neděle 8. února 2015

Cheeseburger, Krčma u Zvonu, Ostrava

Že je to tu samej fast food? Ale není. Dívejte! Po dlouhé době jsem se odhodlal napsat i o něčem jiným, než je fast food. Hamburgerů jsem po Ostravě zbaštil opravdu hodně. Většina z nich není na stálých jídelních lístcích (jen na denním menu) nebo mi za recenzi nestojí. Ale i tak konečně můžu říct, že i v Ostravě se začínají dělat celkem dobrý burgery a je si z čeho vybírat. Konečně. Cheeseburger v Krčmě u Zvonu patří mezi ty, na který se rád a s chutí vracím.


Cheeseburger stojí krásných 139 korun i s hranolkama a tzatziki, což je opravdu férová cena. Nemusíte se bát, že byste se nenajedli. Za svoje peníze dostanete rozhodně nadprůměrně velkej a hlavně vysokej burger. Méně zdatní jedinci zděšeně berou příbor, protože výška burgeru opravdu budí respekt. No mě jen tak něco nevyděsí. Pokud se hodláte držet pravověrnýho postupu jako já a jíst burger rukama, připravte se na pár věcí. Je třeba umět pořádně otevřít pusu a je třeba nevečeřet vedle britské královny, protože vaše ruce, zápěstí a snad i předloktí upatlaný omáčkou by ji mohlo urazit. Alespoň se pak ale nikdo nebude divit, když budete rukama bagrovat i hranolky s tzatziki. Prostě u toho budete vypadat jak prasata, ale to blaho za to stojí.

Ale pěkně od začátku. Burger obsahuje hovězí maso, slaninu, salátový okurky, salát, rajče, červenou cibuli, volský oko, plátek sýra, kečup a majonézu. To všechno je v asi ne sice domácí, ale v pevné a chuťově vynikající sezamové housce. Složení je super. Celkem obyčejný a nehraje si na něco, co není. Jen ty salátový okurky bych tam nedával. Nejenže salátový okurky jsou kulatý, zelený a ošklivý zlo, ale díky nim vám zbytek burgeru nepříjemně jezdí sem a tam. Každopádně zbytek je cajk. Hlavně maso. Hlavně to maso... Vynikající hovězí, narůžovělý uprostřed a s veškerou jeho šťávou uvnitř. Většina šťávy z masa vám sice skončí na talíři, ale ta, co ne, vám na jazyku vytvoří polyorgasmus. Není nijak kořeněný. Jen sůl a pepř. Blahoslaveny budiž krávy. Opravdu výborná hovězí placka a po pravdě jsem v Ostravě ještě lepší neměl. Což ale neznamená, že neexistuje. O to víc si užiju její hledání.

No co bych dál popsal. Rajče je rajče. Salát je salát. Krásně zelenej čerstvej salát. Okurky jsem po chvíli vyhodil a jedl zvlášť. Červená cibule byla taky dobrá. Hodila se tam a bylo ji dost. Volský oko příjemně překvapilo a ač ho v burgerech nevyhledávám, chutnalo mi tam. Bílek i žloutek byly udělaný akorát a nebyla to jen suchá placka bez chuti. Sýr bych pak nazval průměrem. Byl to plátek eidamu. Nebyl to taveňák, nebyl to úplně nejhorší eidam, ale pořád eidam. Slanina byla, no jaká mohla být slanina, byla boží. No a omáčky? Kečup byl fajn. Majonéza nebo jí něco podobnýho taky tak. Obojí v množstvím opravdu mohutným. Při prvním soustu zjistíte, o čem je řeč. A to je dobře. Suchej burger opravdu nečekejte.


Tenhle burger je každopádně o mase. Zbytek surovin slouží jen jako doprovod jeho výsosti hovězí placce. A tak to má být. Po zakousnutí ucítíte to, co máte zrovna v puse. Sem tam zeleninu, sem tam omáčku, sem tam slaninu, ale hlavně a to především úžasnou chuť namleté krávy, která tak opravdu neumřela zbytečně. K tomu si připočtěte dobře udělaný hranolky s vynikajícím a osvěžujícím tzatziki, celkem dobrý pivo (nefiltrovaný Staropramen) a dostanete výsledek, na kterej se vyplatí si zajít. Ale i přes všechny plusy kuchyně má Krčma u Zvonu jedno velký minus. Je tam dost zahulíno a do nekuřáckýho salonku se jen tak nedostanete. Každopádně jejich burger za nějakou tu pasivně vykouřenou cigaretu stojí.

PS: Pozor na nakládaný hermelín. Vypálí vám díru do hlavy.

1 komentář: