sobota 17. února 2024

Bramborová pizza

TATABAZAR 

Dobrý den. Rubrika Tatabazar není jen o dobrém jídle a vytříbeném vkusu na literární hyperboly všeho druhu. Je to i rubrika naučná. A dnes si jeden takový naučný článek spojíme s vynikajícím receptem, o který by bylo škoda ochudit nejen vás, ale i celý internet. Pojďme si uvařit bramborovou pizzu.

Recept je z pořadu Babicovy dobroty, kdy se v druhé řadě tohoto skvostu objevila přední odbornice, vědkyně na brambory světového formátu, paní inženýrka Marie Rasochová, kandidátka věd. Ta mistrovi ukázala recept na bramborou pizzu od jejího manžela, pana docenta Rasocha.

Suroviny:
brambory (nejlépe odrůdy Dali, já Dali nesehnal a použil jsem odrůdu Agáta, kalibr 40-60 mm)
uzeniny, co máte doma, alespoň 4 druhy, může být i ryba
tvrdý sýr, dobrý
2 cibule
mléko
vajíčka
olej
sůl a pepř

Vymažete kulatý plech olejem. Bude to pizza, proto kulatý, jak správně připomíná paní inženýrka, kandidátka věd. Na plech položte na plátky nakrájené a omyté brambory i se slupkou. Slupka odrůdy Dali není hořká, Agáta taky neměla hořkou slupku. Brambory osolíme. Solíme dle videa cca tři až čtyři světelné roky. Opepříme. Brambory dáme zapéct do trouby rozpálené na dvě stě stupňů patnáct minut.

Po vytažení na brambory dáme dostatečné množství najemno nakrájené cibulky. Pak začneme dávat uzeniny, co máme doma. Například šunku na kostičky, gothaj, klobásku a šunkový salám. Posypeme dobrým tvrdým strouhaným sýrem, například eidamem. Celé to rovnoměrně zalijeme vajíčky rozmíchanými v mléce. A hurá do trouby na dalších 15 minut.




A to je všechno! Nezapomeňte na oblohu. Ač tohle jídlo vypadá všelijak, chuťově to špatný není. A když tohle baští i ta nejvzdělanější elita našeho národa, bude tenhle čtyřuzeninový skvost dobrý i pro obyčejný plebs jen s jedním titulem. Dobré chutnání!

4 komentáře:

  1. To použití "světelný rok" jako jednotky času bylo doufám myšlený jako vtip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myšleno stejně vážně jako celý pořad Babicovy dobroty!

      Vymazat
  2. Mám strach, že není. ;-) Mne zase trochu překvapil ten kvalitní sýr, doufám tedy, že je to alespoň eidam 45. ;-)

    OdpovědětVymazat