sobota 15. března 2014

Kung Pao

Máte kvalitní sójovku a nebojíte se ji použít? Málokterej recept si zaslouží místo na mým blogu, ale tenhle jo. Není to super originální recept ze super Asie, protože sezamovej olej a podobný voloviny kvůli jednomu čínskýmu jídlu za rok kupovat samozřejmě nehodlám. Nemám v ledničce skladiště. Já sem blázen do jiné kuchyně. Pokud Asii zrovna vy fandíte a máte doma všechny suroviny, mrněte na originál receptu ZDE. Pokud ne, zkuste tenhle. Opravdová paráda a ke kung pau z jídelen, bister a podobně to má pořád samozřejmě daleko.

Suroviny:
400 g kuřecího masa
sladké bílé víno
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 lžíce škrobové moučky
dvě hrsti loupaných arašídů
5 a 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
3 jarní cibulky
7 kuliček pepře
5 plátků zázvoru
1/2 lžíce chilli omáčky
1/2 lžíce vinného octa
voda
cukr
sůl
olej

Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Připravte si marinádu. V misce smíchejte lžíci a půl tmavé sójové omáčky, dvě lžíce bílého vína, lžíci škrobové moučky smíchané v trošce vlažné vody, dvě špetky soli a trochu vody. Do marinády dejte kuřecí maso a nechte v ledničce marinovat. Alespoň třicet minut.

Chilli papričku zbavte semen a nakrájejte na velký kousky. K ní si připravte sedm kuliček pepře. Obojí použijete ve stejnou chvíli. Pokud jste nesehnali už pražené arašídy, opražte je v pánvi. Samozřejmě musí být nesolený.

Tři jarní cibulky nakrájejte na centimetrový kousky, pět plátků zázvorů na nudličky a ještě si nasekejte tři větší stroužky česneku. Všechno si můžete hodit do misky bokem, protože to taky použijete všechno ve stejnou chvíli.

Dále si připravíme zálivku na maso. V misce smíchejte čtyři lžíce sójové omáčky, půl lžíce vinného octa, lžíci oleje, lžíci škrobu, trochu vody, tři špetky cukru a půl lžíce chilli omáčky. Zálivku pořádně promíchejte a dejte si ji bokem.

V pánvi rozpalte větší množství oleje, přihoďte maso, narychlo orestujte a hned dejte maso bokem. Do oleje vložte nasekanou chilli papričku s kuličkama pepře a smažte. Smažte dokud neucítíte pořádně silnou vůni. Chilli a pepř vyndejte (nemusíte) a do pánve hoďte směs jarní cibulky, zázvoru a česneku. Chvilku osmažte a přihoďte maso, zamíchejte, přilijte zálivku a ještě zprudka orestujte. Stačí pár minut, jen aby omáčka zhoustla a maso se dodělalo. Na konec přihoďte arašídy, promíchejte a můžete podávat. Mělo by se to jíst s rýží. Já k tomu dělal rýžový nudle osmahnutý na pánvi a bylo to taky super.

2 komentáře:

  1. Tip na sladké bílé víno? :P Jestli něco nesnáším, tak to je (a dělaj to skoro všichni) v receptu - červené/bílé/mnodré/růžové .. víno .. v lepším případě ještě sladký, suchý, apod. Ale kruci :P však to poměrně podstatně :P změní chuť jídla. Dej konkrétní tip, dík předem :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam koupil nějaký to maďarský typu tokaj. Cena zhruba stovka. Sladký vína mám rád. Takový portský se u mě neztratí. Ale že by zrovna v tomhle receptu na tom až tak záleželo si nemyslím.

      Vymazat