neděle 10. prosince 2023

Brambory z Montevidea

TATABAZAR 

Na Instagramu je to nuda. Samý starý vtipy, videa lidí padajících do vody nebo na led, zrychlený a zmatený recepty, který si stejně nikdo nikdy neuvaří, zmalovaný pozérky inzerující pleťový séra, který by si nikdy sami na ksicht nenapatlali, rodiny z děckama dělající divný synchronizovaný tance před kamerou, videa a fotky vašich bezdětných kolegů z exotických krajin, kam vy už se nikdy nepodíváte, všudypřítomný Leoš Mareš a nesmíme zapomenout ani na čtyři pytle plný reklam, hlavně na čínský eshopy prodávající pěkný šunty. Přesto tam všichni tráví svůj volnej čas místo toho, aby se kvalitně samo vzdělávali. Třeba na mým blogu s exkluzivní rubrikou Tatabazar, jejíž podoba s Mimibazarem a sdílenou kvalitou receptur je čistě náhodná.

Samozřejmě i já jsem na Instagramu. To aby mi neunikla žádná novinka od Haliny nebo Babici. Třeba jeden z posledních Babicových příspěvků, ve kterým zrovna on propaguje nealko pivo, je naprosto famózní. Chodící personifikace oxymóronu. A protože se i já snažím zachránit celé generace lidí ztrácejících se v digitálním oceánu, vytvořil jsem exkluzivní šifru, kterou rozluští jen ty nejostřejší tužky v penále a která je vytáhne z Instagramu zpátky do bezpečných vod internetových blogů. Zkuste si to sami. V šifře najdete název receptu.


Ano, jedná se o Brambory z Montevidea. Jedna z nejexkluzivnějších mistrových receptur. Už jen jak o tom receptu vypráví v dílu Babicových dobrot (s01e25), ve kterým se o tento skvost s plebsem podělil:

"Toto jídlo sem nazval Brambory z Montevidea, protože jsem nedávno byl v Uruguayi. Objednal jsem si, samozřejmě jste v cizí zemi, tak nevíte přesně, co dostanete. Dostal jsem todleto. Zhruba. Tak sem si tak to v tom pošťoural. A myslím si, že jsem to nějak dal dohromady. Samozřejmě není to úplně tak přesný, ale tak mi to chutnalo, že jsem si řekl, že vás to naučím. A že vám to ukážu."

No úplně to pak chcete zkusit. A já chtěl. Moc. A musím se pochválit. Asi nikdy se mi nepodařilo uvařit něco, co pak vypadalo jako originál na obrázku z kuchařky. A tady se mi to povedlo na sto procent. Posuďte sami. První obrázek je z webu Babicových dobrot a dole je můj výtvor.



Skvosty. Poměr surovin jsem upravil tak, aby z toho byly čtyři porce.

Suroviny:
400 gramů mletýho hovězího
6 velkých brambor
půlka papričky Habanero
1 zelená paprika
2 velký cibule
4 plátky šunky
4 malý nebo jeden gigantický žampión
3 stroužky česneku
6 lžic strouhanýho ementálu
1 vajíčko
olivový olej
sůl
drcený kmín
koriandr (Babica měl petržel, já měl zrovna koriandr)

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na olivovým oleji je opíkejte do křupava, občas promíchněte.

Na druhé pánvi na oleji opečte nakrájenou cibuli, papriku, chilli papričku, česnek, šunku, žampiony a dejte bokem. Na tu samou pánev dejte zase trochu oleje, hoďte na ni maso, opíkejte. Maso osolte, přihoďte zelenino-šunkovou směs.

Opečený brambory na první pánvi okmínujte, osolte a přihoďte k masu a zelenině na druhou pánev. Přidejte nastrouhanej sýr. Vyberte nějakej aromatickej, ať je pěkně cítit. Pak přidejte vajíčko a promíchejte. Babica dával jen žloutek, ale co pak s bílkem žejo. Já dal celý a bylo to fajn. Míchejte až se sýr rozpustí. Přimíchejte petrželku, koriandr nebo něco zelenýho, co máte po ruce. A můžete podávat.

A teď se podržte. Tohle je, beze srandy, opravdu super recept a chuťově to všechno jde k sobě. Nápad s opečenýma a nahrubo strouhanýma bramborama hozeným k masu a zelenině je opravdu fajn. Dokonce si to pochvalovala i moje manželka. Ta manželka, která by už dávno podpálila moji knihovnu s kuchařkama, nebýt Bible na horní poličce. A pochvalovala si to i ohřívaný druhej den. To se u jídla od Babici ještě nestalo. Takže Brambory z Montevidea můžu doporučit opravdu všem a tentokrát nenakrmíte jen záchod, ale i sebe. A to se vyplatí!

1 komentář: