neděle 12. června 2011

Francouzské brambory

Asi většinu z vás už někdy napadlo, proč se francouzským bramborám říká francouzské brambory? Originál tohodle jídla pochází z Francie, země žabožroutů, a tihle žabožrouti tomu říkájí "tartiflette". Recept na francouzský originál najdete ZDE. Recept, co vidíte tady, nemá s tartiflette nic společnýho. Jsou to obyčejný francouzský brambory po česku. Ale naprosto vynikající, to vám můžu zaručit. :)

Suroviny:
7 středních brambor
30 dkg kabanosu nebo jiné uzeniny
10 dkg goudy
1 velká cibule
4 vajíčka
sůl, pepř
olej
kyselý okurky

Brambory očistíme od hlíny a ve slupce uvaříme ve vodě. Až sou uvařený, vodu odlejte a brambory nechte zchladnout. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Zpěňte ji na oleji na pánvičce a přihoďte na kostičky nakrájenej kabanos nebo jinou uzeninu. Pokud jíte zdravě, klidně tam přihoďte hrášek nebo jinou zeleň. Všechno pěkně propečte a pánev dejte bokem.

Až brambory zchládnou, tak je oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Hoďte do misky a osolte a opepřete. Obsah pánve si taky osolte a opepřete a přihoďte do misky k bramborám. Nechte všechno pořádně zchládnout a přihoďte nahrubo nastrouhanou goudu. Všechno pořádně promíchejte.

Vymažte si zapíkací mísu olejem nebo sádlem. Vysypte do ní vaše dílo z mísy (ne té porcelánové!), zarovnejte a zalejte rozkvedlanými vejci. Pekáč přikryjeme a šoupnem do trouby. Pečeme při nějakých 200°C kolem 40ti minut. Potom odklopíme víko zapíkací misky, troubu dáme naplno a ještě chvilku dopečeme. Výsledek servírujeme s kyselýma okurkama!


1 komentář:

  1. Naprosto perfektní recept, tohle jídlo nemá chybu. A když už zmiňujete pravé francouzské brambory, tak jsem je jednou zkoušela, no a samozřejmě mi nechutnaly jak ty naše české :) Ale vyzkoušet je uvařené od francouze s jejich surovinami, zase to bude určitě jinačí :)

    OdpovědětVymazat