čtvrtek 12. července 2012

Grilled Chicken & Parmesan, Honey Mustard Chicken, Crispy Chicken Strips, Summer Potatoes, McDonald's

Letní kuřecí lásky

Trochu proti vlastní vůli (kecám) sem se rozhodl ochutnat nový letní sendviče. Už tu nějakej rok píšu, tak pravidelní čtenáři ví, že letní akce fast foodů většinou nedopadají dobře. Zatím to bylo kvůli chuti, ode dneška kvůli poměru cena/výkon. McDonald's pokračuje v nastoleným trendu. Malej sendvič za hodně peněz a pro opravdu rozhazovačný lidi i plátek slaniny za příplatek. Prve se ale budu zaobírat tím hlavním a totiž chutí.


Začneme tím hlavním tahákem a sice Grilled Chicken & Parmesan. Tenhle sendvič jakoby z oka vypadl nějaké loňské nebo předloňské "italské" akci, ale odstraňuje její neduhy. Není tak suchej. V sendviči podle promo obrázků najdeme grilovaný kuřecí filet s tomatovým pestem, parmazánové hoblinky, rukolu a rajčata. To všechno v oválné housce Rustic. Jak funguje tahle, na první pohled dobře vyladěná, kombinace?


Abych odpověděl na otázku, kombinace surovin funguje dobře. Tomatový pesto se jim opravdu povedlo. Je jemně pikantní se silnou chutí rajčat a šmrncem koření. Rukoly jsem dostal pořádnou nálož, takže se v sendviči pořádně prosadila. Co se ale neprosadilo vůbec, bylo pár hoblinek parmazánu. Po čuchu je tam poznáte zcela určitě, ale chuťově ne. Ten samej problém má bohužel i to hlavní, maso. Maso je opravdovej kuřecí filet, ale silně podřadné kvality. Maso naprosto bez chuti, houbovité konzistence a celkově budí opravdu slabej dojem. Proč tomu tak je, můžem jenom spekulovat. Já to odhaduju na nekvalitní kuře (dovoz z Polska) a hlavně skladování s přípravou. Zmražený bylo opravdu hluboce a pokud ho šoupnete rovnou na gril bez pořádnýho rozmražení, tak to dopadne takhle. Budete mít neslanou nemastnou houbu. Proti opravdu čerstvýmu kuřátku z KFC naprosto, ale naprosto bez šance.


Ruku na srdce, od McDonald's jsem stejně kuřecí zázraky nečekal. A musím říct, že sendvič je chuťově celkem dobrej. Snad i proto, že v puse cítíte jenom rukolu a úžasný pesto s rajčatama. Maso stěží funguje jako výplň. Houska nepřebíjí chutě v sendviči a není vůbec špatná. Sýr nevýraznej. Celkově bych tenhle sendvič mohl hodnotit lehce nadprůměrně, ale pak se dostaví kámen úrazu. No pak... Vlastně už když vám ho položí na tác. Prve jsem si myslel, že v té prťavé krabičce jsou 2 stripsy. Hádáte dobře, tenhle sendvič je menší, než je svačina pro prvňáčka. Přesvědčit se o tom můžete na obrázku nad tímhle odstavcem. Na dýlku sendvič odpovídá dvoum mističkám na omáčku vedle sebe. A to je sakra bída! Tuplem, pokud se podíváte na cenu. 95,- samostatně a 135,- v McMenu! Za sendvič, kterej by se do krabice od Happy Mealu vešel aspoň 5x! Za 80/120, jak stávaly promo sendviče půl roku zpátky, by to ještě šlo. Ale takhle je tenhle sendvič opravdovej propadák. A chcete slaninku? Tak ještě o 10,- přitlačte... Snad první chuťově dobrej sendvič v letní akci v historii McDonald's a oni mu podrazí nohy marketingem. Koupi nedoporučuju. Jenom pokud nemáte za co utratit stravenky a jste zarytí fandové fast foodů, jako jsem já. Ale i tak budete těch stravenek nejspíš litovat.


Další novinkou je Honey Mustard Chicken. Na tenhle sendvič jsem se dokonce i trochu těšil, protože jeho složení zní opravdu dobře. Křupavé kuřecí s medovohořčičnou omáčkou, čerstvým ledovým salátem, rajčaty a červenou cibulí. Zase v housce Rustic, ale tentokrát kulaté. Tenhle sendvič se nese ve znamení omáčky s cibulí a na rozdíl od předchozího Parmesana má tenhle i ochucený maso.


Rozebereme si ho pěkně po jednotlivých surovinách. Houska dobrá, nepřebíjí chuť vnitřku a není tak sladká, jak jsme zvyklí. Maso dobrý. Chuťově podobný jako u McChicken, ale zdála se mi trochu větší porce. Placka byla celkem tlustá. Zelenina klasický dobrá. Tady bych rád vyzdvihnul pořádnou chuť červené cibule. Omáčka vynikající. Omáčky McDonald's prostě umí. Bohužel tím končíme. Chuťově sendvič ničím nepřekvapí. V puse ucítíte malinko chuť kuřecí placky, ale hlavně kombinaci medovohořčičné omáčky a červené cibule. Po pravdě mě tahle kombinace přišla chuťově hodně fádní. V podstatě je to hořčice s cibulí. Jako proč ne, ale já si u burgerů radši dopřávám jiný kombinace chutí. Moje srdce si nezískal, ale věřím, že spousta lidí si ho oblíbí.


Co jim v tom může zabránit je zase slabej poměr cena/výkon. Je o pětikačku levnější než jeho brácha Parmesan. To znamená 90,- samostatně a 130,- v McMenu. Placku má určitě větší než Parmesan, ale zase to není 100 % kuřecí maso. Na druhou stranu o 100 % kuřecí maso u McDonald's nikdo nestojí, protože ho zjevně neumí moc udělat (čest vyjímkám). Takže se ho najíte možná o trochu víc než Parmesana, ale žádná sláva. Houska je na průměr skoro stejná nebo stejná, jako u Big Macu. Jenže nedostanete dva hovězí plátky, ale mletý kuřecí s chemickýma srajdama. A to Big Mac stojí samostatně o 20,- (!) míň. Honey Mustard Chicken není špatnej, ale za tu cenu opravdu nestojí. Nedoporučuju.


K nové akci patří i novej fingerfood. "Letní brambory" tady moc rozebírat nebudu, protože jsou to v podstatě tlustý vlnitý hranoly z nějaké bramborové kaše. Koření na nich hezky voní, ale v puse sem ho vůbec necítil. Leda tak sůl. A pokud je dostanete studenější, opravdu není o co stát. Zlatý mřížky nebo obyčejný hranolky.

Ale Crispy Chicken Strips? Bomba. Pokud jsem tu nadával na dva nový sendviče, tak stripsy musím pochválit. Možná to bylo i tím, jaká byla konkurence na tácu. Ale na stripsech jsem si opravdu pochutnal. Vevnitř dobře ochucené strouhanky najdete pořádný kusy kuřecího prsa. K tomu doporučovaná sweet chilli omáčka a máte před sebou opravdu vynikající kuřecí výtvor. I přes všechnu chválu ale samozřejmě nesahá kuřeti od KFC ani po kotníky a sice ze stejných důvodů, jako tomu bylo u masa Parmesana. Maso je poznamenaný, jak bych to nazval, polotovarismem. Chuť čerstvýho kuřete neočekávejte. Možná proto taky tak moc propagujou ty omáčky k tomu. Každopádně 29,- za 2 stripsy (k menu) a omáčka za 8,- za ty peníze stojí a koupi vřele doporučuju. Už jenom kvůli tomu, že z hlavního chodu (sendviče) se nenajíte... Že by marketingovej záměr McDonald's?


No co bych dodal k závěru celé akce. Letní kuřecí lásky se týkají spíš lásky McDonald's k vaší peněžence, než lásky k žaludku. Sendviče nejsou špatný, ale rozhodně nejsou ani nijak vysoce nadprůměrný. A to by prémiový sendviče za těžký peníze být měly. K tomu jejich doslova titěrná velikost. Snad McDonald's přestane zdražovat, protože nůžky mezi cenama jídel v normální restauraci a jídel u McDonald's se nebezpečně rozevírají a to by v době krize mohl být lístek do červených čísel. Slanina jen za příplatek (přeplatek) tomu pak už vůbec nepomáhá. A pustit se do kuřecího rajónu KFC s těmahle výrobkama, to snad McDonald's nemyslel ani vážně. Naštěstí se chystá akce "postav si svůj hamburger", která by McDonald's mohla zase katapultovat na špičku. Pokud už opravdu chcete něco novýho ochutnat, volil bych Grilled Chicken & Parmesan McMenu s kuřecíma stripsama a sladkou chilli omáčkou. Jinak se držte svojí oblíbené klasiky, protože tohle léto opravdu není o co stát...

5 komentářů:

  1. No , já jsem měla parmesana dneska a mně celkem chutnal , měla sem ho na slovensku , záleží i na provozovně.. pesto omáčka vážně príma , tu by mohli normálně prodávat jak omáčku ke hranolkám:D maso sem měla mnohem tlustší. Chutnal mi , je celkem lehký a zasytil mě. Myslím , že je spíš vhodnější pro ženy ;D

    OdpovědětVymazat
  2. jo a parmazánu sem dostala docela solidní nálož..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To závidím. Na provozovně vždycky záleží. I hodně na kuchaři, kterej tam zrovna stojí a skládá to jak na běžícím páse. S tím, že je vhodnější pro ženy, se nedá nic jinýho než souhlasit. Pro chlapy je ta porce opravdu malá.

      Vymazat
  3. já to dneska prubnul toho Parmezána...a chutnalo...sice v tý samý provozovně kde mi dali nedodělanej Wrap...ale jinak dobrý...až na tu velikost...možná i Longer z KFC je větší:)

    OdpovědětVymazat
  4. Honey Mustard Chicken bol jeden z najlepších sendvičov aké som kedy jedol. Keby bola zas akcia "BEST OF", určite by tam tento sendvič mal byť.

    OdpovědětVymazat