Chuťově se proti masu samozřejmě neprosadil, ale to se dalo čekat. Ani cibule se neprosadila. Ale u té sem to nečekal už vůbec. Nejenže byla bílá místo červené (kuchař strikes again), ale všechny tři (slovy tři) kousky mi vypadly před prvním kousnutím. Co tam je dál? Rajčata! Rajčata byly fajn.


Dál si můžeme povídat třeba o slanině. Slanina byla božská. Slanina je vždycky božská. No v tomhle sendviči, božská nebo ne, cítit nebyla skoro vůbec. Asi dvakrát to s krávou tak nějak uhrála na remízu, ale to byla spíš výjimka. Každopádně výjimka převelice chutná. Každopádně, stejně jako u Anguse, slanina tu prostě hrála tak čtvrtý housle. Možná ani housle ne. Spíš takovej ten velkej buben někde vzadu.

Taky bych málem zapomněl na sýr. A to by byla škoda, protože tenhle ementál si komentář rozhodně zaslouží. Málokdy McDonald's použije pravý sýr místo různých rychlotavených a tenhle ementál pravej rozhodně byl. Krásně a silně voněl a stejně tak i chutnal. Dokonce se prosadil mezi masem a spolu s masem byl cítit skoro celou dobu. Dobrá a chutná kombinace.

Tím se pomalu dostáváme k závěru. Maestro Bohemia je rozhodně zajímavý kousek a krok dopředu ve spoustě směrech. Pořádná kampaň, zaměření na lokální a kvalitní suroviny, krok dopředu v krájení salátu, krok dopředu v housce, krok dopředu snad ve všem. Bohužel řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek a tady selhal článek kuchařský. Můžete utratit deset milionů za kampaně a kvalitní degustátory skládající veledílo, ale pak stačí chvilka nepozornosti personálu nebo špatný proškolení a celej gastronomickej zážitek je pasé jak klobouky. Moje Maestro Bohemia byl dobrej, kvalitní a chutnej sendvič. Ale byl obyčejnej. Chutnal jako všechny ostatní burgery a chyběla mu duše. Nějaký ten šmrnc. Kombinace dobré chuti masa a sýra halt dneska lidi ze židle nezvedne. A chuť je a vždycky bude to hlavní. Možná ten pravý šmrnc měla dodat právě kyselkavá omáčka. No já ho nezažil. A protože tohle byl už podruhé v řadě pohnojenej prémiovej sendvič, tak se upřímně bojím jít do dalšího. Zvlášť pak když konkurence se poslední dobou taky snaží a rozhodně má co nabídnout.

Cena je 110,- samostatně a 150,- v McMenu. Cena se může zdát vysoká, ale kvalitní suroviny něco stojí a cena mi tak přijde celkem férová. Možná by mohli z těchhle peněz dát trochu víc lidem na nejnižších postech, třeba by se pak v kuchyni víc snažili.


S Maestrem přišly i Farmářský hranolky. Vypadají výborně a chutnají přesně tak, jak vypadají a jak byste čekali. Jako osmažený brambory se slupkou. Teda alespoň za čerstva. Já je měl přímo vytažený z friťáku a byly opravdu moc fajn. K nim rozhodně doporučuju Deluxe omáčku (v materiálech od McDonald's ji nazývají pažitková). Chuť brambor a nakyslé omáčky s bylinkama je super kombinace. Jako vždy. Deluxe omáčku k podobným bramborovým výtvorům prodávají celkem běžně a ví proč. Taky Farmářský hranolky nejsou tak slaný jak klasický hranolky. Pro někoho to může být velký plus. Samozřejmě pokud milujete spíš tenký, zlatavý, křupavý a lehce přesolený obyčejný hranolky, držte se jich. Nepřijdete až o tolik, ale proč raz za čas nevyzkoušet něco novýho. Litovat nejspíš nebudete.

25 komentářů:

  1. Huh- Co já bych dal za to, aby mi tam dali normální NEKYSELOU tatarku. Ta kyselost byla překyselená a kazilo to celkově celou chuť. Při další návštěvě mi tam snad dají omylem normální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jenom ukazuje, že mě tam opravdu nejspíš dali špatnou omáčku.

      Vymazat
    2. Mi nakyslá připadala, asi jako tatarka. :)

      Vymazat
  2. Zdraví pracovník z Mekáče. K tomu masu do Mastera (jak mu pracovně říkáme) - na krabici je psáno toto: vychováno v CZ, poraženo v CZ, baleno v PL. Jinak špatnou majonézu tam s nejvyšší pravděpodobností na kuchyni nedali, protože ta se teď na grilu (tam se dělá Maestro) nevyskytuje, a co jsem na noční tu citronovou ochutnal, tak po citronu moc nechutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase McChicken s Lemon sauce (jak se ta omáčka jmenuje) chutnal celkem luxusně... skoro jak kuřecí řízek pokapaný citrónem. :P

      Vymazat
    2. Spousta lidí na Facebooku a i už tady v komentářích si na kyselost stěžovala. Tak nevím, kde je pravda. Možná ji v některých restauracích ani nemají... Ale to se mi zase nezdá.

      Vymazat
    3. Odhaduju, že žádný Mekáč by si na začátku sezóny nedovolil dávat do prémiového sendviče klasickou majonézu místo Lemon sosu, který musí být dodaný na restauraci už kolik dní před začátkem sezóny. To spíše při výprodeji, kdy už některé sezónní suroviny prostě došly.

      Vymazat
  3. Tak já v maestru teda "kyselkavou" citronovou majonézu též nezaznamenala, pokud dali normální, tak i té dali vážně málo a jen nahoru, burger byl dost suchej, i přítel který si dával také maestra hodnotil stejně. Ale sýr v burgeru byl moc dobrý a byl ho pořádný plátek.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem neochutnal, ale už od notebooku mi přijde volba omáčky jako největší slabina tohodle burgeru.

    No každopádně podle facebooku McD vydrží až do druhé půlky listopadu. Předpokládám, že po něm konečně přijde Král a tohodle Maestra smete do propadliště dějin...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, žádná volba omáčky není, v burgeru je majonéza se slabou ale opravdu slabou citrónovou příchutí. Tak asi proto si ji mnoho strávníků spletlo s klasickou majonézou.

      Vymazat
  5. Takhle sem se u čtení recenze dlouho nepobavil, dneska si mě kavoni rozsekal :D.
    Co se ale burgru týče tak spíš rozpory a sám nevím jak ho zhodnotit. Maso bylo dobry, jestli česky nebo rumunsky fakt nevim ale bylo dobry a bylo ho hodně. Naprosto mě dostala slanina byla total boží a kus sem ji snědl zvlášt byla fakt dobrá. Rajče a salát taky dobry a hodně, a hlavně ta revoluce ve velkym kusu salátu je fakt dobrá, aspoň sem jim ho nenechal na podlaze 2 tuny jako normálně. Majonéza prostě majonéza, neprosadila se ale byla tam, za mě zklamal sýr moc se neroztekl a téměř sem ho necítil ale byl to aspoň plátek. A další zklamání byla brioška chut dobrá ale nedokázala unyst tu nálož a rozpadala se a kůli množství omáčky a velkymu rajčeti mi to lítalo ze strany na stranu. chutově dobry a zajimavy ale znova za ty prachy, nevim.
    Jinak hranolky byli dobry bohužel sem si nedal tu prémiovou omáčku, ale obyčejnej kečup a to byla trochu chyba, časem to nebylo vono. Brambory byly hodně moučny a u konce mi už tak nechutnali, ale jinak jich bylo hodně a málo soli takže dobrá změna. tak snad neva že zabírá místo ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě se houska nerozpadla. Ale asi protože jsem neměl moc omáčky. Naopak mi ta houska přišla opravdu super.

      No ale Big Tasty Bacon je Big Tasty Bacon. Taky si na dalšího Maestra asi nechám zajít chuť. Škoda, že tu bude až do půlky listopadu.

      Vymazat
  6. Za mě teda Maestro dobrej, ale absolutně ničím vyjimečnej. Já vím, že v poslední době se každej obchod rád oháním tím "české", ale fakt se nedal připravit burger, který by byl něčím specifický? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo tady navrhoval burger s olomouckýma tvarůžkama... Já měl takový burger od Pizza Records a je to rozhodně zajímavá kombinace, určitě se s tím dalo pracovat... Chuťově teda palec nahoru, ale celkově zklamání za "marketingovej" burger, kterej byl avizován šéfem českého McD spoustu měsíců předem.

      Vymazat
  7. Když si koupim menu za 150,- můžu na to použít ten kupón -50kč nebo se tohle bere jako nějaká akce?

    OdpovědětVymazat
  8. Tvoje recenze jsou nejlepší co znám vždy když je něco nového čekám na tebe a podle toho se rozhodnu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, zajímalo by mě jak je burger velkej? Cca gramáž, jestli spíš McChickej, Big Mac nebo Big Tasty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O chlup lehčí než Big Tasty Bacon, ale má víc masa. (menší v průměru, ale dva plátky) McChickena a BigMaca strčí do kapsy.

      Vymazat
  10. Já měla tento burger v menu tento týden a počítala jsem se speciálníma hranolkama podle propagačních fotek, ale dostala jsem úplně normální :) myslela jsem, že jsem prostě měla moc velká očekávání, ale vidím, že to asi prostě popletli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O ty si ale slečno musíte řict :D

      Vymazat
    2. Tak tak. Pokud si o ně člověk neřekne, dávají hranolky obyčejný. Dělají to tak odjakživa u každé akce.

      Vymazat
  11. Zjistuju, ze mam radsi obyc burgery, jak Ty rikas "bez duse". Neco podobnyho jsem cetl u recenze na Angus od BK a jak jsem si pochutnal. Ochutnal jsem tak i Maestro a ojoj, to byla slast. Cervena cibule supr, maso supr, houska konecne taky (obyc mcd pecivo nemusim), salat i syr supr. Majoneza mi prisla normalni, tak ja nevim, kde se vzala legenda o lemon sauc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, každý má jiné chutě. I burger s obyčejným složením může být super. Ale když takových burgerů člověk sní stovku, začne vyhledávat exotičtější chutě. S jedním druhem pizzy si taky člověk nevystačí na celý život... Legendu o lemon sauce začal samotný McDonald's. Prve na Facebooku a pak v jejich reklamních materiálech. Ale i podle hlasování tady na blogu je jasno. Byla a je to obyčejná majonéza.

      Vymazat