pondělí 10. října 2016

Beefburger, Šalanda - Hlavní nádraží, Praha

Pamatujete si ještě starý hlavní nádraží v Praze? To plný feťáků a holubů? Inu, i to mělo jedno velký plus. Tím pluskem pro mě býval stánek s párkama v rohlíku na samým rohu budovy. Vždycky tam dělala nějaká Ukrajinka, párek v rohlíku stál i na tu dobu moc krásných cca 12 korun a nepochybně byl z krysího masa. Ale vždycky bodnul. No a teď je nedaleko onoho místa restaurace Šalanda. Šalanda je koncept Krušovic a protože jejich pivo mám celkem rád, proč tam nezajít. No popravdě jsem tam byl na pivu několikrát, ale jídlo si dal poprvé.


A jako skoro vždy jsem se odhodlal ochutnat jejich burger. Na menu bylo něco jako "Beefburger z hovězího masa zapečený sýrem čedar a dokřupava pečenou slaninou s ledovým salátkem, rajčátky, okurkou a BBQ omáčkou, hranolky". Teda alespoň podle tohodle webu. Ono totiž na originálním webu už ho nemají. Taky cena se liší. A těžko říct, jestli mají špatnej web, burger už nedělají nebo to byla jen sezónní nabídka nebo co. Každopádně recenzi stejně napíšu. Jako varování, kdyby ho pořád ještě nabízeli nebo ho nabízet hodlali v budoucnu.

A protože nerad píšu dlouhý články o špatným jídle (viz East Village v Brně), tak ani tenhle článek nebude nijak extra dlouhej. Nejlepší na tomhle burgeru byla houska. Suchá, celozrnná, dopečená do mrtva, houska. Ale alespoň chutnala jako obyčejná celozrnná houska. Nic extra, rozhodně bych ji vyměnil za něco lepšího. A zbytek pak nestál už vůbec za nic. Maso jsem si objednal medium (obsluha se zeptala) a přišlo mi něco, co dokazuje funkčnost temné magie. Jak jinak si vysvětlit maso, který ač sem tam někde v burgeru bylo trochu do růžova, tak bylo suchý jak koberec z písku. Chutnalo jako to nejlevnější hovězí, co se dalo sehnat na tržnici a podobnou placku bych čekal někde v zaplivané putyce na vesnickým nádraží východní hranice Maďarska. Rozhodně ne v celkem slušně vyhlížející restauraci uprostřed Evropy.


Sýr byl prachsprostý eidam. Ztrvdlej jak játro opilcovo a prostě fuj. To dneska v burgeru nechcete. Bylo ho dost, ale já bych radši kvalitu než kvantitu. Smažená cibule byla hnusně mastná a všude na ni byla černá špína z grilu nebo pánve. Slanina byla koupená na tržnici ve výprodeji společně s hovězím. Byla to taková ta dost divná šedá hmota ne moc příjemnýho zápachu. Opečená zhruba stejně špatně jak cibule. Salát byl smutnej jak pohřeb. A omáčka? Nevím. Tu jsem v burgeru nenašel. Použil jsem celkem slušnou omáčku, co byla k hranolkám. Byl to takovej trochu barbecue kečup. Tipuju to na nějaký český pixlovitý výrobek. Ale chuťově celkem fajn, takže alespoň něco a jen a jen díky němu se ten burger dal sníst.

Celková chuť? Má to cenu dál psát? Suchý maso, suchá houska, slanina s cibulí s rakovinou z grilu, studenej tvrdej sýr, smutnej salát... celkem dobrá omáčka (mimo burger) plus průměrný hranolky. Za krásných 205 korun českých. K tomu můžu dodat jen jedno. Chci zpátky svůj stánek s Ukrajinkou a krysím masem v párcích!!!

PS: Vývar za nějakých 60 korun chutná jak naředěná vegeta (špatně naředěná). Pivo mají dobrý. I když s krásnou západoněmeckou přirážkou. Takže do Šalandy na hlaváku leda na pivo. Jen si ho nedávejte moc. Nemají vlastní záchody, takže dostanete lísteček na veřejný...

4 komentáře:

  1. Kousek od Hlaváku máš, Kavoni, asi 1000 lepšáích voleb - nejblíž asi MAG Burgerhouse na Senovážném... vůbec nechápu kdo by šel na jídlo sem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl jsem míň jak hodinu na přestup. To si člověk moc vybírat nemůže. :) Ale ten MAG Burgerhouse si zkusím zapamatovat.

      Vymazat
    2. Pro MAG by stálo i za to nechat si ujet vlak :)

      Vymazat
  2. tenhle burger jsem měla v šalandě na řepích a nebyl úplně špatný, takový průměr bych řekla. Doporučuji navštívit nebo objednat z dámejídlo burger z Burger Evropská, dneska jsem měla k obědu Big Bena a byl asi desetkrát lepší než oslavované Black dog burgery.

    OdpovědětVymazat