pátek 3. dubna 2020

Ryzlink vlašský Klentnice 2016, Nové vinařství

Milé dámy, vážení pánové,

Již dlouhou dobu uvažuji, že je třeba tento, takříkajíc blog, posunout ve společenském žebříčku o stupínek, či dva, nahoru. Již nepoužívat vulgární a hovorová slova. Pouze výrazivo nejvytříbenějšího vkusu. K tomuto účelu se již nehodí recenzovati jídlo nevalné kvality z takzvaných rychlých občerstvení, výdejových okének nebo budky s obsluhou u nechvalně proslulých nádraží. K účelu opravdu kvalitní a společensky přínosné recenze je třeba podívati se na to nejlepší, co dnešní vyšší třídě dělá radost. Tedy výborné a kvalitní víno. S chotí jsme oslavovali kulaté jubileum a co jiného si k takovéto velké životní události otevřít než opravdu to nejlepší z českých luhů a hájů. Vybral jsem lahev Šampiona Salonu vín České republiky 2018, Ryzlink Vlašský, ročník 2016 od Nového Vinařství.


Titul Šampion naší nejvyšší vinařské soutěže tomuto vínu propůjčuje tu nejvyšší možnou míru exkluzivity. Po udělení titulu nejlepšího českého vína roku 2018 tyto lahve nejenže okamžitě zmizely z pultů a začaly se prodávat pouze v samotném Salonu vín, ale i tam mizely rychleji než kaviár na císařském dvoře. Troufnu si tvrdit, že doma tuto lahev má již jen pár vyvolených, jestli vůbec někdo. Cena se pohybovala od pěti do sedmi set padesáti korun za lahev. Vzhledem k ročníku vína již nelze déle čekat. Vychladit a započít degustaci!


Po vychlazení na dvanáct stupňů Celsiových a po nalití do sklenice rozline se krásná, ovocná, lehce kořenitá a zemitá vůně. Až chce se zvolati "klasický Vlašák!". Ovšem udržíme se, ve jménu vyšší třídy a nadšení dáme najevo znaleckým pokynutím hlavy. Samozřejmě před nalitím vína do sklenice spolusedící je třeba víno náležitě odprezentovati. Nezapomene zvýraznit, že se jedná o Ryzlink vlašský, ročník 2016, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, vinařská oblast Morava, podoblast mikulovská, obec Klentnice, viniční trať Bavorsko. Víno má 2 gramy zbytkového cukru na litr a 7,4 gramů kyselin na litr. Kvůli alkoholu samozřejmě víno nepijeme, ale je třeba zmínit jeho množství, tedy 12,5 procenta obsahu.


Po tomto zcela nezbytném seznámení se s vínem je teprve na čase nalít sklenici i lidem okolo vás. Za současné situace maximálně jedné osobě s výjimkou rodinných příslušníků. Vůni má víno svěží, ovocnou, lehce zemitou. Tělo střední, odpovídající zbytkovému cukru. V chuti je víno ovocné, živé, s lehkým náznakem rynglí, broskví a koření. Čtyři roky archivace se u vína jeví jako ideální, Po několika dalších letech by vínu došla síra a nebylo by živé tak, jak to Ryzlinku vlašskému sluší nejvíce. Víno je to opravdu exkluzivní, všem smyslům lahodící a rozhodně zasloužený Šampion roku 2018.

Dále se podíváme na párování s jídlem. K tomuto živému Ryzlinku by se nejvíce hod... hodil ko... koz... eeehhh... kozí.... sýýý.. eeeeee CIBULOVÝ KROUŽKY! Jo! Tohle žlutý, lehce kyselý a ovocný víno si nejvíc vychutnáte s cibulovýma kroužkama. Ovocno kořenitá chuť přímo vybízí ke kombinaci s BBQ omáčkou. A vzhledem ke karanténě, kdy už není in si odskočit do mekáče na hambáče, je třeba využít železných zásob z mrazáku. A obří pytel cibulových kroužků z Makra značí sakra dobrý a povedený výročí.


Co by ovšem byly cibulový kroužky bez majonézy. Takže jsem tam taky nakydal ještě Pommes Frites Sauce od Heinzu. Ano, přesně tu, kterou můžete dostat i v Burger Kingu k menu. Cibulový kroužky vínu dodají přímo animální rozměr a BBQ omáčka se snoubí s chutí snad jakýhokoliv alkoholu, ať exkluzivního či nikoliv.

V rozverné karanténní náladě si můžete vytvořit i velmi nezbedný koktejl.


Nic menšího než takto krásně ozdobená sklenice se k lahvi vína za sedm set korun snad ani nehodí. Toto víno samozřejmě už neseženete. Pokud jo, tak nechci ani vidět cenovku. Samozřejmě pro vás mám ale tip. Na webu Nového vinařství mají víno ze stejné vinice, ročník 2018, za věru dobrý dvě stovky (halt to není šampion). Víno to bude skoro stejný. S větším obsahem cukru (tentokrát je polosuché), ale určitě bude stát za to. K tomu Metro Chef Breaded Onion Rings a výborný snack k televizi zajištěn. Jen už to nebude tak exkluzivní snack s obří příměsí snobství a buržoazie...

1 komentář: