čtvrtek 28. března 2013

Culinaire, McDonald's

Sýrová sezóna 2013

"Kuchařský". To je doslovnej překlad slova Culinaire z francouzštiny do češtiny. Blbej název, ale sendvič jako takovej je na tom naštěstí líp. Tajně sem doufal, že se mezi francouzema týdne objeví i ten s kozím sýrem a moje přání se vyplnilo. Už jste někdy měli hamburger s kozím sýrem? Že by vás to nenapadlo zkombinovat? To asi nikoho normálního. To dělá tenhle sendvič ještě zajímavějším. Je lepší než recenzovanej Bon Appétit? Vyplatí se za něj dát nemalý peníze? Čtěte dál.


Culinaire obsahuje plátek hovězího masa, plátek kozího sýra, salát a omáčku s kozím sýrem v italské ciabattě. V podstatě to samo co ostatní francouzi. Jen je tam lehce jiná omáčka a to hlavní, úplně jinej sýr. Ale to bohatě stačí, protože francouzi týdne jsou samozřejmě jen a jenom o sýrech. U Bon Appetita to byl Saint-Nectaire. Největší minus sendviče Bon Appetit byl tvar sýra, kterej způsobil, že jste sýr cítili jen v jedné třetině a zbytek byl sušší a celkem bez chuti. Tenhle problém u Culinaire odpadá, protože výseč je kruhovýho tvaru všude o stejné výšce. Zase by se dalo ale říct, že je to "jen" kozí sýr, kterej si dneska koupíte všude za ne až tak vysokou cenu.


Kozí sýr v tomhle sendviči je jeden z těch lepších. Úžasná smetanovo-tvarohová chuť a konzistence rozplývající se na jazyku. Je tam cítit i lehká pachuť, kterou jsou kozí sýry tak typický. Pokud pro vás kozí sýr není cizí, tak víte, o čem mluvím. Pokud jste nikdy kozí sýr nechutnali, tak si jeho chuť stejně nepředstavíte i kdybych ji popsal sebelíp. Tentokrát jde sýr dokonce trochu cítit i v omáčce. Bohužel omáčky v sendviči moc nenajdete. Stejně jako u všech ostatních francouzů týdne. Teoreticky by to tak nevadilo. Tenhle sendvič si dáváte kvůli chuti sýru. Bohužel tužší a sušší houska by opravdu potřebovala trochu víc promazat. Tenhle sendvič si bez pití nedávejte. Mohlo by vám zaskočit a ne každej by se dneska zvedl od svýho tácu kvůli dusícímu se člověku. Sýr, kterej se v puse rozpadne na tvaroh, kluznosti sendviče taky moc nepomáhá. Salát už to pak samozřejmě sám nezachrání.


Pokud jste to dočetli až sem, tak by se mohlo zdát, že tenhle sendvič moc nedoporučuju. Ale! Ale kombinace hovězího masa s kozím sýrem v housce je opravdu natolik zajímavá a neobvyklá, že stojí za ochutnání. Suchost zaženete colou. Vyšší cena by taky někoho mohla odradit. Ale kdy příště budete moc ochutnat něco takhle ujetýho u McDonald's? Já sem si osobně pochutnal a klidně bych si ho dal znova. Bohužel je s náma jen na krátkou dobu a dvakrát v jednom týdnu do McDonald's určitě nepůjdu. Pokud máte rádi kozí sýr, tohodle sendviče se bát nemusíte. Pokud ho rádi nemáte nebo nevíte jak chutná, raději se od něj držte dál a dejte si něco jinýho.

Žádné komentáře:

Okomentovat