pondělí 12. února 2024

Lady Brie, Burger King

King's Collection

Pokloňte se. Přichází Dáma Plísňový Francouzský Sýr. Vážená paní od Krále Studená Omáčka z Petrželky a od Krále Destilát z Obilovin Venkovního Grilování. Burger King nám dělá radost a raz za čas nám přinese urozený burger, který stojí za to ochutnat. A zatímco dva roky zpátky byl za cenu tak přemrštěnou, že se člověku chtělo doslova plakat, tak letos je to vlastně jedno, protože člověk pláče u placení ve všech fast foodech. Takže kapesníčky do kapsy a jdeme se podívat urozené paní pod klobouk.


Lady Brie obsahuje 150 gramů hovězího masa, nakládanou cibuli (i když vám web bude lhát něco o karamelizované), rukolu, sýr Brie a hořčicovo-bylinkovou omáčku. To je celkem slušná kombinace. Není přeplácaná, ale pokud máte nějakou echt top surovinu, tak se musíte držet zkrátka, ať si ji nepřebijete.


Po rozbalení na mě vykouknul středně velkej burger s už rozpadlou houskou. Prasklina staré paní. Prezentace na jedničku asi nebude. Po zakousnutí už se mi názor na paní začal otáčet tím správným směrem. Maso, ač upečený do šeda, bylo krásně šťavnatý. Na profi burgrárny samozřejmě nemá, ale dlouho jsem neměl ve fast foodu takhle šťavnatý maso. Normálně si ho člověk mohl sem tam i vychutnávat a nepřemýšlet jen o tom, proč baští podrážky, jako je tomu u "prémiových" sendvičů u konkurence. Pokud bych masu v Lady Brie měl něco vyčíst, tak bych možná přidal o něco málo víc soli.


Samotná houska byla lehce nadprůměrná. Ač nahoře naprasklá, tak se nerozpadla a poctivě držela celou dobu jedení. Byla o něco sušší, než bych rád, a i díky tomu do sebe nasála hodně vláhy z omáčky. Ale chuťově naprosto v pohodě. Na Burger King OK, v profi burgrárně samozřejmě nepoužitelná. Housky konkurence umí o chlup lepší. Ale i tam to šlo s kvalitou dolů.


Hodně fajnovou surovinu v burgeru tvoří nakládaná cibule. Web mluví o karamelizované cibuli, ale to si někdo někde něco špatně vyložil. Červená cibule rozhodně není karamelizovaná. Naopak je krásně naložená v octu a perfektně kyselkavá. Podobnou nebo dokonce stejnou použivá KFC do svých Mac&Cheese sendvičů a do Lady Brie se hodí dokonale. Kyselkavá chuť totiž hrozně dobře sedne k tučné chuti sýra. A není to taková ta prvoplánová kyselost nakládaných okurek, ale jedná se o jemnou a rafinovanou kyselkavost. Tahle cibule mi hodně sedla. Natolik, že se o něco podobnýho pokusím i doma.


A už sem nakousnul i sýr. Brie v podání Burger Kingu chutná jako náš starý dobrý Hermelín a troufnu si tvrdit, že při slepým testu by ho poznali jen opravdový milovníci plísní všeho druhu. Kdykoliv vidím ve fast foodu nějakej sendvič s rádoby exkluzivním sýrem, tak si vzpomenu na Francouzský týdny McDonald's z roku 2013, kde se vystřídalo spousta různých více či méně smrdutých plátků sýra. Burger King šel tou víc lidovou cestou a zvolil Brie, kterej nikoho ze židle nezvedne, ale dokáže se perfektně prosadit a přesto nechá prostor ostatním surovinám. A množstevně ho bylo přesně akorát tolik, kolik je potřeba. Byl všude a přesto to nebylo jen o něm.


K omáčce se toho dá taky napsat spousta. Byla řídká, takže se její vláha vpila z velké části do housky, ale přesto svoji chuť zanechala. Na webu se píše o hořčicovo-bylinkové omáčce. Slovo bylinkové by mohli klidně vystřihnout, protože chuť bylinek byste tam hledali hůř než IQ bod v krajským zasedání SPD. Hořčicovou chuť tam ale najdete. A zase nejde o obyčejnou kyselost, ale spíš o kombinaci dijonské a francouzské hrubozrnné hořčice. No a napadlo by někoho míchat hořčici a Brie? Mě teda ne. A voilà, ona je to pecka.


Do vší té rafinované kyselosti z cibulky a omáčky kombinované s tučným a chuťově hutným sýrem si ještě přidejte hořkou rukolu a máte z toho opravdu exkluzivní kombinaci. Kombinaci, kterou Burger King buď někde odkoukal nebo pro ně začal pracovat někdo, kdo má jazyk a chuťový pohárky na správným místě a dokáže vytvořit něco, co si člověk může opravdu vychutnat. Jasně, pořád se tady bavíme o fast foodu. Takže maso není kdejaká hitparáda a za housku by se měli trochu stydět, ale ten zbytek surovin a jejich kombinace dělá z Lady Brie opravdovou dámu, kterou by měli okusit všichni milovníci neobvyklých chutí ve fast foodu. Podobnou paletu chutí bych čekal spíš v profi burgrárně než ve fast foodu. Příjemný překvapení a palec nahoru pro Burger King. Doba pořádných novinek ještě není definitivně u konce a Lady Brie je toho krásným důkazem.

A cena? Samozřejmě se tady bavíme o exkluzivním burgeru z nejdražšího fast foodu rozlezlýho mimo Prahu, takže při placení si musíte dát do pusy roubík a zavázat si oči. Za samotnej burger dáte 209 korun, za menu pak 289 korun. A kdybyste to menu náhodou chtěli s bramborovýma mřížkama, tak si nachystejte dokonce 309 korun. To už je... je to hodně. Asi není jiných slov. Samozřejmě jsem mřížky oželil a post mix s nejhoršíma hranolkama za 80 korun taky. Za 209 korun jsem si dal menší oběd s naprasklou houskou. Ale i tak jsem si pochutnal a stálo to za to. Brie v kombinaci s kyselkavou omáčkou a cibulkou je fajn. Doporučit tenhle sendvič můžu s klidným svědomím. Jenom pozor, ať vám pak zbydou peníze i na jiný pochutiny, třeba rohlíky...

4 komentáře:

  1. Čekal jsem kdy se tu objeví. Za mě dobrý, jenom mi přišlo že ta hořčice přebila úplně všechno.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš plést pomlázku debile. :-D :-D Jako ten odkaz na SPD byl dost dobrý. ;-)
    Jinak parádní a vtipná recenze a musím zkusit. Díky

    OdpovědětVymazat