úterý 14. srpna 2018

Trojitý sendvič se smaženkou, chilli a čatní

Víte na co mám chuť? Na velkou tlustou babu se stehnama jako hroch to není. Ale na trojitej sendvič se smaženkou, chilli vomáčkou a čatní! Lidl má britský týdny a jak je líp oslavit, než receptem na legendární sendvič z knížky o bakteriologických zbraních a nejlepšího seriálu Červený trpaslík.


Recept není až tak specifickej. V české verzi seriálu máme "trojitý sendvič se smaženkou, s chilli vomáčkou a čatní". V originální britské verzi máme "triple fried egg butty with chili sauce and chutney". Já si ho vyložil následovně. Tři plátky tousťáku jsem opekl v topinkovači, dva z nich namazal švestkovým čatní s jablkama z Lidlu, na namazaný plátky hodil nakrájenou vaječnou omeletu usmaženou na másle, přisolil, připepřil, pořádně zalil Srirachou, přiklopil třetím tousťákem a započal cestu mezi jídlem a operací střev.


A teď se podržte. Ono to bylo dobrý! Fakt dobrý. Prvotní pocity zařídí čatní. Má opravdu vyváženou chuť. Nejdřív menší bombička cukru, pak přijde na řadu ocet a po celou dobu zajímavý ovocný nádech. Končí to exoticky kořeněným ocasem. Čatní jsem doma nikdy nedělal a maximálně ho občas koupil v Tescu. Ale po ochutnání toho z Lidlu se budu zdráhat koupit jakýkoliv jiný. Opravdu super věcička. Do tohodle sendviče padne jak hněď k meruňkové, pokud zrovna krvácíte v nemoderní barvě.


Po exotické chuti čatní na vás vyskočí klasika v podobě vajec. Já bohužel zrovna neměl domácí, takže to byla spíš planější chuť, ale i tak. Vajíčka já mám rád. Všechno je jemně podkreslený kyselýma tónama Srirachie. A trochu pikantníma. Prvních pár kousnutí. Pak se Sriracha začne ozývat víc a víc. Až v jednu chvíli pikantní chuť převáží nad chutí vajec se sladkým čatní a...


A bude vám, jako byste měli rodit! Klidně bych vsadil půlku svojí výplaty (obě pětikoruny), že Rimmer tenhle výraz opravdu nemusel hrát. Prostě se dostavil. Pikantní chuť začne přebírat otěže jak v puse, tak v břichu a přesto si tenhle sendvič dokážete vychutnat. Se všema jeho nuancema. Po dojedení vám zbude v žaludku krásný teplo. Zapíjet tenhle sendvič dovedenej k dokonalosti musíte samozřejmě odporně silným ležákem.


Já si vybral nějakej fotbalovej speciál, kterej taky měli v Lidlu a kterýho se chtěli vyloženě zbavit. Bylo mi těch plechovek líto, tak jsem jich pár vzal. Pivo smrdí po čistým alkoholu, obsahuje kukuřici a nějakou lahůdku propan-1,2-diol-alginát. No, k trojitýmu sendviči se smaženkou, chilli vomáčkou a čatní se hodí perfektně. Že bych si ho ale dal samostatně jen tak na chuť, to snad radši ani ne. Zato čatní má perfektní složení. To se Lidlu povedlo. A pokud máte rádi Červenýho trpaslíka a nebojíte se o stav vaší podlahy, skočte si ho taky koupit a užijte si kousek kultury, kterej vám projde žaludkem. Jen jezte rychle, než vám to rozežere ten chleba!

3 komentáře:

  1. k tomu švestkovému čatní by se místo Srirachy spíše hodila Rozpálená švestka od GastonChilli :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš. A to mi vůbec nedošlo. Ještě mám někde zbytek, musím to zkusit. :)

      Vymazat