středa 30. března 2016

Grand McCountry, McDonald's

"Já bych vás tady chtěla přivítat. Já jsem Alice Robová a já teda mám na starosti vymejšlení novejch produktů a vás jsme chtěli pozvat, protože většina z vás reagovala na to, že sme Countryho zrušili v loňským roce, takže my jsme vod tý doby pracovali na tom, abysme vytvořili prémiovější verzi tohodle produktu. My sme vás chtěli tady tím taky samozřejmě potěšit a dát vám jako prvním, ještě než to začne v restauracích, možnost ochutnat tenhlecten produkt a v kuchyni už to připravujou a za chviličku vám to přinesou."

Tak takhle začíná promo video ke Grand McCountry zveřejněný na FB McDonald's. Trochu si rýpnu, přímo se to nabízí. Taky se vám zdá, že poslední dobou stojí všechny novinky u McDonald's tak nějak za prd? Všechny burgery jsou na jedno brdo, všechny vychází nebo jsou rovnu zkopírovaný z minulosti a když už se nějaká opravdová novinka objeví (Maestro), tak jde o naprosto neoriginální kombinaci surovin s klasickou chutí, který se liší jen v českým mase. Na to možná utáhne kdejakýho hipstera, ale obyčejným lidem je to šumák. Hlavně, že je to maso. No a teď víme proč tomu tak je. Protože novinky v našem oblíbeným fast foodu vymýšlí ženská! Nechci být přehnaně šovinistickej, ale co se originality v kuchyni týče, chlapi mají tvrdou převahu. Důkaz místo slipů. Devadesát devět procent Michelinských hvězd drží chlapi. Jen jedno procento mají ženský. Tři hvězdičky má dokonce jediná ženská na světě (restekp). A abych tomu dodal korunu, daná slečna je u McDonald's (podle LinkedIn) jeden rok a tři měsíce. Mno... Ale protože dané slečně její pozici závídím a přeju ji, ať se ji tam daří, dovolím si jednu radu. Místo sezení u večerního Facebooku by to chtělo zajít do hospody, pořádně si vylít hlavu a pak začít přemýšlet. Případně opakovat, dokud nápad nepřijde. A že McDonald's nevydělává tolik co kdysi a musí se pracovat s omezeným rozpočtem? Tak pak to chce místo rozdávání dárkových karet a triček všem, kdo hodí nějaký hashtag na Facebook, radši vrazit prachy třeba do vývoje nových omáček. A pak se třeba jednou zase dočkáme legendárních akcí jako I Love NY šest let zpátky. Kdo má v živé paměti, ten mi rozumí...

PS: "Chceme vrátit McCountryho" ≠ vytvoření prémiovější verze. :)

Ale konec rýpaní do jedné z mých nejoblíbenějších společností na světě. Je na čase rýpat do jejich jídla. :)


To hlavní totiž je, a vždycky na tomhle blogu bylo a bude, jídlo. Ve zmiňovaným videu se až moc často objevuje "chutná jako předtím" nebo "skoro jako kdysi". Takže otázka je nasnadě. Opravdu chutná jako kdysi? Inu, jenom jeden způsob, jak to zjistit. Nutno podotknout, že způsob více než příjemnej.

Takže hlavní rozdíly podle promo fotek. Grand McCountry má o plátek sýra navíc a o plátek masa namíň. Ale plátek masa je prý tlustší. Taky se jedná o Grand, takže je větší i sám o sobě. Tady končí rozdíly a začíná zábava.


Začneme zeleninou. Ta se nemění. Rajče je rajče, salát je salát, cibule je cibule. Rajče je vodnatý, ale celkem ujde. Salát je... salátovej a cibule je krásně palčivá a silná. Ale je ji tam na můj vkus málo. Mimochodem ke Grand McCountry dostanete žvýkačky. Další důkaz ženskýho mozku v akci. Chlapa by tohle nenapadlo. :)

Velikost Grand McCountryho bych označil za vyšší střední. Má trochu větší housku než Big Mac, ale že by vám vyrazil svojí vahou nebo velikostí dech, jako třeba Big Tasty, to určitě ne. Houska je naprostá McDonald's klasika. Což není špatně. McDonald's má vynikající housky.

Teď přijde to skoro hlavní. Omáčka! Omáčka je... opravdu jako kdysi! Krásně pepřová a lehce zauzená omáčka. Nádherná mana masové chutě s kořeněnou náloží, která polechtá a lehce kopne vaše chuťový pohárky. V kombinaci s cibulí se pak jedná o pekelně návykovou záležitost.


Pak tu máme maso obalený sýrem. Tady už přestává sranda a začíná srovnávání přituhovat. A bohužel, není jako kdysi. Proč? Dvě věci, maso a sýr. Sýru jsou dva plátky a je chuťově hrozně výraznej. První dvě, tři kousnutí jsem cítil jen cheddar. Ale jak je to možný? Proč se neprosadí to úžasný kořeněný maso? Halt, protože někdo zapomněl koření v kořenu. Pokud máte dysfunkční palici jako já a pamatujete si jen chutě jídel a kódy k dvacet let starým střílečkám, budete zklamaní. Maso ve starým McCountry a v novým Grand McCountry není stejný. Maso v původním McCountry chutnalo hrozně moc po pepři a po ostatním koření. Pár let zpátky jsem to popsal jako "bílá bavorská klobása, ale s výraznější chutí". Při jedení jsem si samozřejmě říkal, jestli je to jen můj pocit nebo ne. No nejspíš není. V původním mase si pamatuju červený kousky čehosi. Jestli namleté papriky, kapie nebo čeho těžko říct. Ale prostě tam toho koření bylo o hodně víc. Viz další důkaz místo slipů:


Tuhle fotku jsem vytáhnul z webu kolegy, kterej přestal psát podobný hovadiny už několik let zpátky. Klidně mrkněte i na ostatní fotky. Konec konců ten rozdíl jde vidět i z původních rozmazaných fotek na mým webu. Vidíte ty červený kousky v mase? Prostě... Prostě to maso chutnalo trochu jinak. Dřív chutnalo jak sáček koření narvanej praseti do chřtánu těsně před tím, než ho někdo hodil do mlejna. Nynější maso Grand McCountryho není špatný. Je dobrý. Jen prostě chutná jako vepřový. Lehce okořeněný, šťavnatý vepřový. Nic víc. Navíc ten plátek není nijak výraznější širší. Tím samozřejmě taky trpí poměr masa ku zbytku sendviče, hlavně ku přidanýmu sýru.

Takže je nový McCountry jako kdysi? Není. Výsledná chuť je sice pořád hodně ovlivněná omáčkou s cibulí, ale mnohem víc se prosazuje sýr na úkor masa. Grand McCountry je hodně podobný jako kdysi, díky omáčce, to jo, ale stejný? Nope.

Grand McCountry je vynikající sendvič. Má vynikající omáčku, dobrý maso a s cibulí jde pořád o návykovou vesnickou chlapskou zábavu. Ale není to to, po čem se mě tak stýskalo a stýská. Chybí mi to parádně kořeněný maso, který chuťově ladilo s omáčkou a cibulí. Zůstala jen omáčka s cibulí a sýrem. Maso se ozve sem tam s chutí průměrnou. Cena 100,- za sendvič a 140,- za McMenu. Za tuhle cenu mi sendvič přišel menší než by mohl být. Kdybych neměl k McMenu Mozzarellky, nejspíš bych se nenajedl.


Je to tak. Ke Grand McCountry nebo Grand Beef Classic si můžete prubnout Mozzarellky. Pominu-li naprosto kravskej název, kterej člověku přes pysk neleze a ještě hůř vypadá napsanej, tak Mozzarellky nejsou ničím zajímavý. Normálně bych si je ani nedal. Ale na jedné z pokladen měli vedle Mozzarellek fotku nové omáčky. A sice omáčky rajčatové s olivama. To znělo moc dobře na to, abych to neochutnal. Takže za 39,- si k McMenu můžete dát tyhlety tři prťavý tyčinky a za dalších 10,- i omáčku. A já vám poradím. Omáčku si klidně dejte, ale Mozzarellky vynechte. Jsou opravdu hnusný. Mozzarella nepatří mezi moje oblíbený sýry a mimo Caprese a pizzu jí naprosto ignoruju. Ale tady ten výrobek má k mozzarelle daleko. Chutnalo to jako škrob rozmíchanej ve vodě, dalším škrobem znovu slepenej a obalenej v olejem nasáklé strouhance. Bez omáčky bych to ani nedojedl. Bez vynikající omáčky nutno podotknout. Omáčka chutnala opravdu jako rajčata s olivama. Parádní kyselkavá chuť, slaná a výrazná chuť oliv, koření a lehce sladký ocas. Tahle omáčka se povedla. Klidně bych si ji koupil lahev a mrsknul na špagety. Každopádně kromě zmiňovaných špaget si její použití nedokážu nijak moc představit. A už vůbec ne v McDonald's. K nugetkám se moc hodit nebude a k hranolkům to taky nebude ono. Takže leda k těm Mozzarellkám. Ale ty za to zase nestojí. Patová situace... Co už.

Tož jak teda s verdiktem novýho proma. Grand Beef Classic tady už jednou byl (recenze ZDE), Grand McCountry je recyklát a Mozzarellky stojí za prd. Nový promo je tak pro mě zase zklamáním. Jo mít tak Grand McCountry ty masa dvě a s původním kořením (přesto se stejnou cenou), to by byla jiná pecka! Takhle jsem bohužel jen rád, že jsem ochutnal. Možná ochutnám ještě jednou. Ale tím to zhasne a snad to nebude kompletní tečka za původním McCountrym. Za tím McCountrym, kterej mě snad třicetkrát vytáhnul z kocoviny. Za tím McCountrym, kterej nám záviděli i v zahraničí. Za tím McCountrym, kvůli kterýmu fandové vytáhli do boje. TEN by se měl vrátit. Ne tahle dočasná novota...

13 komentářů:

  1. Nemůžu si pomoct, ale podle mě to GMC prohrává na celé čáře i se snídaňovými produkty postavenými na stejné chuti. Jak Muffin, tak bageta jsou perfektně vyladěné a mohl bych se po nich utlouct, u Grand Countryho jsem to samé necítil. Něčeho moc, něčeho málo, prostě to nebylo ono.

    Mnohem víc jsem si pochutnal na GBC, který mě posledně nějak minul a teď mě jeho chuť naprosto dostala. Výborná čerstvá červená cibule, zajímavá omáčka, všechno super. Určitě zopakuju.

    Mozzarelky jsou klasická smažená hmota, ale ta omáčka se vážně povedla. Co se týče žvýkaček, tak ty se dávají už nějakou dobu - možná né všude, možná né ke všemu (moje zkušenost je k promo-menu a tasty-menu). A ta ženská vážně není člověk na svém místě, vzhldem k tomu jak to s nabídkou mekáče za poslední rok vypadá. Vyměnit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo ještě faktická - Mozzarellky stojí 39,- samostatně, ale k menu 29,- nepletu-li se? Aspoň tak je to standardně u těhle bonusovejch fingerfoodů.

      Vymazat
    2. 39,- k McMenu a 49,- samostatně. Pokud si dobře pamatuju. Taky mě cena trochu překvapila. Byla, pravda, nižší.

      Vymazat
  2. No jak to tak čtu, tak příště dám asi taky radši přednost Grand Beef Classic před Grand McCountrym.

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem G. McCountry ochutnal a pocity jsem měl podobné, spíš horší. Hrozné zklamání. McCountry jsem dřív kupoval celkem často, takže jsem se opět těšil na chuťovou extázi kořeněného masa, omáčky a cibule. Bohužel jsem pořádně cítil snad jen housku a pouze náznaky bývalé chuti. To maso rozhodně není stejný. Je oproti dřívějšku mdlé a nevýrazné. Celkově pocit velké nevyladěnosti. Vzhledem k ceně (tady víc na západě je o 5 Kč dražší: 105 Kč za samotný sendvič) hlavně pamětníkům nedoporučuji.

    OdpovědětVymazat
  4. No, já jsem moc zvědavej, jaké speciály přinese McD v létě - jelikož je ale jedním z hlavních sponzorů Olympiády (která se letos koná v Brazílii) a jedním z hlavních osobních sponzorů Neymara (který je Brazilec), tak čekám další nudu a opět alá Brasil (jako snad každé léto). :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V létě to bývá většinou katastrofa. Taky nic převratnýho neočekávám. Ale o to radši bych byl příjemně překvapenej...

      Vymazat
  5. Jen v rychlosti k těm "dárkovým kartám", které McD začal rozdávat za každou druhou soutěž. Stal jsem se šťastným výhercem jedné z nich. Abych to shrnul jedná se o dárkové karty bez nabitého kreditu - reálná hodnota 0,- (dají se "objednat" z netu a k nabitému kreditu je dostanete zdarma). Takže to poštovný si klidně mohli odpustit.

    OdpovědětVymazat
  6. IDDQD, IDKFA... :-DDD Mám to stejně ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. To je škoda, viděla jsem Návrat Countryho na plakátech a myslela jsem si, že to bude fajn. A vůbec, vepřový mně nejvíc chutnalo v McKřenovi, ta smetanová křenová omáčka s kořeněným masem a rajčetem, mňam.
    Mimochodem, onehdy jsem si po dlouhé době dala McTastyho, zapomněli mi do něj dát rajčata, zato syrové cibule tam někdo nasypal půl pytle. Ježiš, to mě pak bylo zle. Při tý příležitosti jsem zjistila, jak významnou složkou (aspoň pro mě) tam těch pár plátků rajčat je. Bez nich je to taková masová bomba - člověk cítí hovězí, slaninu, mastnou omáčku, ale chybí tomu lehkost, ta trocha salátu to nezachrání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Grand McCountry není špatnej. Je fajn. Jen to prostě není "návrat". Jinak rajčata jsou potřeba. Taky je mám v burgerech rád. Burger osvěží a přidají nejen chuť, ale i jakousi vláhu.

      Vymazat