čtvrtek 26. července 2012

Pečený kuře

Máte rádi šťavnatý pečený kuřátko s křupavou kůrčičkou a pořádnou dávkou sosíku k rýži? Já teda jo. Ale jak toho dosáhnout? Přítelkyně mi konečně odtajnila její postup a musím uznat, že je ďábelsky jednoduchej. Zvládne ho i průměrnej trotl, jako sem já.

Suroviny:
kuře (nebo čtvrtky, paličky, ...)
koření podle chuti (já použil kuře 7 bylin)
olej
máslo
voda

Prve si rozehřejte troubu na nějakých 180 - 200 °C. Než se rozehřeje, tak pořádně omyjte kuře. Bohatě posypte kořením ze všech stran. Do pekáčku si dejte trochu oleje a položte na něj kuře. Na kuře poklaďte pláteček másla a podlijte vodou. Podlít můžete klidně bohatě, pokud chcete hodně sosíku. A teď přijde ta vychytávka. Pečte nepřikrytý (!) a každých pět minut (!) kuřátko polejte sosíkem. Tím se vám vytvoří krásná křupavá kůrčička. Pečte, dokud kuře nebude mít kýženou barvu. Zhruba 30 minut u paliček, u celýho kuřete to bude dýl. Nejlíp chutná s rýží bohatě zalitou sosíkem.


1 komentář: