pátek 3. října 2014

Double Cheeseburger, Don Corleone Pizza, Ostrava

Všechno je jednou poprvé. Já si svoje poprvé odbyl nedávno. Poprvé jsem se odhodlal objednat si burger až domů! Zatím to vždycky skončilo pizzou, ale zkusit se má všechno. Viděl sem Babicu zalívat uzený maso mlíkem s rozmixovaným taveným sýrem. V sobotu bude v televizi vařit Halina (pokud nesežere suroviny před samotným vařením). A tak když už se svět zbláznil, objednal jsem si z pizzerie hamburger, přesněji Double Cheeseburger.


Pizzerii Don Corleone asi znají všeci Ostraváci. Snad první pořádná konkurence a narušitel hegemonie Chachara. Dneska už tu samozřejmě vozí kdekdo kdeco. Byl tu i pokus obřích bramboráků obložených jako pizza. Fuj. No na rozdíl od obřích bramboráků se pizza od Corleona celkem uchytila. Ale co jejich burgery? Nabízí jich spousty. Celkem obyčejný kombinace, který snad nikoho neurazí. Já měl velký oči a zvolil Double Cheeseburger.


"Dva kousky domácího grilovaného hamburgeru z čerstvě umletého hovězího masa , se dvěma zapečenými plátky sýra typu gouda, čerstvým ledovým salátem, kolečky kyselé okurky a červenou cibulí. To vše doplněné lahodnou omáčkou a obložené čerstvou houskou."

Tolik z webu. Obrázek si udělejte sami z obrázku. Obsahoval všechno z popisku, což u donesenýho jídla je jedině výhoda. Velikost byla veliká. Tíha byla těžká. Zabalenej přišel v alobalu, takže nepotřeboval ani přihřát. Určitě další plus. A jdeme dál. Na první pohled zarazí pár věcí. Třeba houska. Houska byla gumový průmyslový standard. Bohužel houska nebyla ani opečená na řezu, což její gumovitosti určitě neubralo. Samotná chuť špatná nebyla. Klasický bílý pečivo. Podle obrázku z webu by člověk čekal housku lepší, no já zas až tak překvapenej nebyl. Co zarazilo mě byla cibule. Tady pokulhává zpracování a kuchař měl asi lehce na párku. A tak vznikly kolečka tloušťky el gigante. No chuťově špatná nebyla a popravdě byla cítit i přes ten alobal. Jen ji člověk musel přikusovat bokem jak v nějaké buržoazní francouzské restauraci. Můj gauč byl polichocen, já bych radši kolečka tenčí a ve větším množství. Salátu bylo dost, byl čerstvej, křupavej, dobře omytej a i na dobrý kousky nakrájenej. Sýr gouda byl... sýr gouda. Originál z Holandska to asi nebyl, protože chuti moc nepobral. Každopádně neurazil a opravdu byl krásně rozpečenej na mase, což je další plus. Kyselých okurek sem si skoro ani nevšiml. A když už jo, tak se do sendviče parádně hodily.

To hlavní u hamburgeru je samozřejmě maso. A co mě se týče, tak i omáčka. Omáčka je podle webu lahodná, no já bych ji popsal jako docela dobrou. Určitě nějaká domácí. S lehce pikantním nádechem, smaženou cibulkou, závanem po rajčatech a celkově opravdu jemnou chutí, která krásně doplňovala zbytek sendviče, aniž by ho přebíjela. Jen ji tam bylo málo a vzhledem k typu housky skončila všechna omáčka nasáklá v pečivu a to je opravdu škoda. Plus za chuť, minus za zpracování. Maso bylo největším překvapením celýho burgeru. Překvapením příjemným. Maso bylo opravdu kvalitní a dobře namletý hovězí. Nebylo nijak výrazně dochucený, takže byla cítit chuť masa. Přesně tak, jak to mám rád. Jen bych ho po ugrilování o trochu víc přisolil a připepřil. Propečený bylo akorát tak, aby bylo šťavnatý a nebylo uvnitř růžový. Mě sice růžová uvnitř nevadi, dokonce to tak mám radši (puberťáci se přestanou tlemit), ale když je to z dovozu, tak netřeba riskovat. No maso prostě paráda a rozhodně lepší, než sem čekal. Další plus.


Celková chuť je vyvážená. Převažuje masová chuť masa. Dva šťavnatý plátky se o to postarají. Do toho sýr a zelenina, hlavně cibule. Sem tam omáčka a pečivo. Z omáčky zaujme hlavně chuť smažené cibulky. Kombinace chutí je vyvedená a rozhodně neurazí ani nepřekvapí.

Plusy převažují nad minusy a Double Cheeseburger není špatná koupě. Nohy mu podráží jen houska a zpracování. Omáčky by mohlo být víc a cibule normálně nakrájená. Ale díky dobrýmu masu si burger dokážete užít. Třeba se jednou dočkáme obměny opravdu nešikovně volenýho pečiva a budeme si moct dát vysoce nadprůměrný burger z pizzerky. Takhle se jedná sice o nadprůměr, ale i v Ostravě najdete lepší za stejnou cenu. Jen vám je asi nedovezou až domů... Cena je 149 korun českých. Vzhledem k velikosti a kvalitě surovin velmi přiměřená. Já bych do něj šel klidně znova.

A co patří k burgeru víc než hranolky? Američani by asi řekli něco ve stylu cibulový kroužky s čokoládovým milkshakem, ale tady nejsme v USA a nejsme takový... no dobře, Corleone prostě cibulový kroužky a milkshaky nevede, tak sem volil hranolky. Hranolky přišly v termokrabičce. Spocený a gumový. To se dalo čekat. Sůl byla bokem. Za 35 korun českých. Při velkým hladu pocákaný majonézou samozřejmě posloužily svýmu účelu, ale žádnej gastrofest to fakt nebyl.


Co z téhle recenze plyne? Dneska už se člověk nemusí bát objednat si domů i burger. Když v Ostravě zvolíte Dona Corleona, dostanete jeden z těch lepších. Pokud máte jiný zkušenosti nebo tipy, tak se s nima podělte v komentářích. Ať příště vím co zkoušet a co ne. :)

6 komentářů:

  1. V Ově vede Chachar? (U nás jako Mechováček) Zajímavé. Určitě mají výbornou pizzu, spoustu možností, stravitelné okraje, lidovou cenu a další podobné výhody, ale osobně považuju Fortys za lepší volbu.
    Sice dražší, ale slušný akce, výborná chuť a taky jedny z mála pizz, co jdou dojíst i druhý den bez toho, aniž by chutnaly jako papundekl.
    Teď tu v Mechově sice poslední dobou vzniká spousta pizza rozvozů, ale bohužel se do jednoho soustředí na kvantitu namísto kvality. Takže s potížemi najít opravdu dobrou pizzerku nemůžu nesouhlasit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já někde psal, že vede Chachar? Nevede. Je ho tu rozhodně nejvíc, ale pizza je naprosto průměrná. Forty's je dobrá volba. Recenzi na ně už tady je.
      http://kavoni.blogspot.cz/2013/04/fortys-pizza-bob-solo-don-forty.html

      Vymazat
    2. Tak vzhledem ke zmínce o jejich hegemonii jsem to tak pochopil. :)
      Jinak tady je to opravdu taky jen vyzvedávárna, takže to opravdu bude stejný všude. :D

      Vymazat
    3. Škoda jen, že nevozí po celé Ostravě.

      Vymazat
  2. Je to trochu mimo tejto témy ale nepáčia sa mi tvoje narážky na slovákov v niektorých recenziach je to úbohé a trápne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak. Slováků znám spoustu a všichni z nich mají super smysl pro humor. I když zjevně ne všichni a pokud někomu nesedne, tak se omlouvám. Ale rozhodně s nima nepřestanu. :)

      Vymazat