neděle 23. března 2014

California Fresh Whopper, Burger King

Jarní potěšení

Poslední dobou je tu nějak moc recenzí na Burger King. Původně tady měla být recenze na jarní bagetu od BB. Dokonce rozdávali kupóny na přílohu a pití zdarma. Ale co se nestalo. Chuť na hamburger převážila nad chutí na bagetu. No kdo by to do mě řekl? V jarní akci Burger King můžete kromě California Fresh Whoppera ochutnat ještě Crispy Chicken Wrap a BBQ Beef Wrap. Pak ještě dělají promo na Chilli Cheese Nuggets, ale ty jsou tam celoročně, pokud se nepletu. Mimochodem Whopper s kozím sýrem už není ani v Ostravě. Škoda, ale třeba se vrátí. No a jak to dopadlo s jarním California Fresh Whopperem?


Začal bych názvem burgeru, kterej jsem z půlky nepochopil. Proč California? Jakmile se začnete pídit o burgerech z Kalifornie, Google vám nekompromisně nabídne všechny burgery s avokádem nebo guacamole, který se taky vyrábí z avokáda. Slovíčko Fresh v názvu je potom ta půlka, kterou jsem pochopil. Co v tomhle burgeru hraje prim poznáte už od pohledu. Víc barev nemá ani mexická vlajka. Podle Burger Kingu v sendviči najdeme maso, svěží zeleninu, sýr čedar a jogurtovo-pepřovou omáčku. Velikostí je to klasický Whopper, takže takovej menší obr s tenkým masem. Chuť masa je naprostá klasika i když se mi trošku zdá, že poslední dobou je ta chuť čím dál míň výrazná, což je škoda a snad tenhle trend nebude pokračovat. Tlustší maso bych uvítal. Houska je chuťově neutrální a nerozpadá se, takže super. Pod sýrem čedar si musíte představit plátek (nebo dva) rychlotavenýho čedaru, kterej rekordy v síle sýrové chuti určitě netrhá, ale taky se neválí někde v pozadí žebříčku.


Prim tady samozřejmě hraje zelenina s omáčkou. Prvně k zelenině. Kromě klasickýho tria rajčat, cibule a salátu tady přibyly ještě salátový okurky. V České republice mě salátová okurka v burgeru nijak extrémně nešokovala. V hladových oknech naprostá normálka. Když se mě takovej chcípák za tři pětky někdy dostane do ruky a salátovou okurku tam vidím, většinou ji vytáhnu a sním samostatně, aby nerušila "chuť" zbytku. O chuti samozřejmě moc řeč být nemůže, ale ve tři ráno člověk rychlou krmí při čekání na tramvaj nepohrdne. No v California Fresh Whopperu jsem si salátový okurky v sendviči nechal a zkusil ho zbaštit tak, jak autor zamýšlel. Jak okurek, tak ostatní zeleniny je tam přehršel a slovíčko Fresh tenhle sendvič naplňuje dokonale. K hlavním surovinám pak samozřejmě patří i omáčka. Jogurtovo-pepřovou omáčku bych popsal jako majonézu s chutí čerstvě mletýho pepře. Něco jako u kuřecí konkurence a její Brazer řady. Dost dobrá záležitost a pokud se dobře použije, může sendvič katapultovat na vysokochuťovou orbitu.


A to je mimochodem i případ tohodle sendviče. Pepřová chuť společně s kopcem čerstvé a chutné zeleniny tvoří vynikající pepřově zeleninovou chuť. Co se trošku ztrácí je maso a sýr. Kdesi v pozadí maso postřehnout dokážete, ale převládá chuť cibule, salátových okurek a pepře. Dokonce i salát s rajčatem ucítíte víc než maso se sýrem. To je na jednu stranu záměr sendviče (pro masitou chuť si zákazník koupí obyčejnej Whopper), na druhou stranu je to pořád hamburger a maso by tam mělo hrát alespoň druhý housle. Tady hraje tak třetí.

Je to špatně? To si sami rozhodněte. Pro mě tenhle sendvič byla příjemná změna a dokázal sem si ho parádně užít. A to i přes opravdu výraznou chuť mnou ne zrovna super oblíbených salátových okurek. V tom má prsty i omáčka, která z obyčejné zeleniny dělá jedlou a hodně chutnou část sendviče. California Fresh Whopper si na nic nehraje. Chutná tak, jak vypadá. Svěže a zeleninově. Pro milovníky zeleniny a hamburgerů parádní volba, pokud nemáte nic proti pepři. I když příště bych si asi nechal tenhle sendvič vytunit dalším plátkem masa. Cena není nejhorší ve srovnání s posledníma promo sendvičema. Dáte 99,- za samotnej burger za menu si připlatíte dalších 40,-.

1 komentář:

  1. Tak sem si ho zkusil vytunit jak jsi říkal plátkem navíc a je výborný :-)

    OdpovědětVymazat