neděle 20. září 2015

Bohemian Bluegrass & BBQ, Praha 2015

Ač v Praze právě probíhá Burgerfest, mě zaujala akce jiná. Akce jménem Bohemian Bluegrass & BBQ. Minulý týden se do Prahy sjelo pár nejlepších grilovacích týmů z celýho světa a rozdali si to mezi sebou. K tomu hrála country (bluegrass) muzika, točilo se pivo a všude okolo se dalo pořádně nadlábnout. I já tam byl, hodoval a pivo pil. Smysl tohodle článků je napsat něco o pár burgerech, nahodit sem pár fotek a udělat vám takový chutě, že s radostí olíznete podlahu. Nic víc, nic míň, nic uprostřed.


Dva dny v kuse jsem baštil burgery, grilovaný specialitky a podobný věci. O slušným kachním kaldounu (až na nechutnou blánu v knedlíčku), chilli con carne (opravdu pikantním, plným masa), africké placce plněné zeleninou a čočkou (celkem bez chuti), banánové placce (suché jak silnice) nebo o domácí klobásce (o opravdu geniální chuti) nemá asi cenu moc psát. O čem má cenu psát? O burgerech!


První kousek byl od berounskýho BlackDogu. Vyhlášená burgerová restaurace, o které jsem slyšel i já, gastrosuperexpert z Ostravy. A to nejen díky tomu, že tam točí Holbu (pivo mého rodného kraje). O to větší zklamání tenhle burger byl. Houska, domácí omáčka, sýr, zelenina, všechno tohle bylo super. Ale maso bylo přesolený jak hovado. Burger jako celek chutnal jak osolenej pytel soli. Škoda. Kuchaři u grilu buď ujela ruka nebo do Berouna vozí sůl po vagonech. Palec dolů.


Další "burger" kousek byl Pulled Pork Slider ze Smokehousu U Kurelů. Tenhle celkem prcek byl naopak příjemný překvapení. Rozpadající se vepřové masíčko, plný masité chuti, s červeným coleslawem a BBQ omáčkou bylo opravdová lahoda. Houska vůbec nerušila, salát krásně sekundoval masité chuti masa a BBQ omáčka tomu dala parádní uzenou tečku. Tohle bych si dal klidně znova.


Další byl tenhle bizoní burger. Je to ze stánku, kde byla k jídlu Becherovka zdarma. Jméno podniku ani stánku jsem nikde nenašel. Pokud tam někdo byl a pamatuje si víc, hoďte to do komentářů. Měli burgery dva. Hovězí s Maille hořčicí a nebo tenhle bizoní s Tabascem. Takže u mě vyhrálo Tabasco. Burger nebyl špatný. Maso bylo dobře udělaný a chuťově v pořádku. Zbytek dobrý průměr. Burger rozhodně neurazil, ale ani mě neposadil na zadek a ničím nevybočoval. Snad jen tou Becherovkou zdarma, která před jídlem jako aperitiv rozhodně neurazí.

Tím končí burgerová nálož. Nejlepší ze všeho ale byly ochutnávky přímo od soutěžních týmů, ke kterým jsem se sem tam nachomýtl. Parádní žebírka od Holanďanů nebo vynikající kuře od Britů (kteří s ním nakonec vyhráli první místo v kategorii kuřat) opravdu stálo za tu cestu. Vynikající pivo a koktejly taky. A i ta hudba k tomu sedla jak prdel na hrnec. Prostě vyvedená akce, která nebyla jen o jídle, ale jídlo rozhodně hrálo první housle. A to hlavně jídlo s chutí kouřovou. Mňam. Víc takových akcí prosím. A jen pro zajímavost. Ze které země byli hlavní vítězové? USA, nečekaně. :)

Na závěr pár fotek jen tak pro představu, ať se nenudíte při tom lízání podlahy. Jedna z fotek ukazuje moje úlovky. Nechci machrovat (haha, samo že chci), ale berte to jako spoiler toho, o čem si nejspíš na tomhle blogu ještě přečtete.








Pokud vás akce zajuala a chcete vidět víc fotek, mrkněte SEM nebo SEM. Snad bude i další ročník.


A jeden BONUS na konec! Pro srovnání jeden burger z ostravskýho festivalu.


Tenhle hovězí burger dělali lidi ze stánku Frýdecko-místecké restaurace Carbon. Dá se vůbec srovnávat s těma pražskýma? Dá. Jen místo přesolenýho burgeru z BlackDogu byl tenhle hrozně přeslazenej. Jednalo se o hovězí maso s domácím chilli jamem, sýrem, jalapeno papričkami a salátem v anglickým muffinu. Podobný (ale ne tak sladký) muffin používá třeba McDonald's na svoje snídaňový menu. Co mi hlava nebere je výběr cukru jako posypky. Muffin byl posypaný velkou dávkou cukru, celkem dost ho bylo uvnitř a do toho ten jam jako klouzadlo. Výsledná chuť se dá popsat jednoduše. Zvládl (a nejspíš i vymyslel) by to i Láďa Hruška. Stačilo by rozříznout koblihu s marmeládou, střihnout tam maso a jalapeno papričky a můžete podávat s úsměvem. No ve výsledku to byla celkem originální kombinace a musím říct, že jsem burger zbaštil s radostí. Carbon to zvládl líp než BlackDog. Asi dám ostravským a okoloostravským restauracím ještě nějakou tu šanci...

2 komentáře:

  1. Moc pěkný.
    Kupodivu to vypadá že ani nebyl takovej strašlivej nával, já se tědlech akcí už programově neúčastnim kvůli frontám a tomu, že si to pak většinou neni moc kde v klidu sníst. Viz Prague Food Festival, BurgerFest, Seafood festival a podobně. Proč mi to cafra někdo neřekl předem?:)
    Co nějaký zajímavý pivka, byly? Holbu nemyslim, hehe.
    Joab

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fronty nebyly. Fronty a obrovský počty lidí na jednom místě nevyhledávám. Proto mě BurgerFest třeba ani moc neláká... To si raději ty restaurace oběhnu sám. Ale ten Bohemian Bluegrass nebyl zdaleka jen o burgerech, což je taky dobře.
      Pivo byl Budvar a jedno německý. Jméno si nevzpomenu, ale bylo celkem fajn. Ale tak na ochutnání. Na delší pití jsem se držel Budvaru. To německý bylo kvasnicový, pokud se nepletu. Toho se vypít pět kousků za večer opravdu nedá. :)

      Vymazat