TATABAZAR
Babicův skvělý gyros, jako z Berlína. To je celý název jednoho z klasických mistrovských děl vložených na velký internet. Nebudu lhát, nejhorší gyros v mým životě jsem měl paradoxně v Řecku, na Krétě. Takže pomatený názor neméně pomateného kuchaře o nejlepším gyrosu v Berlíně beru. Znáte to. Když nemáte kebab, tak tam dejte gyros!
Vzhledem k tomu, že video najdete na internetu, tak to zkrátím. Babica si dělal i domácí pitu, protože jak řekl: "Tohle si uděláte mezi Vánoci.". Ať to znamená cokoliv. Ale zjevně je tohle to, co připravuje pro rodinu o svátcích klidu a pohody, když má zrovna dovču. No já dovču nemám, takže na domácí pitu jsem se vyprdnul.
Pak do gyrosu cpe spoustu fritované zeleniny, včetně smažených rajčat. Jako fritovaná zelenina se do kebabu dává a je fajn, do gyrosu zase cpou hranolky. Babica měl obojí. A když máte obojí, dejte tam podobojí. Jako u Mustafy v Berlíně! Já zůstal u čerstvé zeleniny, abych přežil a mohl tento recept převyprávět.
Taky si Babica dělal vlastní omáčky. Jak řekl ve videu: "Do správného kebabu patří dvě omáčky. Jedna je bílá, druhá je červená.". Ano, neuniklo vám to. Najednou děláme kebab. Načež začal mixovat nějakou zeleninu. Takže to jsem zase vynechal a udělal si jen to maso do gyrosu. Teda do kebabu. Do gyrosu! Do gyrosu jako od Mustafy v Berlíně. Tak je to.
Poměr surovin, hlavně koření, jsem jel podle sebe. Když Babica začal s lžíci a půl soli na dvě kuřecí prsa, tak mi začal vibrovat Holter a to žádný nemám. Takže jsem dával od každýho tak jednu lžíci. Jen římskýho kmínu míň, ten nemusím.
Níže tedy výčet surovin z Youtube:
Použité ingredience:
Maso -
300 ml řeckého jogurtu,
4 stroužky česneku,
1,5 lžíce soli,
1 dcl olivového oleje,
1 lžíce sladké papriky,
1 lžíce pepře,
2 lžíce sušeného česneku,
1 lžíce cukru,
2 lžíce majoránky,
1 lžička rozmarýnu,
2 lžičky tymiánu,
1 lžičky chilli,
1 lžička římského kmínu,
špetka mletého nového kořenu,
3 cibule,
kuřecí stehna
Maso nakrájejte a smíchejte s jogurtem, olejem, rozmačkaným česnekem a kořením v míse. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a pořádně vymačkejte nad mísou, ať pustí šťávu a pak ji do mísy taky přihoďte. Všechno zamíchejte a nechte marinovat.
Potom si vemte špejle, kousky masa napíchejte na špejle. Špejle položte na plech tak, ať maso visí. Do plechu nalijte vodu a pečte v troubě na 200 stupňů, dokud maso nebude mít pěknou kůrku. Hlídejte, jestli v plechu máte pořád vodu, ať se vám nezačne připalovat kapající marináda z masa.
No a pak špejle vyndejte. Maso z nich šoupněte na prkýnko a nakrájejte ho na menší kousky. Jak Mustafa v Berlíně! Nacpěte do pečiva dle výběru, s omáčkama dle výběru (nezapomenout na poučku o bílé a červené) a zeleninou dle výběru. A Babicův skvělý gyros je na světě.
Jo a jen tak mimochodem. Opravdu je to skvělý gyros. A to beze srandy. Směska koření je hodně povedená a vyladěná. Způsob přípravy v troubě ten vertikální gril taky celkem nasimuluje. Nečekal jsem žádný velký gastro zážitek a o to víc sem byl překvapenej, že jsem si opravdu pochutnal. A upřímně řečeno, tenhle recept jsem nedělal naposled. Příště možná prubnu i tu pitu a smažený rajčata. Mezi Vánocema! Teď jen zjistit, co se tím myslí...



Žádné komentáře:
Okomentovat