neděle 7. dubna 2013

Forty's Pizza - Bob Solo, Don Forty a Tvarůžková deluxe

Fastfoodový řetězce se s jejich nabídkama zasekly v čase. Ono by to ani tak nevadilo. Přecejen sýrová sezóna nebo twister sýr-slanina jsou super. Ale mě jakožto poloprofesionálního, pologeniálního a plně sexy ochutnávače to trochu nudí. A tak sem se musel poohlídnout jinde. A na co sem si nevzpomněl. Tuhle sem měl v hledáčku původem olomouckou pizzerii, která mezi prvníma (ne-li jako první) začala v ČR dělat plněný okraje na pizze. V USA nebo UK to není žádná novinka a jsou tam o kilometrovej krok dál, když z pizzy začali dělat... no jak to nazvat. Radši se podívejte sami ZDE nebo ZDE. Halt okraje moc lidí nemusí po celým světě a tohle je rozhodně zajímavý řešení. Pizzerie Forty's nabízí okraje plněný mozzarellou s bylinkama nebo párkem s hořčicí. Na výběr taky máte z americkýho nebo klasickýho těsta. Ale dost keců o blbostech, mám tu tři pizzy na recenzi.


První sem se pustil do pizzy Tvarůžková deluxe s plněným okrajem párkem a hořčicí. Tohle má k italské klasice opravdu daleko, ale sranda musí být. Tahle pizza vás vyjde na 169,- (30,- platíte za plněný okraj) za 32 centimetrů. Není to zrovna málo, ale taky to není zas až tak moc. Pizza je celkem velká a jeden člověk ji jen tak nepokoří. A jak chutnala? Moc dobře. Na Forty's je super jedna věc a to je jejich rajčatová omáčka. Nešetří ji a její chuť vám bude dokreslovat snad každý sousto pizzy. Tohle mi poslední dobou hrozně chybí třeba u konkurenčního Chachara. Taky jsou poznat kvalitní suroviny. Není to žádná extra super třída, ale mozzarella místo eidamu opravdu potěší. Stejně tak šunka, která opravdu chutná po masu a cibule, která nepřešla třikrát mrazem. Suroviny jsou prostě dobře vybraný a to se taky odráží na ceně. Tvarůžky jsou samozřejmě stejný jako vždy. Výtku bych měl ale k těstu. Přijde mi, že samostatně nemá žádnou chuť. Těsto je takovej lehce lepší průměr. Naštěstí díky množství rajčatové omáčky tohle člověk může hodit za hlavu. A to nejzajímavější na konec. Plněnej okraj párkem. Jedním slovem super. Párek byl podle mě debrecínskej a společně s hořčicí tvořil všem tak dobře známou kombinaci chutí. Je to jako jíst pizzu a najednou jíst párek v rohlíku. Tahle pizza se prostě povedla a to stejný se dá říct o okraji plněným párkem a hořčicí. Jen vyšší cena asi odradí spoustu lidí. Ale rozhodně bych nesnižoval cenu pizzy na úkor kvality surovin tak, jak to dneska dělají v některých řetězcích.


Druhá pizza byla Bob Solo. Klasická kombinace šunky, žampionů a oliv. Taky tam byla mozzarella, i když na lístku ji, jako u většiny pizz, nenajdete. Tuhle sem pro změnu objednal s plněným okrajem mozzarellou s bylinkama. Tahle pizza vás vyjde na 159,- (20,- za plněnej okraj) za 32 centimetrů. Stejný plus i minus jako u předchozí. Dobrá omáčka, dobrý suroviny, ale slabší těsto. U téhle pizzy se mě hrozně líbilo, že opravdu nešetřili olivama a houbama. A co plněnej okraj mozzarellou s bylinkama? To mi přišlo hodně slabý. Na promo fotkách z toho sýr úplně teče. Nebudu se tu ohánět starým dobrým "není to jako na fotce". Ale mozzarelly tam bylo opravdu pomálu a bylinky aby člověk lupou pohledal. Chuťově teda slabota, tuplem s ne zrovna ideální chutí těsta. Těchhle 20 korun za plněnej okraj nepovažuju za dobře utracený peníze, zato zbytek za pizzu Bob Solo jo.


Poslední testovací těstový válec byl Don Forty. Tuhle pizzu sem chutnal s klasickým italským těstem bez jakýchkoliv dalších úprav. Cena je 149,- za 32 centimetrů. Obsahuje salám, slaninu, cibuli, mozzarellu a papričky jalapenos. Narozdíl od předchozích dvou, tuhle kombinaci považuju za poněkud nešťastnou. Salám a slanina, ať byly sebevíc kvalitní, mastný byly jako prase. Takže z pizzy vám kape tuk a to nepotěší asi nikoho. I když to má jedno malinkatý plus. Na téhle pizze jsou papričky jalapeno a jak nemám rád chilli, tak u těchhle už vás bolí jen samotnej pohled na ně. Takže sem si je vždycky sundal. Ale stihly trochu "opepřit" olej ze salámu a slaniny. Takže pro mě pizza získá ideální pikantnost. Ale všem ostatním normálním lidem to samozřejmě může být šumafuk, protože si tam papričky nechaj a olej je bude akorát otravovat. Kombinace chutí taky není nikterak zajímavá. Tuhle pizzu bych po svojí provozovně opravdu nepojmenoval.


Co říct závěrem? Pizzerie Forty's stojí za vyzkoušení a určitě vyzkoušejte i plněnej okraj párkem a hořčicí. Možná vás jejich styl pizzy uchvátí a stane se vaší jedničkou, možná ne. Já na objednávání pizzy moc nejsu a domů sem si pizzu objednal snad jen dvakrát za život. Proto mě trochu mrzí, že pobočka Forty's v Ostravě a nejspíš i všude jinde je spíš taková vyzvedávárna než restaurace. Jsem zvyklej chodit na pizzu do restaurace, kde si sednu a dám si k tomu dvě točený. Takhle sem seděl na plastové židličce a měl jedno plechový. Na druhou stranu všude okolo nekřičely děcka, nikdo mi nekouřil do ksichtu a podobně. Takže to má i svý výhody. No jedno je jasný. U Forty's mě neviděli naposled. Dobrá pizza z dobrých surovin za odpovídající cenu se jednou za čas hodí. I když od ostatních pizzerií v Ostravě se odlišuje hlavně tím plněným okrajem.

6 komentářů:

  1. No vida, v tomhle musí být fakt jediní. Nevím, že by někdo v Praze plněné okraje dělal.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji okraj na pizze

    OdpovědětVymazat
  3. škoda, že nemaj v Praze, vyzkoušela bych okamžitě! super nápad!

    OdpovědětVymazat
  4. U Ol pobocky Fortys jsem nejakou dobu delal, tak muzu pridat par postrehu..
    Rajcatova omacka na je opravdu paradni a to proto ze ji dodava jisty Brnensky velkoobchod s italskymi potravinami, a z Makaronska ji vozi dva opaleni Siciliani =) Na pobocce se do ni pridava jen trocha olivoveho oleje a sul.
    Mozzarela neni italska, i kdyz Fortys tvrdi opak. Jsou to cihlicky z Madety. Tu pravou italskou najdete jen na pizzach "Original", ktere jsou ovsem o kousek drazsi. Kazdopadne i ta ceska je podle meho soudu lepsi nez eidam 30% , kterym se velebi napr. konkurencni (a v Ol zejmena kvuli velikosti kolacu oblibena) Pepinova pizzerie, a ktery vam nasledne zmutuje to struktury velbloudi predkozky.. =D Jinak muzu rict ze jsem nekolikrat videl jak pizzar plni okraj pizzy syrem a daval tam spaliky velikosti palce, takze v tvem pripade mozna setrili..
    Bohuzel i u Fortysu plativalo ze se temer bezpecne dalo podle finalniho vytvoru poznat, jestli u pece stoji chlapek co u nich pece radu let, nebo zaucujici se novacek.. Nicmene majitel dba na maximalni spokojenost zakazniku a opravdu neni problem vratit pulku pripecene, nedopecene nebo nejak jinak nepovedene pizzy a dostanete novou, patricne nahazenou a s omluvou. Suroviny se chystaji kazdy den rano cerstve, takze tady nejaka unavena paprika nebo cibule nehrozi..
    Co se Olomouckych rozvazkovych pizzerii tyka, tak plati ze levnejsi pizzu dostanete leckde, ale lepsi tezko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za opravdu dobrej příspěvek. Hnedka sem dostal na pizzu od Forty's chuť znova. :)

      Vymazat
  5. Tak abyste si nedělali iluze, co má nebo nemá k italské pizze daleko (viz. článek), řeknu vám, že při mé návštěvě Sardinie jsem pln očekávání jak ochutnám autentickou italskou pizzu, dostal od hostitele pizzu ozdobenou párečky. Rozhodně bych si nedělal starosti, zda mám nebo nemám "italskou" pizzu. Důležitější je způsob upečení. Tam bohužel za Italy dost pokulháváme.

    OdpovědětVymazat