TATABAZAR
Babica versus Sapík? Stará věc, to už nikoho nebere. Dejme si duel kavoni versus Sapík!
Umělá inteligence po posledních updatech bohužel nerada používá skutečný osobnosti, takže Jarda nám tam trochu zhubnul. Ale mě to trefilo perfektně! A teď o co de. V roce 2012 jsem si semhle uložil recept na rajskou omáčku. Pěkně z protlaku a bujónu, jak pravily tehdejší tradice. Od té doby ji dělám stejně, jen místo bujónu používám domácí vývar, kterýho mám vždycky plnej mrazák. No a na co nenarazím. V Sapíkově kuchařce Můj divotvorný hrnec má Sapík, kromě obřího hrnce na Haliněnu prdelačku, i recept na jeho vlastní rajskou. Ha! Čas změřit síly s dementorem české kuchyně.
Suroviny:
Maso a vývar:
800 g loupané hovězí plece
kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, zelená petrželová a celerová nať)
1 cibule, neloupaná, překrojená
2 stroužky česneku, oloupané
sůl a divoké koření (několik kuliček pepře, asi 2 kuličky nového koření a bobkový list)
Rajská omáčka:
1 lžíce másla
kořenová zelenina (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
1-2 lžíce hladké mouky
400 ml nakládaných loupaných rajčat
200 ml hovězího vývaru
sůl, cukr, nové koření, bobkový list, kousek skořice, čerstvý tymián
citronová šťáva nebo ocet na dochucení
Prve si udělejte vývar. Maso vložte do vroucí osolené vody s kořením na vývar, stáhněte plamen a nechte dvě hodiny pomalu bublat, až máte maso měkké. Půl hodiny před koncem do vývaru hoďte zeleninu a česnek.
Na omáčku na másle orestujte do růžova kořenovou zeleninu nakrájenou na malý kostičky. Zaprašte moukou, trochu prosmažte, přidejte koření, zamíchejte a přidejte plechovku rajčat a asi dvě deci z vývaru, kterej vám bublá vedle na plotně. Pokud chcete víc omáčky, dejte víc vývaru. Vařte alespoň dvacet minut, klidně i dýl, ať se vám zelenina rozvaří. Omáčku prolisujte přes jemný sítko a dochuťte octem a cukrem.
Podávejte s masem z vývaru a s knedlíkem. Domácí knedlík jsem si udělal podle svýho receptu z domácí pekárny, kterou zneužívám na kynutý těsta.
Domácí knedlík:
250 ml mléka
1 vejce
vrchovatá lžička soli
vrchovatá lžička cukru krystal
250 g polohrubé mouky
250 g hrubé mouky
skoro celej sáček sušenýho droždí (cca 5 g)
dvě hrsti nakrájených housek (nemusí být)
Zapněte program těsto. Počkejte na výzvu k přidání nakrájených housek nebo rohlíků, pokud máte. Pokud ne, vůbec nevadí. Znovu zapněte a čekejte, až těsto vykyne. Nakynutý těsto vytáhněte, uplácejte z něho tři válečky, dejte na prkýnko pod utěrku a dejte si vařit osolenou vodu. Jakmile voda vaří, vložte do ni první knedlík a vařte deset minut pod pokličkou. Po deseti minutách knedlík ve vodě otočte, vraťte pokličku a vařte dalších deset minut. Po uvaření knedlík vytáhněte, položte na prkýnko a rychle propíchejte tak, aby z něho utekla pára a aby se vám nesmrsknul jak Halina po Ozempicu. Dolijte do hrnce vodu, pokud se hodně vypařila, trochu dosolte a udělejte stejně další dva knedlíky.
A teď verdikt. Rajskou sem pomalu ani nestihl vyfotit, protože mizela rychleji než volně ložený železo u Přívozu. Rodina neváhala a označila tu Sapíkovu za lepší a že příště chtějí zase tu. Zrádci jedni. Mi chutnají oboje, jako všechny rajský. Sapíkova má něco do sebe, máte lepší maso, polívku, vydatnější omáčku, ale budete se s tím s*át celý dopoledne. Moji původní máte hotovou za hodinku a chutná dobře i s masovýma koulema, který máte taky raz dva. A chutná víc po rajčatech a míň po kořenové zelenině. Takže sem vyhrál já. A je to.
.png)



.png)
Zlo jménem UI (jak v originálním českém dabingu Matrixu z roku 1999 nazvali umělou inteligenci) dorazilo už i na tento homofobně-šovinistický boomerský blogísek! :-D
OdpovědětVymazatDo rubriky Tatabazar se tyto skvosty hodí. Jen tak můžu konečně dohnat kvalitu Mimibazaru!
Vymazat