neděle 24. ledna 2016

Burger Imperial, La Brasserie - Hotel Imperial, Ostrava

La Brasserie v Ostravě patří nepochybně mezi ty lepší restaurace ve městě. Ve městě, kde vyšší gastronomie dostává těžce na frak od podniků typu Spolek, kde množství hraje hlavní roli společně s dobrou cenou. Což o to, k pivu to určitě bodne. Ale jako cíl vaší večeře si to vyberete jen stěží. V centru sice rostou vegínský bistra a kryptofašistický kavárny jako houby po jaderným spádu, ale špičkový restaurace pořád spočítáte na jedné ruce. Půlka z nich se nachází různě po hotelech. To je i případ La Brasserie. A v každé správné hotelové restauraci nesmí chybět co? Caesar salát! Ale já si dal burger.


První pohled na burger je hodně rozpačitej. Kupovaná houska s kupovanýma hranolkama ten správnej první dojem opravdu nevytvoří. Ale i cena, vzhledem ke zbytku menu, byla celkem rozumná, takže jsem ochotnej kdeco odpustit. Jdeme zkoumat dál. V burgeru je hovězí maso, salát, majonéza, kečup, pečený rajčata, cheddar, vypečená slanina a opečená cibule. Složení naprosto klasický. Až na pečený rajčata opravdu nic extra. Ale i na klasiku se leckde stojí fronty.


Rozbor jednotlivých surovin tím pádem bude hodně jednoduchej. Hovězí maso. Hovězí maso bylo krásně namletý a bylo parádně šťavnatý. Tady ale chvála bohužel končí. Chuť masa byla naprosto zabitá bylinkama a bylo opečený durch. Maso si díky kvalitě zachovalo šťavnatost i tak, ale pokud nabízím burger mezinárodním hostům, čekal bych standard a sice medium. Další masíčko, slanina, byla bezchybná. Pořádně tlustý plátky vyuzenýho boku z prasátka musí potěšit snad každýho a sbíhají se mi sliny, jen si na ně vzpomenu. Cheddar byl nepochybně opravdový cheddar. No v celkové chuti se neprosadil. Salát byl fajn. Nasekanej na velký kusy, nevypadával a dodal burgeru to správný křupnutí. Opečená cibulka mě nepřesvědčila. Chuťově byla dobrá. Ale na pánvi si mohla pohovět o dost dýl. Tahle byla spíš zesklovatělá než opečená. A hlavně byla mastná, takže jezdila v burgeru tak dlouho, dokud netrefila kraj a neodjela úplně. Chuťově špatná nebyla, ale víc propečená by byla ještě lepší. Co mě ale opravdu dostalo byly pečený rajčata. Pečený rajčata jsem v burgeru viděl poprvé a musím jen zatleskat téhle inovaci. Opéct rajčata je jednoduchá záležitost, ale chuť rajčat to vystřelí do exosféry a sendviči to udělá opravdu velkou službu. Nejenže opečením rajčat získají výraznější a lepší chuť, ale taky se víc projeví v celkové chuti sendviče. Opravdový a velký plus.

Zbytek už si moc komentáře nezaslouží. Kečup byl kečup. Nejspíš Heinz (který společně s Tabascem přinesly na dochucení). Já osobně Heinz kečup moc nemusím a absolutně nechápu jeho nadvládu v zahraničí. Je kyselej a s chutí dobrých, uzrálých rajčat má pramálo společnýho. Na druhou stranu je to pořád lepší než ARO kečup. Majonéza možná byla domácí, těžko říct, ale chutnala naprosto obyčejně. Omáčky v podstatě plnily jen klouzací funkci. Snad jen ten kečup sem tam přidal trochu kyselé pachutě. U housky se taky nebudu zbytečně zdržovat. Průmyslovou housku bych čekal v již zmíněným Spolku (společně s poloviční cenou burgeru), rozhodně ne v Imperialu. To mě hodně zklamalo.


Celkovou chuť sendviče tvořila v podstatě jen jedna surovina a tou byla placka masa. A ta chuť nebyla ani tak masová, jako spíš bylinková. Tipuju to na rozmarýn s petrželí. Případně nějaká podobná kombinace. Možná trochu máty tam bylo. Sem tam šla zacítit parádní slanina nebo parádní rajčata. Sem tam se ozval kyselej kečup. Ale chuť bylinek tam byla pořád. Já si tam od půlky přidal Tabasco ze zelených papriček a bylo to o chlup lepší. Burger se jedl dobře. Nechutnal vyloženě špatně, ale prostě nic extra. Rozhodně to není burger, na který by se někdo vrátil. K Burgeru Imperial dostanete naprosto fantasticky dochucenej (!) salát a kupovaný steakový hranolky. Cena za to všechno je 195 korun. Burger Imperial tak nemůžu doporučit. Samotnou restauraci La Brasserie ale můžu doporučit všema deseti. Degustační menu z Grand Restaurant Festivalu je naprosto fantastický, hovězí líčka jsou super a i takovou věc, jako jsou ovocný knedlíčky, umí připravit naprosto exkluzivně. O obsluze ani nemluvím. Ta musí potěšit každýho. I pivo mají dobře natočený. Ale burger moc neumí, ten si tam nedávejte. Pokud máte chuť na burger, zajděte si kousek hlouběji do centra do Hogo Fogo bistra. Dostanete za stejný peníze lepší burger a k tomu velký pivo.

PS: Naprosto nepochybuju, že se ten Burger brzo zlepší k obrazu dnešní burgerové doby. Pokud se tak stane a vy na to přijdete, dejte vědět. Rozhodně si zajdu znova otestovat!

2 komentáře:

  1. Kupovaná houska, kečup s majonézou a obyč salát... No, to teda fakt moc neláká.

    BTW kavoni, nezkoušel jsi ten burger v Korasu? Přece jen je Koras snad ta nejvíc top restaurace v Ostravě, tak jsem docela zvědav. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvíc top? Vůbec. Momentálně podle všech ohlasů je to Guest.

      http://www.guest-restaurant.com

      Ale protože jsem jednu chvilu pracoval kousek od Korasu, tak jsem tam chodil na meníčka a vařit opravdu umí. A tak pětkrát jsem tam měl jejich burger (v denním menu) a musím pochválit. Domácí houska, celkem dobrý maso (jen trochu víc propečený) a zbytek taky fajn. A za nějakých 120 korun i s hranolkama to byla opravdu bomba. Ale že bych se tam vypravil na večeři a dal si ho za 190 korun, to asi ne. Radši to Hogo Fogo.

      http://www.hogofogobistro.cz

      Vymazat