sobota 16. července 2022

Hovězí burger, Sbeerka, Ostrava

Colours of Ostrava, centrum praská ve švech, v podchodech nablito a nakakáno, není kam se schovat. Nebo je? Je! Do tuze vzdálené Poruby. Ještě pár let zpátky gastronomicky naprosto zapomenutá část Ostravy, kde se dobrý restaurace začaly otevírat rychlejším tempem než v centru. Takže dneska už tam bují čilá konkurence a je z čeho si vybírat. Chybu rozhodně neuděláte výletem do Sbeerky. A co s jejich burgrem?


Ten vypadá takhle. Popis si půjčím z webu. Hovězí burger - hovězí mleté, cheddar, karamelizovaná cibule, dědkova slanina, trhané listy salátů, dýňové chutney se zázvorem, majonéza, naše pivní bulka, steakové hranolky s rozmarýnem a česnekem. No není to nádhera? Je to nádhera!

Po zakousnutí už to ale taková extra sláva nebyla. Jako první věc mě zaujaly dvě věci. Bylinky v masu. Maso bylo přechucený bylinkama. Někdo to určitě miluje, já sem masovej purista. Další masový minus byl stupeň propečení. Maso bylo upečený až moc. Žádný medium, ale šedý od začátku do konce. Šťavnatý bylo, ale k medium mělo tak dvě minuty daleko. Což je škoda. V Ostravě je kopec podniků, kde dostanete perfektní medium maso.

Další věc, co mě na burgeru trkla hned po prvním kousnutí, byla sladkost. Celej burger je spíš do sladka než do slana. Stejně jako u bylinek. Někoho to určitě nadchne, no já radši slaný než sladký. Největší podíl na tom měla karamelizovaná cibule. V případě Sbeerky bych se to nestyděl nazvat cibulovou marmeládou. Souvislá lepivá vrstva slazené cibule.


Když se člověk oprostil od bylinek a cukru, tak zbytek surovin byl fajn. Třeba dýňové chutney se zázvorem. To bylo super. Exotická chuť, která k masu sedla. Bohužel zase spíš do sladka než do slana. Směs trhaných salátů asi komentovat netřeba. Co se bez komentáře ale neobejde je slanina. Většinu času budete v puse cítit cukr a bylinky, ale raz za čas vám tohle duo ustřelí superuzená linka. To je jejich dědkova slanina. Nepředstavujte si ale klasickou anglickou slaninu. Jejich dědkova slanina je spíš na hrubší plátky nakrájený uzený, ale uzený vyuzený do uzenýho nebe. Víc než maso ucítíte kouř. Je to tak silná chuť, že pokud ji máte v puse, tak s chutí přemázne i tu sladkost s bylinkama.

Do toho ještě chuť kvalitního čedaru a na kluznost spoustu majonézy. To všechno v pivní bulce. Ta se povedla. Nadýchaná, držela tvar a konzistenci až do konce a byla i krásně opečená. Té není co vytknout. Hovězí burger ze Sbeerky je fajn. Pokud se připravíte na spíš sladší jízdu a nevadí vám bylinkový maso, tak budete nejspíš nadšení. Mně osobně to přišlo až moc sladký a ohledně masa jsem zmlsanej z Eatmeatu a Mama's. Takže spíš preferuju chuť krávy a soli, udělané na medium. To jsem ve Sbeerce nedostal. Zato jsem dostal zvláštní experimentální kousek. Palec nahoru za to, že se někdo podobných experimentů nebojí. Bohužel s tím se pojí risk, že ne každýmu to sedne.


Co trochu zamrzí, je cena, která atakuje hranici 300 korun. O korunu. Takže za 299 korun dostanete burger do sladka s masem well done, kterej si užijete, ale že byste si na něj zašli znova, to spíš ne. Hranolky byly super, o tom žádná. Ostatní věci ze Sbeerky byly ale o dvě třídy výš než jejich burger. Piva netřeba komentovat, ty na Porubě lepší nenajdete. Ale třeba jejich Kokosový financiers, to byl beze srandy ten nejlepší dezert, co jsem kdy jedl. Takový vrstvený těsto s krémem a zdobením okolo. Nikterak nepřeslazený, lehký, krémový, spousta exotických chutí, prostě na jedničku. Takže do Sbeerky určitě, jen na burger si zajděte spíš do centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat